Книгите, с които ще запомним 2023 година

Краят на годината е време, подходящо за житейски равносметки. Нека направим обаче и книжен обзор – кои бяха най-четенети и най-търсените книги (всички книги бестселъри 2023), кои заглавия предизвикаха интереса на читателите и ще има отзиви за тях и през следващите няколко месеца.

 

Най-търсените и продавани книги, с които ще запомним 2023-та

 

Първата българска книга, наградена с „Букър”

 

Със сигурност ще запомним 2023-а като годината, в която българска книга получи за първи път престижната международна награда „Букър“ – радостното събитие бе оповестено на 24 май.

Писателят Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел приеха отличието за романа „Времеубежище“, с което той се превърна най-търсената книга през цялата година.

Макар първото издание да е от 2020-а, номинирането и награждаването на книгата предизвикаха виенето на километрични опашки от желаещи за личен автограф по време на събития като Алея на книгата, Международен софийски панаир на книгата в НДК, Литературен фестивал и др. Завиден бе интересът на публиката и към английското издание “Time Shelter”.

 

Най-препоръчваните книги от българските книжари

 

Радостно е, че отново български автор е и сред най-препоръчваните от книжарите. Първата книга на журналиста Георги Милков, която излезе по повод неговата 50-годишнина, „Истории от ръчния багаж“ се превърна в най-подаряваното заглавие.

За близо 30-годишната си практика като кореспондент на в. „24 часа“ той селектира в 520 страници своите най-интересни приключения, размисли, пътеписи и важни срещи от няколко континента, като ги представи с любопитни факти за архитектура, култура, история и природа, поднесени с чувство за хумор и с неочакван край.

Проф. Петър Стоянович пък изненада публиката със своите спомени от детските си години, как е изглеждала София през 70-те, 80-те и 90-те години и каква е историята на неговия род в мемоарната си книгаНесвършващо време. Спомени“.

Освен словоохотлив събеседник в редица тв предавания и водещ на рубрика всяка събота при Георги Любенов, той е и завладяващ разказвач с пиперливо чувство за хумор, който представя ключови моменти от историята на България по нетрадиционен начин.

 

vremeubejishte-kniga  milkov-kniga stoyanovich-kniga

 

Излъчването на сериала от 12 епизодаВойната на буквите“ по БНТ възвърна интереса към издадената през 2014-а едноименна книга от Людмила Филипова. Макар екранизацията по-скоро да поляризира обществото на „за“ и „против“ доколко достоверни са костюмите и реквизитите за епохата на цар Симеон I, дали е добра играта на актьорите и прочие, то романът като че ли събра повече привърженици и няколко седмици поред оглави класациите за най-продавани книги в книжарниците.

Малко по-късно излезе и последният роман на Людмила Филипова „Войната на верите“, с който тя утвърждава уменията си да създава интригуващи за широката публика сюжети по исторически теми.

 

Най-търсените книги сред нехудожествената литература

 

„Най-здравословната“ книга сред нехудожествената литература, която завладя вниманието ни през 2023-а, е „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе. Тя разкрива тайната как да отслабнем, без да се лишаваме от любимата си храна и без да изпитваме пристъпи на глад.

Акцент в малкото томче е как глюкозата влияе въху физическото и психическото здраве на човека – изданието е преведено на повече от 30 езика само за една година и е абсолютен бестселър в България и по света.

В „Глюкозната революция“ Инчауспе се аргументира защо е важно да регюлираме нивата на глюкозата, която поемаме, независимо дали страдаме от диабет или сме с надноермено тегло.

Обяснява на достъпен език как ни влияят глюкозните скокове в краткосрочен и дългосрочен план, как да ги проследим и най-вече как да разбираме посланията на тялото си, да вземаме информирани решения за храненето си и да не се поддаваме на мркетингови трикове.

Особено интересни в книгата са историите, които Инчауспе споделя, на хора от нейната инстаграм общност (над 220 000 последователи) – можете да потърсите профила й @glucosegoddess (Богинята на глюкозата).

В допълнение по темата здравословен живот ви препоръчваме да прочетете и „Надживей. Науката и изкуството на дълголетието“ от Питър Атия.

 

Най-продаваните филмови и телевизионни адаптации на книги

 

По отношение на екранизираните книги, които оставиха ярка следа – 2023-та ще бъде запомнена с филма за Дж. Робърт Опенхаймер. Режисьорът Кристофър Нолан припомня онзи момент от човешката история, който завинаги променя света и вещае ядрен апокалипсис – изобретяването на атомната бомба. Филмът е базиран на задълбоченото и дългогодишно изследване (25 години) на Кай Бърд и Мартин Шъруин „Опенхаймер. Американският Прометей“.

Книгата е наградена с „Пулицър“ и отразява не само хронологията по създаването на най-опасното военно оръжие, но и драматичният душевен двубой на гениалния учен. Американското правителство обявява Опенхаймер за враг и му отнема контрола да знае къде, срещу кого и за какви цели може да бъде използвана бомбата.

Въпреки обема от повече от 800 страници „Американският Прометей“ бе една от най-търсените биографии през лятото тази година.

Макар и не с такъв мащаб, филмовата адаптация от Apple TV на бестселър романа „Уроци по химия“ от Бони Гармъс също намира своите последователи. Действието се развива в САЩ през 60-те години на ХХ век: Елизабет Зот е млад и успешен учен химик, на прага да започне докторантурата си. Изследователските й стремежи обаче са порязани от ръководителя й, който често й отправя сексулани намеци. След инцидент, в който тя успява да се защити от посегателство, Елизабет е преместена да работи в друга лаборатория. Десет години по-късно, заради откраднат питателен обяд в училището на дъщеря й, Зот става водеща на кулинарно предаване. То става толкова успешно и влиятелно, че преобръща стереотипите за мястото на жената в съвременното общество.

 

openhajmer-kniga  matju-peri-kniga  rezervniqt-princ-hari-kniga

 

 

Най-продаваните биографични книги

 

Загубата на любим актьор от малкия екран припомни и превърна биографичната му книга в бестселър. Матю Пери от култовия сериал на 90-те години „Приятели“ почина в последните дни на октомври.

Дълги години той се бори със зависимостта си към наркотиците и алкохола – описва перипетиите, провалите и състоянията на лечение, през които преминава, в книгата си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“.

Биографията и на друга публична личност беляза книжната 2023-а – излизането наРезервниятот принц Хари. Книгата бе продадена в 3,2 млн. екземпляра по света само в първата седмица от излизането си.

Обтегнатите отношения с кралското семейство във Великобритания, преместването в САЩ, участието на Хари и Меган в предаването на Опра Уинфри и смъртта на Елизабет II заеха достатъчно място в медиите и насочиха прожекторите към „резервният“. А той не понася точно това.

Книгата е една откровена изповед на Хари като 12-годишно момче, което току-що е загубило майка си, като служещ в Британската армия и като съпруг и баща. Как се бори и понася паническите атаки, лъжите, оскърбленията по повод произхода на Меган, психическия тормоз и допуснатите грешки – можете да прочетете в „Резервният“.

 

Най-четените фентъзи романи

 

TikTok сензацията, която покори книжния пазар през 2023-а, бе Ребека Ярос и романтичният й фентъзи роман (жанр роментъзи) „Четвърто крило“. Обемът от 720 страници не се оказа пречка за YA (тийн) и NA (19–29 г.) публиката да потъне в историята на Вайълет, която трябва да се присъедини към наварските войски на драконовите ездачи.

Оцеляването в тази нова роля на боец е трудна за Вайълет, но задачата й се усложнява още повече, когато се сблъсква с противника си Зейдън Райърсън – командир на четвъртото крило от армията.

 

Най-очакваните бестселъри

 

Някои от бестселърите, излезли през годината, не са изненадващи. Такива са новите книги на утвърдени имена като:

  • Джон Гришам („Размяната“)
  • Робърт Галбрейт („Отприщен гроб“)
  • Лий Чайлд („Тайната“)
  • Али Хейзълууд („Шах и мат“)
  • Даниел Стийл („Палат“, „Сватбен агент“,„Достойни противници)
  • Дейвид Балдачи („Дълги сенки“)
  • Стивън Кинг („Холи“)
  • Майкъл Конъли („Пустинна звезда“)
  • Джефри Арчър („Следващата мишена“ и „Портата на предателя“)
  • Робърт Галбрейт („Отприщен гроб“)
  • Исабел Алиенде ("Вятърът знае името ми“)
  • Никола Бьогле („Последното послание“) и др.

 

Почитателите на по-сериозната литература и книги с международни отличия се зарадваха на преводите на книги като:

  • „Край морето“ от Абдулразак Гурна
  • „Авиньонски квинтет“ от Лорнс Дърел
  • „Три светлини" и „Любов във високата трева. Разкази“ от Клер Киган 
  • „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен 
  • „Магистрала Линкълн“ от Еймър Тауълс
  • „Родените в полунощ“ от Салман Рушди 
  • „Младият Мънго“ от Дъглас Стюарт
  • „Сърцето се предава последно“ и „Наричаха я Грейс“ от Маргарет Атууд
  • „Мълчанието на цвета“ от Нарине Абгарян (която гостува в България през декември 2023),
  • „Издихание“ от Тед Чанг 
  • „Седемте луни на Мали Алмейда“ от Шехан Карунатилака (с международна награда „Букър“ за 2022)
  • „Уроци“ от Иън Макюън 
  • „Стълба към небето“ от Джон Бойн
  • „Богатство“ от Ернан Диас
  • „Тази благодатна земя“ от Уилям Кент Крюгър
  • „Пещерата“ от Сарамаго
  • ново издание на „Вълшебната планина“ от Томас Ман.

 

Най-очакваните книги от български автори 

 

В съвременната българска литература се появиха някои емблематични заглавия за годината, за които тепърва се очакват отзиви:

  • „Рана“ от Захари Карабашлиев
  • дългоочакван роман от Мирослав Пенков - „Река в лабиринта“
  • „Еликсир“ от Капка Касабова
  • „Нови и избрани разкази“ от Алек Попов
  • „60 разказа“ от Деян Енев
  • „Иван Ланджев за неизбежната случайност“ от Иван Ланджев
  • „Не ви познавам“ от Теодора Димова (с Награда „Хеликон“ за 2023)
  • „Лавандуловото момче“ от Бюрхан Керим
  • „Пиеси“ и „Корабът на сирените“ от Александър Секулов.