Книгите, с които ще запомним 2023 година

Краят на годината е време, подходящо за житейски равносметки. Нека направим обаче и книжен обзор – кои бяха най-четенети и най-търсените книги (всички книги бестселъри 2023), кои заглавия предизвикаха интереса на читателите и ще има отзиви за тях и през следващите няколко месеца.

Със сигурност ще запомним 2023-а като годината, в която българска книга получи за първи път престижната международна награда „Букър“ – радостното събитие бе оповестено на 24 май. Писателят Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел приеха отличието за романа „Времеубежище“, с което той се превърна най-търсената книга през цялата година. Макар първото издание да е от 2020-а, номинирането и награждаването предизвикаха виенето на километрични опашки от желаещи за личен автограф по време на събития като Алея на книгата, Международен софийски панаир на книгата в НДК, Литературен фестивал и др. Завиден бе интересът на публиката и към английското издание “Time Shelter”.

Радостно е, че отново български автор е и сред най-препоръчваните от книжарите. Първата книга на журналиста Георги Милков, която излезе по повод неговата 50-годишнина, „Истории от ръчния багаж“ се превърна в най-подаряваното заглавие. За близо 30-годишната си практика като кореспондент на в. „24 часа“ той селектира в 520 страници своите най-интересни приключения, размисли, пътеписи и важни срещи от няколко континента, като ги представи с любопитни факти за архитектура, култура, история и природа, поднесени с чувство за хумор и с неочакван край.

Проф. Петър Стоянович пък изненада публиката със своите спомени от детските си години, как е изглеждала София през 70-те, 80-те и 90-те години и каква е историята на неговия род в мемоарната си книга „Несвършващо време. Спомени“. Освен словоохотлив събеседник в редица тв предавания и водещ на рубрика всяка събота при Георги Любенов, той е и завладяващ разказвач с пиперливо чувство за хумор, който представя ключови моменти от историята на България по нетрадиционен начин.

 

vremeubejishte-kniga  milkov-kniga stoyanovich-kniga

 

Излъчването на сериала от 12 епизода „Войната на буквите“ по БНТ възвърна интереса към издадената през 2014-а едноименна книга от Людмила Филипова. Макар екранизацията по-скоро да поляризира обществото на „за“ и „против“ доколко достоверни са костюмите и реквизитите за епохата на цар Симеон I, дали е добра играта на актьорите и прочие, то романът като че ли събра повече привърженици и няколко седмици поред оглави класациите за най-продавани книги в книжарниците. Малко по-късно излезе и последният роман на Людмила Филипова „Войната на верите“, с който тя утвърждава уменията си да създава интригуващи за широката публика сюжети по исторически теми.

„Най-здравословната“ книга сред нехудожествената литература, която завладя вниманието ни през 2023-а, е „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе. Тя разкрива тайната как да отслабнем, без да се лишаваме от любимата си храна и без да изпитваме пристъпи на глад. Акцент в малкото томче е как глюкозата влияе въху физическото и психическото здраве на човека – изданието е преведено на повече от 30 езика само за една година и е абсолютен бестселър в България и по света.

В „Глюкозната революция“ Инчауспе се аргументира защо е важно да регюлираме нивата на глюкозата, която поемаме, независимо дали страдаме от диабет или сме с надноермено тегло. Обяснява на достъпен език как ни влияят глюкозните скокове в краткосрочен и дългосрочен план, как да ги проследим и най-вече как да разбираме посланията на тялото си, да вземаме информирани решения за храненето си и да не се поддаваме на мркетингови трикове. Особено интересни в книгата са историите, които Инчауспе споделя, на хора от нейната инстаграм общност (над 220 000 последователи) – можете да потърсите профила й @glucosegoddess (Богинята на глюкозата).

В допълнение по темата здравословен живот ви препоръчваме да прочетете и „Надживей. Науката и изкуството на дълголетието“ от Питър Атия.

По отношение на екранизираните книги, които оставиха ярка следа – 2023-та ще бъде запомнена с филма за Дж. Робърт Опенхаймер. Режисьорът Кристофър Нолан припомня онзи момент от човешката история, който завинаги променя света и вещае ядрен апокалипсис – изобретяването на атомната бомба. Филмът е базиран на задълбоченото и дългогодишно изследване (25 години) на  Кай Бърд и Мартин Шъруин „Опенхаймер. Американският Прометей“.

Книгата е наградена с „Пулицър“ и отразява не само хронологията по създаването на най-опасното военно оръжие, но и драматичният душевен двубой на гениалния учен. Американското правителство обявява Опенхаймер за враг и му отнема контрола да знае къде, срещу кого и за какви цели може да бъде използвана бомбата. Въпреки обема от повече от 800 страници „Американският Прометей“ бе една от най-търсените биографиии през лятото тази година.

Макар и не с такъв мащаб, филмовата адаптация от Apple TV на бестселър романа „Уроци по химия“ от Бони Гармъс също намира своите последователи. Действието се развива в САЩ през 60-те години на ХХ век: Елизабет Зот е млад и успешен учен химик, на прага да започне докторантурата си. Изследователските й стремежи обаче са порязани от ръководителя й, който често й отправя сексулани намеци. След инцидент, в който тя успява да се защити от посегателство, Елизабет е преместена да работи в друга лаборатория. Десет години по-късно, заради откраднат питателен обяд в училището на дъщеря й, Зот става водеща на кулинарно предаване. То става толкова успешно и влиятелно, че преобръща стереотипите за мястото на жената в съвременното общество.

 

openhajmer-kniga  matju-peri-kniga  rezervniqt-princ-hari-kniga

 

Загубата на любим актьор от малкия екран припомни и превърна биографичната му книга в бестселър. Матю Пери от култовия сериал на 90-те години „Приятели“ почина в последните дни на октомври. Дълги години той се бори със зависимостта си към наркотиците и алкохола – описва перипетиите, провалите и състоянията на лечение, през които преминава, в книгата си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“.

Биографията и на друга публична личност беляза книжната 2023-а – излизането на „Резервният“ от принц Хари. Книгата бе продадена в 3,2 млн. екземпляра по света само в първата седмица от излизането си. Обтегнатите отношения с кралското семейство във Великобритания, преместването в САЩ, участието на Хари и Меган в предаването на Опра Уинфри и смъртта на Елизабет II заеха достатъчно място в медиите и насочиха прожекторите към „резервният“. А той не понася точно това. Книгата е една откровена изповед на Хари като 12-годишно момче, което току-що е загубило майка си, като служещ в Британската армия и като съпруг и баща. Как се бори и понася паническите атаки, лъжите, оскърбленията по повод произхода на Меган, психическия тормоз и допуснатите грешки – можете да прочетете в „Резервният“.

TikTok сензацията, която покори книжния пазар през 2023-а, бе Ребека Ярос и романтичният й фентъзи роман (жанр роментъзи) „Четвърто крило“. Обемът от 720 страници не се оказа пречка за YA (тийн) и NA (19–29 г.) публиката да потъне в историята на Вайълет, която трябва да се присъедини към наварските войски на драконовите ездачи. Оцеляването в тази нова роля на боец е трудна за Вайълет, но задачата й се усложнява още повече, когато се сблъсква с противника си Зейдън Райърсън – командир на четвъртото крило от армията.

Някои от бестселърите през годината не са изненадващи – това са новите заглавия на утвърдени имена като Джон Гришам („Размяната“), Робърт Галбрейт („Отприщен гроб“), Лий Чайлд („Тайната“), Али Хейзълууд („Шах и мат“), Даниел Стийл („Палат“, „Сватбен агент“, „Достойни противници), Дейвид Балдачи („Дълги сенки“, „Финалът“), Стивън Кинг („Холи“), Майкъл Конъли („Пустинна звезда“), Джефри Арчър („Следващата мишена“ и „Портата на предателя“), Робърт Галбрейт („Отприщен гроб“), Исабел Алиенде ("Вятърът знае името ми“), Никола Бьогле („Последното послание“) и др.

Почитателите на по-сериозната литература и книги с международни отличия се зарадваха на преводите на книги като:

 • „Край морето“ от Абдулразак Гурна
 • „Авиньонски квинтет“ от Лорнс Дърел
 • „Три светлини" и „Любов във високата трева. Разкази“ от Клер Киган 
 • „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен 
 • „Магистрала Линкълн“ от Еймър Тауълс
 • „Родените в полунощ“ от Салман Рушди 
 • „Младият Мънго“ от Дъглас Стюарт
 • „Сърцето се предава последно“ и „Наричаха я Грейс“ от Маргарет Атууд
 • „Мълчанието на цвета“ от Нарине Абгарян (която гостува в България през декември 2023),
 • „Издихание“ от Тед Чанг 
 • „Седемте луни на Мали Алмейда“ от Шехан Карунатилака (с международна награда „Букър“ за 2022)
 • „Уроци“ от Иън Макюън 
 • „Стълба към небето“ от Джон Бойн
 • „Богатство“ от Ернан Диас
 • „Тази благодатна земя“ от Уилям Кент Крюгър
 • „Пещерата“ от Сарамаго
 • ново издание на „Вълшебната планина“ от Томас Ман.

 

В съвременната българска литература се появиха някои емблематични заглавия за годината, за които тепърва се очакват отзиви: „Рана“ от Захари Карабашлиев, дългоочакван роман от Мирослав Пенков - „Река в лабиринта“, „Еликсир“ от Капка Касабова, „Нови и избрани разкази“ от Алек Попов, „60 разказа“ от Деян Енев, „Иван Ланджев за неизбежната случайност“ от Иван Ланджев, „Не ви познавам“ от Теодора Димова (с Награда „Хеликон“ за 2023), „Лавандуловото момче“ от Бюрхан Керим, „Пиеси“ и „Корабът на сирените“ от Александър Секулов.