Валута
Кошница

Новини

 1. Представяне на първата пълна тематична енциклопедия за свещените места на България
  15
  Ноем

  Представяне на първата пълна тематична енциклопедия за свещените места на България

  Издателство Книгомания и Научно-информационен център „Българска енциклопедия“ към БАН подготвиха първата пълна и богата тематична енциклопедия „Свещените места на България“, която предоставя информация от праисторията до съвремието за обекти, култови обичаи и религии по нашите земи, свързани с културния туризъм и наследство на страната. Предстои представяне на енциклопедията на 23 ноември (сряда) 2022 г. от 17:00 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Водещ на събитието ще бъде журналистът Даниел Ненчев.

  Прочети повече
 2. Интервю с Христо Пимпирев и Иглика Трифонова за приключенията на Антарктида
  11
  Ноем

  Интервю с Христо Пимпирев и Иглика Трифонова за приключенията на Антарктида

  Проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова разказват за приключенията си на Антарктида и за написването на биографичната книга „Антарктическият стопаджия“.

  Интересно сравнение прави Професора, че Антарктида е като късче от Марс, и че това е мястото, което е най-близо до Космоса. Гледайте видеото, за да научите по кои други признаци Ледения континент си прилича с Червената планета.

  Прочети повече
 3. В Деня на народните будители – коя е най-старата и най-голямата книга в Националната библиотека
  01
  Ноем

  В Деня на народните будители – коя е най-старата и най-голямата книга в Националната библиотека

  По повод 1 ноември – Ден на будителите – Книгомания поздравява читателите и любителите на книгите със специално видео от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Д-р Бояна Минчева, ръководител отдел „Опазване на ръкописно-документалното наследство“, разказва за най-голямата и най-старата книга, която се съхранява в колекцията на НБКМ.

  Прочети повече
 4. Из дебрите на Националната библиотека
  14
  Окт

  Из дебрите на Националната библиотека

  Гледайте видеото и ще научите редица любопитни факти за Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

  • Общата площ на библиотеката е 15 350 кв.м.
  • Общата дължина на стелажите е 44 300 кв.м.
  • Фондът съдържа 8,5 млн. документа.
  • Всяка година тук постъпват между 60 000 и 70 000 библиотечни единици.
  • В библиотеката има 7 читални и разполага с 273 места.
  • Какво представлява ISBN номерът и какво означават цифрите му.
  Прочети повече
 5. Видео с Юлияна Дончева от Алея на книгата 2022 в София
  07
  Окт

  Видео с Юлияна Дончева от Алея на книгата 2022 в София

  Темата за измамите с виртуални валути е повече от любопитна – особено след като ФБР обяви Ружа Игнатова за международно издирване и предложи награда от 100 000 долара за информация. „Криптоqueen” е първата художествена книга по темата, като Юлияна Дончева представя своя интерпретация на типа хора, които биха измислили изкусно престъпление с криптопари, и ни предупреждава да внимаваме с изкушенията за лесни пари в дигиталния свят.

  Гледайте видеото с Юлияна Дончева от Алея на книгата 2022 в София по повод излизането на новата й книга!

  Прочети повече
 6. Видео с проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова на Алея на книгата 2022
  30
  Септ

  Видео с проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова на Алея на книгата 2022

  Специално за Алея на книгата 2022 излезе биографичната книга за проф. Христо Пимпирев „Антарктическият стопаджия“, в съавторство с Иглика Трифонова. Посетилите книжната алея имаха възможност първи да получат личен автограф и да чуят на живо какво е да посетиш и живееш с месеци на Ледения континент.

  Гледайте видеото в YouTube, за да научите лично от авторите как се ражда идеята за „Атлантическият стопаджия“ – една приключенска книга за далечни пътешествия, смелостта и мечтите.

  Прочети повече
 7. Ново видео с Иво Милев за книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова"
  21
  Септ

  Ново видео с Иво Милев за книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова"

  В началото на 2022 година излезе ново преработено издание на биографичната книга „Животът и смъртта на Людмила Живкова“. Автор е Иво Милев, заместник-директор на Националната художествена галерия. Той работи години наред по темата във връзка с проект за филм – преглежда над 50 000 страници архивни материали. Целта е да предаде живота й обективно и без да се поставя на пиедестал личността на Людмила Живкова, нито да се придава излишно обаяние на случващото се през 70-те и 80-те години. Гледайте видеото!

   

  Прочети повече
 8. Юлияна Дончева за написването на романа КриптоQueen
  16
  Септ

  Юлияна Дончева за написването на романа КриптоQueen

  Романът „КриптоQueen“ от Юлияна Дончева е посветен на една от най-актуалните и любопитни теми в последните няколко години – търговията с криптовалути, кои са най-големите измамници и защо толкова хора по света попадат в капана на лесните пари.

  Гледайте видеото с Юлияна Дончева, за да разберете какво я е провокирало да напише „Криптоqueen”, дали прототип на главната героиня Вяра Раева е Ружа Игнатова и за какво служат QR кодовете по страниците на романа.

  Прочети повече
 9. Юлияна Антонова за Япония – страната, в която основната житейска ценност е Любов
  05
  Септ

  Юлияна Антонова за Япония – страната, в която основната житейска ценност е Любов

  Екипът на Книгомания гостува в дома на Юлияна Антонова – поводът да се видим е трилогията й от книги за Страната на изгряващото слънце: „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“.

  Пред камерата на Книгомания попитахме Юлияна Антонова:

  • Защо японците харесват толкова много нация, която сама не харесва себе си?
  • Японците не се ли натоварват от това дълго търпение?
  • Какво ви смая, когато стъпихте за първи път в Япония?
  • Кои черти от характера на японеца ви направиха най-силно ви впечатлиха?
  • Какви са японските книжарници и четат ли японците книги?
  Прочети повече
 10. Ненчо Илчев за първия „Илюзеум“
  29
  Авг

  Ненчо Илчев за първия „Илюзеум“

  Представяме ви и втората част от видеото ни с актьора и илюзиониста Ненчо Илчев. Той ще ви плени с три много ефектни фокуса – ще видите и кой е неговият любим трик. Бате Ненчо ще ни разкаже кой е най-древният фокус, който още никой не е разгадал, и дали има мода в илюзионното изкуство. Гледайте видеото и вижте какво още ни разказа най-сърцатият български фокусник и какво стои зад създаването на първия музей за фокуси „Илюзеум“. 

   

   

  Прочети повече
 11. Ненчо Илчев – живот в илюзията
  17
  Авг

  Ненчо Илчев – живот в илюзията

  Поканихме Ненчо Илчев да поговорим за магията, мечтите, първите представления,  илюзионистите, колко е важно родителите да подкрепят децата в желанията им, както и за „Забранената книга за фокуси“, която вече три години е сред най-търсените книги за подарък за деца. Пред камерата на Книгомания актьорът и фокусник Ненчо Илчев разказва за:

  • Лъжата, която може ли да бъде и красива.
  • Детската си мечта, която сбъдва благодарение и на родителите си.
  • Срещата си с Мистер Сенко, която преобръща живота му.
  • Първите представления с фокуси в Момчиловци.
  • Щастието, което му носи публиката.
  Прочети повече
 12. Среща за автограф с Мира Добрева – Пролетен базар на книгата 2022
  11
  Авг

  Среща за автограф с Мира Добрева – Пролетен базар на книгата 2022

  „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева е от книгите, чиято публика е с най-широк възрастов диапазон и е сред най-търсените заглавия на Пролетния базар на книгата 2022. Мира Добрева с удоволствие се среща с публиката си и с въодушевление разказва за мъдростта на друговремците. Докато раздава автографи и пише сърцати дълги послания на читателите, споделя: „Ще се изненадате, че най-много столетници има в София и големите градове, а всички си мислят, че са по планините и селата“.

  По време на Пролетен базар на книгата 2022 Мира Добрева застана пред камерата на Книгомания и я попитахме:

  • Кое е най-хубавото пожелание?
  • Коя мъдрост, научена от столетниците, най-добре описва вашата книга?
  • Ако днес, на базара на книгата, срещнете малката Мира Добрева, какво ще й кажете?
  Прочети повече
 13. Още една книга в поредицата „Накратко“
  08
  Авг

  Още една книга в поредицата „Накратко“

  Новото заглавие в научнопопулярната поредица на Книгомания „Накратко", което вече можете да намерите в книжарниците или да поръчате онлайн, е „Древният свят накратко“ от Чарлс Филипс, автор на общо 35 книги, свързани с история, митология, изкуство.

  Изданието включва 200 кратки текста и придружаващи черно-бели и илюстрации, които  представят всичко най-важно в рамките на 5000 г. от писаната история. Този справочник е удобен и лесен за ползване от всички, които се интересуват от история, култура и архитектура, артефакти от древните цивилизации, емблематични произведения на изкуството. Прочете повече какво съдържа книгата в блога на Книгомания.

  Прочети повече
 14. По пътя на книгата в Столична библиотека
  03
  Авг

  По пътя на книгата в Столична библиотека

  Гледайте как енциклопедия „Свещените места на България“, която подарихме на фонда на Столична библиотека, съвсем реално премина през всички етапи на обработка – каталогизация, получаване на баркод и библиографско описание. Ако изгледате видеото до края, ще знаете и конкретно на коя лавица можете да я потърсите.

  „Не само младите, всички са се върнали към книгата, интересуват се не само от електронните издания, а и от книжния вариант“, отбелязва Силвия Джамбазова, отдел Каталогизация

  Прочети повече
 15. Среща за автограф с Юлияна Антонова – Пролетен базар на книгата 2022
  22
  Юли

  Среща за автограф с Юлияна Антонова – Пролетен базар на книгата 2022

  По време на Пролетния базар на книгата 2022 Юлияна Антонова, автор на трилогия книги за Япония, се срещна със своята публика на щанда на Книгомания. Новият сборник „Сан сан, Япония“ включва 57 разказа и ни въвлича в историите на над 30 герои, които носят усещане за „мияби“ – как се живее красиво, смирено и спокойно, но достойно и с търпение към всичко, което ни се случва. Гледайте видеото!
  Прочети повече
 16. Богдана Карадочева празнува своя рожден ден днес
  19
  Юли

  Богдана Карадочева празнува своя рожден ден днес

  Една от най-известните български певици и с най-отличаващ се тембър – Богдана Карадочева – днес празнува своя рожден ден. Пожелаваме й крепко здраве, още много участия и срещи с публиката на живо. Миналата година отново на 19 юли излезе от печат с логото на Книгомания биографичната луксозна книга „Безнадежден случай“, в която двамата със Стефан Димитров разказват за успехите, музиката, радостите, приятелите, семейството, разочарованията и надеждите си.

  По повод празника се срещнахме с музикалния тандем, за да поговорим за книгата, голямата сцена, таланта, за смисъла в живота. Богдана Карадочева и Стефан Димитров застанаха пред нашата камера – гледайте видеото!

  Прочети повече
 17. Среща за автограф с Ненчо Илчев – Пролетен базар на книгата 2022
  15
  Юли

  Среща за автограф с Ненчо Илчев – Пролетен базар на книгата 2022

  „Забранената книга за фокуси“ на популярния илюзионист и актьор Ненчо Илчев в последните три години се превърна в една от най-търсените детски книги. По време на Пролетен базар на книгата 2022 Ненчо Илчев буквално „донесе“ магията на щанда на Книгомания, за да представи на живо книгата си и да покаже на децата и родителите някои от любимите си фокуси.

  Гледайте краткото видео! 

  Прочети повече
 18. Книга за футбола обяснява защо това е най-великата игра на всички времена
  13
  Юли

  Книга за футбола обяснява защо това е най-великата игра на всички времена

  „Футболът е една проста игра, която се основава на даване и получаване на пасове… наистина е ужасно просто.“ – Бил Шенкли, бивш мениджър на Ливърпул

  За да направи изживяването ви от Световното първенство още по-пълноценно и за да ви послужи като неотменим справочник в споровете на футболна тематика, издателство Книгомания пусна на пазара илюстрирано и богато на факти издание от 400 с. „Футболът. Енциклопедия. Отбори – правила – първенства – тактики“. Прочетете повече за изданието в блога на Книгомания.

  Прочети повече

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.