Кулинарна вечер с авторите на Книгомания

Книгомания започва поредица от тематични вечери в столичния бар Singles, посветени на различни любими теми като кулинария, пътешествия, кино, здраве и др.

Първата от тях се състоя на 12 октомври 2023 г. и бе посветена на кулинарията. Срещнахме отблизо публиката с Линда Петкова, собственик на бутиковата сладкарница “Amelie”, която е експерт в здравословното хранене. С Рори Милър, един от най-колоритните участници в предаването Master Chef 2019, поговорихме за българската традиционна кухня през погледа на един американец. Милена Димитрова, журналист, редактор и автор на книги, е също така вещ кулинарен пътешественик.

Повече за тях тримата можете да научите от книгите им:

  • • „Кулинарният свят на Линда“ – Линда Петкова
  • • „На око. Кулинарни приключения на село“ – Рори Милър
  • • „Проклятието на бялото сирене“ – Милена Димитрова

 

Тъй като в издателския каталог на Книгомания кулинарията е силно застъпена, публиката имаше възможност да разгледа на място и други популярни готварски книги като луксозните издания „Златната книга на шоколада" и „Златната книга на готварството“, томчетата с рецепти от най-голямата и най-дълго излизала готварска поредица „500..., които непременно трябва да опитате“, „Щипка вкус“, „Украси за торти“, „Как да подобрим кулинарните си умения“ и други.  

Тъй като и тримата участници са добри кулинари, спретнахме кратко състезание Mini Master Chef между тях, като предизвикахме въображението, чревоугодието и ума им. На място трябваше да измислят рецепта с определен продукт, изтеглен в жребий. Признаваме, че участниците ни изненадаха с находчиви предложения за приготвяне на ястия със сирене, моркови и сливи. Милена Димитрова например даде дори и вариации на своята морковена супа. 

Журито – Юлияна Дончева, Илиян Андонов и шеф Петър Михалчев – определи кой се е справил най-добре. Шеф Петър Михалчев сподели, че най-важното нещо за храната е, че тя умее да ни обединява както с приятели, така и дори с враговете ни. А по повод рецептите на участниците – солени мъфини със сирене, марината със сливи и морковената супа – изявеният кулинарен гуру оцени като подходящ тристепенен сет от едно меню.

Разбира се, за участниците в импровизираното състезание Mini Master Chef и за още двама късметлии от публиката имаше награди.

Водещ на събитието и модератор на разговорите и състезанието бе Веселина Паскова. Талантливи ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ се погрижиха за музикалното оформление и настроение по време на събитието. 

Гледайте най-важното от Кулинарна вечер с авторите на Книгомания във видеото!

 

***

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали.

Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания

Facebook: Книгомания.бг 

Instagram: knigomania.bg