Кошница 0

Гатанки, пословици, басни

Описание на категорията

Гатанки, пословици, басни – изберете издания от Книгомания

 

Какво представляват книгите в този раздел?

 

Гатанката е кратко народно умотворение, в което чрез сравнения, метафора, алегория, олицетворение се описва предмет или явление, което трябва да бъде разпознато. Често гатанките са в мерена реч и римувани, като накрая завършват с въпроса „що е то?“. Отгатването на верния отговор се е смятал за признак на мъдрост и съобразителност.

Пословицата също е кратка народно умотворение (по-кратко от гатанката), отразяващо житейска мъдрост или извод. Тя е устойчив израз с характерен словоред и отразява народната наблюдателност и остроумие по различни теми, като задължително има критична насоченост. Някои пословици са и хумористични.

Баснята е кратко епическо произведение в стихотворна или прозаична форма, което се отнася по алегоричен начин до нравствени ценности, качества или постъпки, и накрая задължително завършва с поука или афоризъм.

Герои обикновено са животни, на които е придаден човешки образ и характер. Басните имат хумористичен, ироничен или дори сатиричен характер, водеща е диалогичната им форма, като целта е да се порицаят обществени и лични недостатъци.

Най-популярните басни са тези на Езоп, Лафонтен, Крилов, Стоян Михайловски и др.

И трите вида произведения – гатанки, пословици и басни – имат поучителен характер и са част от образователната програма на деца и ученици; те спомагат формирането на нравствени възгледи и личностното развитие от ранна детска възраст.

 

За кого са подходящи?

 

Книгите в този раздел са подходящи предимно за деца от предучилищна възраст и ученици от малките класове като част от задължителната учебна програма.

Книгите с гатанки, пословици и басни дават възможност по забавен начин да се опознае българската народопсихология и мъдрост, както и да се развие съобразителността, въображението и умението за разказване.

Най-търсените поредици със сборници и детски книжки с гатанки, пословици и басни са на издателствата:

  • Пан
  • Фют
  • Златното пате
  • Хермес
  • Софт Прес
  • Миранда
  • Труд

 

В този раздел ще откриете книги на български и руски език.

За да улесните избора си на заглавие, можете да използвате филтъра в лявата част на категорийната страница. Имате възможност да пазарувате по език, автор, издателство, вид корица.

 

Често задавани въпроси


В какъв ценови диапазон са книгите?

Цените на книгите в категорията са в диапазон от ниския  – 3,50 лв., до високия ценови клас – 49,90 лв.

Мога ли да направя поръчка без регистрация?

За да поръчате книга от сайта на Книгомания, не е задължително да имате регистрация. Имате опция за поръчване и като гост.

Регистрацията е препоръчителна, ако желаете да използвате функционалностите на сайта ни за запазване на списък с желаните книги. Можете да видите всяко заглавие в кои книжарници е налично, като кликнете на бутона „Наличност в книжарници“.

Каква е цената за доставка?

При наличност на книгите на склад при нас по-голямата част от поръчките за София се изпълняват на същия работен ден. Поръчки за провинцията се предават на куриерска фирма „Спиди“ всяка вечер и се обслужват според графика на куриерската фирма за съответното населено място.

Цената на доставка за София и страната (до адрес или офис на „Спиди“) е 2,90 лв., като при поръчка на продукти за сума над 39 лв. доставката е безплатна.

При избор на продукт под 8,10 лв. сайтът не позволява поръчка. При поръчка на продукт под тази цена доставката е 4,50 лв., като клиентът е уведомяван допълнително по телефона при обработка на поръчката му.

За колко време ще получа поръчката си?

Пазаруването през сайта на Книгомания е лесно и достъпно. Обикновено получавате поръчката си до три работни дни. Замяна и връщане на книга се осъществява за сметка на клиента в 14-дневен срок от получаването на пратката.

Мога ли да върна книга, и ако да, как?

Задължително трябва да ни изпратите книгата/ите с издадения фискален бон. Ако причината за връщане е сгрешен или дефектен продукт, тогава разноските по връщането е за сметка на Книгомания.

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.