Кошница

Истории от ръчния багаж

На склад
ISBN
9786191953493
25,00 лв.

Поръчайте първата книга на журналиста Георги Милков и ще получите екземпляр с автограф! 

В „Истории от ръчния багаж“ Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. За почти 30 години работа като журналист за в. „24 часа“ той отразява най-важните събития в Триполи по случая с българските медици, бил е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, отразява и още редица регионални конфликти в Близкия изток и Африка. Интересни сюжети застигат Георги Милков и по време на работата му в Северна Корея, Азия и Латинска Америка. С „Истории от ръчни багаж“ ви очакват 520 страници приключения от цял свят!

 

Повече информация
Автор Георги Милков
Страници 520
Корица мека
Език български
Година 2023
Дата на получаване 7.03.2023 г.
Издателство Книгомания
ID на книга 83844
ISBN 9786191953493
Категории Книгомания Документалистика
Книги с автограф
Бестселъри от български автори
Бестселъри
Нови книги
Най-нови на Книгомания
Книги бестселъри 2023

Само човек, който стои на педя от лицето на Кадафи и се взира в мътния му поглед, привлечен от необяснима фаталистична сила, каквато се усеща от дъното на прясно изкопан гроб на близък човек, може да види, че под веждите му има татуировки. Вероятно белег от бедуинското му минало, когато са вярвали в заклинателната им сила, или някаква по-късна приумица на този фамозен генералисимус на маскарада.

Наблюдавайки в англоезична среда Христо Стоичков да говори японски, човек лесно би изпадал в състояние, наречено от социалните психолози когнитивен дисонанс. Най-просто казано – гледаш и не вярваш на очите си. Вместо попръжни от устата на футболната легенда се лее японска реч. Времената на „айн, цвай, дрън“ са отминали безвъзвратно и сам полиглотът Стоичков е ознаменувал залеза на моноезичната култура...

В „Истории от ръчния багаж“ Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. Събрал е част от тях, вярвайки, че необичайностите на живота са безбройни, но всеки може да види само толкова, за колкото е бил готов да пристъпи отвъд прага на собствените си предубеждения, а останалото се е изгубило завинаги в миманса на пропуснатите спомени.

*** 

„Истории от ръчния багаж“ съдържа 11 раздела и всички истории са истински.

 • Стоичков, Кадафи, Путин... Неочаквани срещи с дълго чакани хора
 • Истории за кафе, светена вода и автомобилни неволи
 • Най-близкият ми Изток
 • Шепот от отвъдното
 • Задочни разкази за разни особи и персони за чудо и приказ
 • Неочаквано в Европа
 • Северноафриканска романтика
 • Пътешествия из Карибите и Централна Америка
 • Към по-далечния Изток
 • Прозорец във времето

 

***

Georgi Milkov-portrait

 

За автора

Георги Милков е роден на 8 март 1973 г. във Видин. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“. През 1994 г. още като студент във Факултета по журналистика и масови комуникации започва работа във вестник „24 часа“. Първото му пътуване до Близкия изток е още през 1995 г. – първо в Израел, а след това в Ирак. През 2000 г. заминава като специален пратеник в Либия заради случая с българските медицински сестри, обвинени за заразяването на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Работи по казуса до самия му край през 2007 г. Междувременно е военен кореспондент в Афганистан по време на офанзивата срещу талибаните (2001) и в Ирак (2003–2004).

През годините отразява и изследва различни регионални конфликти, включително и на Корейския полуостров. През 2013 г. участва в риалити формата „Африка: Звездите сигурно са полудели“, който се снима в Замбия и Ботсвана. Освен по работа Георги Милков е пропътувал хиляди километри из Азия, Африка и Латинска Америка като запален пътешественик. Пътува по света само с ръчен багаж.

Повод за написването на тази книга е навършването на 50-годишнината му и преместването на редакцията на в. „24 часа“ през 2016-а: открива в бюрото и шкафовете около него десетки интересни предмети, които е забравил, че притежава, но зад придобиването на всеки от тях стои интересна история.

***

Годината 1994-та бе паметна. България стигна до полуфиналите на Световното по футбол в САЩ, а Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка. Китай влезе в интернет, а Елцин излезе от Германия. Изтеглянето на последните руски войски от Европа се смяташе за официалния край на Студената война. Дори в Близкия изток новините бяха добри – Арафат, Перес и Рабин взеха заедно Нобелова награда за мир. Исках да пиша за всичко това и започнах работа във в. „24 часа“само на 21 г., току-що завършил първи курс във Факултета по журналистика. През 2000 г. заминах за Триполи като специален пратеник по случая с българските медици. Работих по този казус до самия му край през 2007 г. Междувременно бях военен кореспондент в Афганистан (2001) и Ирак (2003–2004), отразявах и други регионални конфликти, предимно в Близкия изток и Африка. През 2008 г. след пътуване в Северна Корея се посветих на нещо по-различно – проблемите на Корейския полуостров. Попътувах доста из Азия, после и в Латинска Америка, където интересните сюжети те застигат както си вървиш по улицата. Върнах се за по-дълго в Африка през 2013 г., за да участвам в телевизионен риалити формат, който бе повече забавление, отколкото изпитание. В дивото имах интересни срещи с животни и още по-интересни с хора. Предполагам, защото винаги съм бил по-любопитен към човешкия вид.

***

Когато през 2015 г. кацнах в еритрейската столица, не вярвах, че може да има такъв изоставен и забравен град музей. По централния булевард „Харнет“ се нижеха една след друга сгради – перли на архитектурния модернизъм от началото на ХХ век. Толкова арт деко на едно място няма и в Маями Бийч, Флорида! Късно следобед онази половина от населението, която не продължава да пие сутрешния си джин с тоник, заема уличните маси по кафетериите в центъра за един традиционен ритуал, наречен macchiato passeggiata. Макар да звучи претенциозно, това не е нищо друго освен добре унаследена италианска кафе култура. Пиеш еспресо с млечна пяна в малка стъклена чашка и зяпаш кой минава по улицата. Възрастните мъже тук по правило се носят с бели ризи, тъмни костюми и шапки тип борсалино, а повечето барове изглеждат като от времето, когато Федерико Фелини се е срещнал за първи път с Марчело Мастрояни. Когато забележат чужденец, местните преодоляват изненадата си само за няколко секунди и го подхващат фамилиарно на италиански: Buona giornata, come stai? И просто няма излизане от този филм, докато не настъпи времето за режима на тока. Тогава бумтенето на генераторите влиза в оглушителен спор с илюзиите за „долче вита“. Да, в Еритрея времето наистина е спряло, както впрочем и електричеството, и топлата вода.

 

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Истории от ръчния багаж
Вашият рейтинг
 • София / Книгомания / Офис
 • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
 • София / Книгомания / бул. Прага 17
 • София / Greenwich Book Center, бул. Витоша 37
 • София / Ciela - Книгомания / Mall Paradise, бул. Черни връх 100
 • София / Ciela - Книгомания, Mall of Sofia, бул. Ал. Стамболийски 101
 • София / Orange / Тhe Mall, бул. Цариградско шосе 115
 • София / Orange / Мall Serdika, бул. Ситняково 48
 • София / Orange / ул. Граф Игнатиев 18
 • София / Orange / Ring Mall, ул. Околовръстен път 214
 • София / Orange / Sky City, ул. Коста Лулчев 52
 • Варна / Orange / Grand Mall Varna, бул. Андрей Сахаров 2
 • Пловдив / Orange / Mall Markovo tepe, бул. Руски 54
 • София / Orange / Бизнес парк, жк Младост 4, Бизнес парк
 • Бургас / Orange / Plaza Mall, кв. Изгрев, ул. Транспортна 31
 • Казанлък / Orange / ул. Розова долина 1
 • Пловдив / Orange / Plovdiv Plaza, Д-р Георги Странски 3
 • Варна / Orange / Delta Planet Mall, бул. Сливница 185
 • Бургас / Orange / ул. Александровска 52
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.