Валута
Кошница

Гатанки, пословици, басни

Гатанки, пословици, басни – изберете издания от Книгомания

 

Какво представляват книгите в този раздел?

 

Гатанката е кратко народно умотворение, в което чрез сравнения, метафора, алегория, олицетворение се описва предмет или явление, което трябва да бъде разпознато. Често гатанките са в мерена реч и римувани, като накрая завършват с въпроса „що е то?“. Отгатването на верния отговор се е смятал за признак на мъдрост и съобразителност.

Пословицата също е кратка народно умотворение (по-кратко от гатанката), отразяващо житейска мъдрост или извод. Тя е устойчив израз с характерен словоред и отразява народната наблюдателност и остроумие по различни теми, като задължително има критична насоченост. Някои пословици са и хумористични.

Баснята е кратко епическо произведение в стихотворна или прозаична форма, което се отнася по алегоричен начин до нравствени ценности, качества или постъпки, и накрая задължително завършва с поука или афоризъм.

Герои обикновено са животни, на които е придаден човешки образ и характер. Басните имат хумористичен, ироничен или дори сатиричен характер, водеща е диалогичната им форма, като целта е да се порицаят обществени и лични недостатъци.

Най-популярните басни са тези на Езоп, Лафонтен, Крилов, Стоян Михайловски и др.

И трите вида произведения – гатанки, пословици и басни – имат поучителен характер и са част от образователната програма на деца и ученици; те спомагат формирането на нравствени възгледи и личностното развитие от ранна детска възраст.

 

За кого са подходящи?

 

Книгите в този раздел са подходящи предимно за деца от предучилищна възраст и ученици от малките класове като част от задължителната учебна програма.

Книгите с гатанки, пословици и басни дават възможност по забавен начин да се опознае българската народопсихология и мъдрост, както и да се развие съобразителността, въображението и умението за разказване.

Най-търсените поредици със сборници и детски книжки с гатанки, пословици и басни са на издателствата:

  • Пан
  • Фют
  • Златното пате
  • Хермес
  • Софт Прес
  • Миранда
  • Труд

 

В този раздел ще откриете книги на български и руски език.

За да улесните избора си на заглавие, можете да използвате филтъра в лявата част на категорийната страница. Имате възможност да пазарувате по език, автор, издателство, вид корица.

 

Често задавани въпроси

 

В какъв ценови диапазон са книгите?

 

Цените на изданията са от ниския до високия ценови клас – между 3,50 и 29,90 лв. В категорията има издания с твърди и с меки корици, преобладават цветните издания.

 

Мога ли да направя поръчка без регистрация?

 

За да поръчате книга от сайта на Книгомания, не е задължително да имате регистрация. Има опция за поръчване и като гост.

Регистрацията е препоръчителна, ако желаете да използвате функционалностите на сайта ни за запазване на списък с желаните книги. Можете да видите всяко заглавие в кои книжарници е налично, като кликнете на бутона „Наличност в книжарници“.

 

Каква е цената за доставка?

 

При наличност на книгите на склад при нас по-голямата част от поръчките за София се изпълняват на същия работен ден. Поръчки за провинцията се предават на куриерска фирма „Спиди“ всяка вечер и се обслужват според графика на куриерската фирма за съответното населено място.

Цената на доставка за София и страната (до адрес или офис на „Спиди“) е 2,90 лв., като при поръчка на продукти за сума над 39 лв. доставката е безплатна.

 

За колко време ще получа поръчката си?

 

Пазаруването през сайта на Книгомания е лесно и достъпно. Обикновено получавате поръчката си до три работни дни. Замяна и връщане на книга се осъществява за сметка на клиента в 14-дневен срок от получаването на пратката.

 

Мога ли да върна книга, и ако да, как?

 

Задължително е да ни изпратите книгата/ите с издадения фискален бон. Ако причината за връщане е сгрешен или дефектен продукт, тогава разноските по връщането е за сметка на Книгомания.

 

Мога ли да заменя закупена книга от раздела?

 

Замяна на книга от раздела се извършва при предоставяне на книгата в запазен търговски вид и фискален бон от направената и доставена вече онлайн поръчка. Връщането е за сметка на клиента.

При неизпратена поръчка можете да направите замяна, когато продуктите са още в статус “Checking products”, и след като се свържете с Книгомания по телефон или имейл и предоставите номера на Вашата поръчка. При предадена поръчка на куриерска фирма от страна на Книгомания замяна на продукт не може да бъде направена.

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.