Книгомания | Блог

Menu

В търсене на смисъла – „Знаци и символи”

Книгите за тайни и загадки станаха много популярни напоследък. Една от причините е, че около нас се случват все повече неща, които не можем да си обясним. Финансовата криза и тероризмът са само част от примерите. Същевременно не вярваме на обяснения от традиционните институции като църква, държава, училище. В една такава ситуация на несигурност и недоверие процъфтяват конспиративните теории. Те разгадава една тайна с помощта на други тайни и така ситуацията придобива илюзорно усещане за реалност, а всъщност е загадка, повдигната на втора степен. Звучи малко объркано, но няма как, живеем в свят на илюзии.

Книгите все още са един от последните източници на доверие и все още дават отпор на виртуалната култура като източник на информация. Книгата все още не е загубила съвсем свещения си ореол. Написаното слово е неизменно, може да се изпитва във времето и не подлежи на забрава, защото можем да си го припомняме. Казвам го, не за да дам дефиниция на книгата, а за да различа книгата от интернет, където словото става изменчиво и се забравя. Днес търсачките помнят вместо нас. Ако не искаме да възлагаме цялата си надежда на търсачките, по-добре е да се обърнем към книгите и да потърсим в тях отговори на някои мъчителни въпроси.

Един от тях е вечният въпрос за смисъла. Какъв е смисълът? Смисълът е много особено понятие, което по начало убягва, защото той постоянно се търси в изменящия се свят около нас. От дълбока древност хората се опитват да запечатат смисъла, за да го помним винаги през променливите пътища на живота.

Този процес на консервиране на смисъла виждаме най-ясно в знаците и символите. Те са толкова древни, че предхождат дори писмеността. В символите е концентрирано огромно количество смисъл, компресирано, както бихме казали днес. Но за символите няма компютърна програма за разархивиране, а трябва да помислим върху тях. Една такава възможност ни дава книгата на Книгомания „Знаци и символи”. Илюстрованата енциклопедия е уникална, защото събира символи от древността до съвременността и ги групира тематично. Така ние читателите можем да направим съпоставка между символите с близко значение в различните култури.

Един от най-интересните примери в книгата е образът на змията, който води началото си от Стария завет като въплъщение на греха, но в съвременността добива противоположно значение на лечение от болест в медицинската практика и фармацевтиката. В такива символи си струва да се замислим и не да пренебрегваме едното значение за сметка на другото, а да се стараем да видим дълбокия смисъл в съчетанието на видимо противоположни смисли. Ето един повод за размисъл от „Знаци и символи”. Остават ви още над 300 страници, изпълнени с интересни теми. Символите ни учат да четем задълбочено, да изследваме и разкриваме тайните на заобикалящите ни явления. Едно качество, което в наши дни ни е особено необходимо и няма как да се справим сами без помощта на книгите.

Categories:   Албуми, Нови ревюта

Comments

Sorry, comments are closed for this item.