Кошница 0

Митове и легенди

Описание на категорията

Митове и легенди – изберете издания от Книгомания

 

Какво представляват книгите в този раздел?

 

Митът е разказ с фантастично-приказен характер, предаван устно през поколенията, като с течение на времето съдържанието претърпява промени, затова истинността на сюжета е под въпрос. Митовете от Древна Гърция, Древен Египет и Изтока оказват силно влияние върху формирането на световната култура, изкуство и различните религиозни учения.

Днес митът е схващан като народно предание, легенда или разказ за свръхестествени същества и феномени, най-често свързани с възникването на света, природни явления или даден народ. Митовете са форма на опознаване и обяснение на света, разказват за сътворението, за богове и герои, за героични битки или изобретения, за задгробен живот и др.

Легендата е близка по жанр до мита, но се различава от него по това, че в основата й стои действително събитие или личност. В сюжета задължително се наблюдава съчетаване на измислица и реалност, често героите са с преувеличени способности.

Възникват и нови, съвременни митове. В тях фантазията се превръща в действителност, която съществува сама за себе си, извън времето и пространството и извън историческата определеност. Новите митически образи могат да са основани на традиционното митотворчесто, но отразяват съвременното усещане за света и човека.

 

Най-популярните и търсени книги в категория „Митове и легенди“ са:

  • „Старогръцки легенди и митове“ от Николай Кун – класически сборник, който представя класически прочит на гръцките митове и легенди от сътворението на света и раждането на боговете до Троянската война и трагедията на цар Едип
  • Всички заглавия от Стивън Фрай – „Герои“, „Троя“ и „Митове“, които можете да намерите както на български, така и на английски език
  • „Кратка история на мита“ от Карън Армстронг
  • „Митология – безсмъртни предания за богове и герои“ от Едит Хамилтън
  • „Митология на Япония“ от Братислав Иванов

 

За кого са подходящи?

 

Книгите в този раздел са подходящи както за ученици и студенти, които изучават различните митологии като част от образованието си, така и за широката публика, която има интерес към вълшебния свят на митологичното и как се отразява той в литературата, историята, изкуството, културологията.

В този раздел ще откриете книги на български и английски език.

За да улесните избора си на заглавие, можете да използвате филтъра в лявата част на категорийната страница. Имате възможност да изберете от следните опции за пазаруване: език, автор, издателство, вид корица.

 

Често задавани въпроси


В какъв ценови диапазон са книгите?

Цените на книгите в категорията са в диапазон от ниския  – 3,50 лв., до високия ценови клас – 49,90 лв.

Мога ли да направя поръчка без регистрация?

За да поръчате книга от сайта на Книгомания, не е задължително да имате регистрация. Имате опция за поръчване и като гост.

Регистрацията е препоръчителна, ако желаете да използвате функционалностите на сайта ни за запазване на списък с желаните книги. Можете да видите всяко заглавие в кои книжарници е налично, като кликнете на бутона „Наличност в книжарници“.

Каква е цената за доставка?

При наличност на книгите на склад при нас по-голямата част от поръчките за София се изпълняват на същия работен ден. Поръчки за провинцията се предават на куриерска фирма „Спиди“ всяка вечер и се обслужват според графика на куриерската фирма за съответното населено място.

Цената на доставка за София и страната (до адрес или офис на „Спиди“) е 2,90 лв., като при поръчка на продукти за сума над 39 лв. доставката е безплатна.

При избор на продукт под 8,10 лв. сайтът не позволява поръчка. При поръчка на продукт под тази цена доставката е 4,50 лв., като клиентът е уведомяван допълнително по телефона при обработка на поръчката му.

За колко време ще получа поръчката си?

Пазаруването през сайта на Книгомания е лесно и достъпно. Обикновено получавате поръчката си до три работни дни. Замяна и връщане на книга се осъществява за сметка на клиента в 14-дневен срок от получаването на пратката.

Мога ли да върна книга, и ако да, как?

Задължително трябва да ни изпратите книгата/ите с издадения фискален бон. Ако причината за връщане е сгрешен или дефектен продукт, тогава разноските по връщането е за сметка на Книгомания.

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.