Десет предложения с книги за подарък от Панаир на книгата 2023

Биографии, тематични енциклопедии, пътеводители са сред най-предпочитаните подаръчни издания от каталога на Книгомания

 

Подготовката за коледните празници започва още от първите дни на декември и най-приятната част е изборът на подаръци за семейството, близките и приятелите. Книгите винаги са подходящ подарък – в много семейства подаряването на нови заглавия на Коледа е хубава традиция и добър повод за обогатяване на библиотеката с издания, които да ни служат дълго.

От 5 до 10 декември 2023 ще се проведе юбилейният 50. Софийски международен панаир на книгата в НДК, на който ще присъстват над 140 издателства от цялата страна. Всички предлагат отстъпки на своите заглавия, за да дадат възможност на читателите да си доставят удоволствие с повече книги. Издателство Книгомания ще предостави възможност за закупуване на заглавия с 10% отстъпка. Можете да ни намерите на щанд 111 на партера (до статуята). В същата седмица ще тече и онлайн панаир със същите намаления, така че обичащите книгите ще могат да се възползват и от този вариант на покупка.

Ако сте привърженици и на четенето на книги на английски език - художествена и нехудожествена литература, комикси и манга, световна класика, TikTok заглавия, те също ще бъдат с намаление: на панаира и онлайн.

Препоръчваме ви 10 топ издания на Книгомания от каталога ни за 2023:

  1. „Несвършващо време. Спомени“Петър Стоянович. В тази мемоарна книга популярният с пиперливото си чувство за хумор историк разказва за своя род (той е потомък на Иван Стоянович – Аджелето и д-р Петър Стоянович, а негови родители са Иван Стоянович и актрисата Ани Бакалова), за спомените си от София през 70-те, 80-те и 90-те години, както и за студентските си и докторантски години във Виена. С иронично чувство представя и „благините на социализма“. Изданието е цветно и включва над 150 интересни снимки, някои от които се публикуват за първи път.

  2. „Истории от ръчния багаж“Георги Милков. Като журналист на в. „24 часа“ с 30-годишен опит оиписва десетки срещи с емблематични за съвремието ни личности и преживяванията си от най-конфликтните точки на света. Отразява за медията регионални конфликти в Близкия изток и Африка, бил е военен кореспондент в Ирак и Афганистан, разказва и приключенията си от Северна Корея, Азия и Латинска Америка. Тези кратки разкази са наситени с любопитни факти, впечатления от история, природа, култура и архитектура на съответната страна, ненатрапчива оценка на събитията. Текстовете са поднесени с приятно чувство за хумор, преплетено на места с ирония, и най-вече с приключенски дух и благото отношение на автора към разноликия облик на света.

  3. „Раят тук и сега. Необикновеният живот на Карл Лагерфелд“ – Уилям Мидълтън. Тази биография на един от най-забележителните модни дизайнери е и подробна история на модата, в която намират акценти и развитието на кино, фотография, книгоиздаване, изкуство, медии. Карл Лагерфелд е творчески директор над 35 години на „Шанел“, като възражда и преобразява тази модна къща до грандиозност. През дългия си творчески живот и благодарение на изключителната си дисциплина, талант, широка култура и плодовидост работи още с „Клоуи“, „Фенди“, „Валентино“, „Тревир“, „Том Уеър“, „Балмен“ и др. Какво се крие зад суровия публичен образ с тъмни очила, бели ризи и тъмни костюми? Тази биографична книга, считана за една от най-добрите на десетилетието, ще ви представи най-важното и интригуващото от света на модата през ХХ и XXI век.


    stoyanovich-cover milkov-kniga lagerfeld-biografia 


  4. „Знаци и символи. Илюстриран справочник за техния произход и значение“. Тази стилна и богата на илюстрации книга обяснява каква е разликата между заците и символите и как те придават допълнителна образност на ежедневието ни. Проследява се развитието на един и същи символ на различни места по света, как се интерпретират в живописта, литературата, сънищата и др. Най-общо знаците и символите в този справочник са разгледани в 110 теми, обобщени в разделите Космос, Животни и растения, Човек, Митове и легенди, Общество и култура, Системи от символи.

  5. „Книгата за Втората световна война“. Енциклопедията е част от поредицата „Големи идеи, обяснени просто“ и проследява най-важните битки, военни стратегии, технологии, политически отношения и последици от най-големия конфликт в историята. Започва от причините за избухването на Втората световна война до победата на Съюзниците над страните от Оста и последиците от мащабните разрушения и кръвопролития. Не са премълчани нито военните престъпления, нито негативните моменти в поведението на Съюзниците. Изданието е снабдено с хронологични линии, биографични справки на водещи военни лица и политици, снимки, съпоставителни графики и диаграми, цитати от речи.

  6. „Изкуствен интелект“. Този наръчник представя 120 концепции, приложения и теории какво представлява изкуствения интелект, как би променил живота ни, какво развитие ще претърпи в бъдеще, ще измести ли човека от пазара на труда. Специално внимание се обръща на алгоритмите и компютърните програми, чрез които крайните резултати да бъдат максимално точни и ефективни. Изданието интерпретира и приложимостта на изкуствения интелект в колкото се може повече области: от изкуство, през идентификация, медицински изследвания и предпазване от измами, до високотехнологични оръжия, като се препоръчва ИИ да се използва като помощно средство, а не като заместител на специалисти.


    znaci-simvoli-enciklopedia  knigata za vtorata-svetovna  izkustven-intelekt-narychnik  


  7. „Изкуството да рисуваш с акрилни бои“ е помагалото по рисуване с практични съвети. Подходящо е за начинаещи и напреднали художници, които искат да усвоят правила, техники, полагане на цветове, светлосенки, перспективи. Стъпка по стъпка са представени над 40 проекта, с които да усъвършенствате изобразяването на натюрморт, морски и природни пейзажи, животни, портретна и автопортретна живопис. Ценните и подробни напътствия в този наръчник помагат да изградите свой собствен стил на рисуване с акрилни бои и да реализирате желаните мотиви по най-добрия начин.

  8. „Енциклопедия Лечебни растения“ е енциклопедия, разработена съвместно с БАН и Научноинформационен център „Българска енциклопедия“, като авторите и консултантите (Медицински университет–София и БАН) притежават дългогодишен изследователски опит в областта на фармакогнозията, фитохимията и ботаниката. В систематизиран и научнопопулярен вид са представени над 270 растения от българската флора и чужбина. Те се използват предимно в народната медицина и са подходящи за употреба в домашни условия при профилактика и лечение на много болести. Информацията в илюстрираното издание указва как се събират, сушат и съхраняват различните видове билки, приготвяне на извлеци и отвари, кога и как да се използват и при какви заболявания.

  9. „Голяма книга за Испания“ – Румяна Николова и Николай Генов. Новата книга на тандема български пътешественици представя богато историята, културата, архитектурата, най-бележитите личности и духа на една от най-колоритните държави в Европа. В близо 800 страници и над 2000 снимки авторите пресъздават атмосферата на редица слънчеви курорти, на величествения Мадрид и артистичната Барселона, на огнената Севиля и празнуващата Валенсия... Този голям пътеводител ще ви отведе както на най-популярните дестинации в Страната на баските, така и по-непознати романтични градчета, по поклоническия път Ел Камино и сред най-красивите природни пейзажи: Балеарските и Канарските острови, вулкана Тейде и др.

  10. „На око. Кулинарни приключения на село“ –Рори Милър. Той е сред най-отличаващите се участници в готварското риалити предаване Master Chef Неговата страст е да опознае традициите и най-любимите гозби от българската кухня. За тази цел обикаля по малките села, готви заедно с гостоприемните домакини и беседва с тях за начина им на живот. Тази книга е не просто сборник с рецепти, а кулинарен пътепис и размишленията на един американец за впечатленията му от България.


akrilni-boi-narychnik  lechebni-rasteniq-enciklopedia  golqma-kniga-za ispania na-oko-kniga