Какво ще гледаме през 2024 година – най-интересните филми и сериали по книги

Адаптациите на кои популярни заглавия да очакваме на голям екран?

 

Пресечната точка между литературата и киното доведе до появата на много успешни филми през 2023-та – истински блокбъстъри.

Като незабравими примери можем да споменем „Опенхаймер“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (реж. Кристофър Нолан), „Убийците на цветната луна“ на Дейвид Гран (реж. Мартин Скорсезе) и „Клети създания“ на Алистър Грей, екранизирана от Йоргос Лантимос. Всички те бяха сред номинираните за най-престижните награди „Оскар“ тази година.

Най-запомнящо в историята ще остане представянето на „Опенхаймер", чиято история за човека, отговорен за създаването на атомната бомба и отговорен за „Проект Манхатън“, грабна 7 награди. Екранизацията е осъществена по биографичната книга на Кай Бърд и Мартин Шъруин „Американският Прометей“.

Когато става въпрос за адаптиране на книги, винаги има малко по-големи очаквания от страна на зрителите – и към режисьора и сценария, и към кастинга, и към интерпретацията на сюжета от печатното произведение.

Предварителното четене на конкретното заглавие, преди да се отправим към кино салона или да кликнем върху любимата си стрийминг платформа, ни носи като зрители по-задълбочено възприемане на идеята, детайлите, пълнотата и достоверността на героите.

През 2024 година ще се насладим на дългоочаквани екранизации на книги както под формата на пълнометражни филми, така и на сериали. Дали те ще останат в историята на кино изкуството като добър или лош пример, очакваме времето и посещаемостта на салоните или платформите да покажат.

Все още не е късно да актуализирате списъка си за предстоящи четива, ако сте едновременно книголюбители и киномани.

 

Кои са най-големите заглавия на филми през тази година?

 

Сред най-очакваните филми на годината е романтичната драма „Никога повече“ на Колийн Хувър. “It Ends With Us”, както е популярно заглавието на английски език, превръща писателката в истинска TikTok сензация сред тийн публиката на канала #booktok. Все още това е сред най-търсените любовни романи в поджанр ромком (романтични комедии).

Тя признава, че досега това е „най-трудната книга за писане“ заради биографичните елементи, които вплита в сюжета. В ролята на главната героиня Лили Блум, която се отдава на голямата си любов, но пък изживяването я връща в мрачното й минало, изпълнено с насилие, влиза Блейк Лайвли.

В проспериращия и харизматичен, но агресивен Райл ще се превъплъти Джъстин Балдони, който е и режисьор на лентата.

В нова романтична комедия „Тя дойде при мен“ ще гледаме и Ан Хатауей. Тя е базирана на любовния роман на Робин Лий, известен на българската публика със заглавието „Представата за теб“. Актрисата играе 40-годишна самотна майка, която води дъщеря си тийнейджърка на известния музикален фестивал Coachella.

Неочаквано започва връзка с известен член на момчешка група, който е 16 години по-млад от нея. Оказва се, че образът му донякъде е вдъхновен от Хари Стайлс, но пък ще бъде изигран от не по-малко чаровния британец Никълъс Галицин.

Началото на годината беше белязано от излизането на филма „Аргайл: Супершпионин“ – остроумен шпионски екшън-трилър, роден от развинтеното въображение на режисьора Матю Вон. Звезди като Брайс Далас Хауърд, Сам Рокуел, Хенри Кавил, Джон Сина, Дуа Липа, Брайън Кранстън и Самюъл Л. Джаксън пък се включват в този забележителен екшън, наситен с много хумор.

Вон определя историята като „най-невероятния и оригинален шпионски сюжет от написването на поредицата романи за Джеймс Бонд на Иън Флеминг през 50-те години насам.

Режисьорът използва като герой личността на Ели Конуей, която е автор на трилъра „Аргайл“ (отскоро книгата има българско издание), за да я пресъздаде по неочакван начин, показвайки как измисленият и реалният свят понякога могат да се припокрият.

Нещо средно между комедия, фентъзи и хорър предлага филмът „Лиза Франкенщайн“ на Зелда Уилямс. Фантастичният готически роман „Франкенщайн“ на Мери Шели е повод за много адаптации през годините и е част от световната литературна класика, но тази интерпретация предлага нов фокус върху темата за моделирането на човека.

Действието се развива през 1989 г., когато момиче аутсайдер в гимназията съживява труп от Викторианската епоха, за да го превърне в идеалното гадже, като използва счупения солариум в гаража си.

Една от най-дългоочакваните и предизвикателни като тема екранизации за 2024 година несъмнено е „Дюн: Част втора“. Филмът показва как продължава историята в едноименната книга фантастика на Франк Хърбърт, а режисурата отново е в ръцете на Дани Вилньов – нелека задача да пресъздаде подобаващо най-четения фантастичен роман на голям екран.

В главната роля ще видим Тимъти Шаламе като Пол Атреидски, който ще трябва да избира между любовта и съдбата на вселената. В звездния каст са също Ребека Фъргюсън, Зендея, Флорънс Пю, Леа Сейду, Остин Бътлър, Стелан Скарсгард и Кристофър Уокън.

Покрай „Дюн“ веднага споменаваме, че сред чаканите sci-fi филми е „Mickey 17“ на Понг Джун Хо, познат от „Паразит“ – лентата вероятно ще излезе в края на годината или дори през 2025-а. Екранизацията пресъздава научно-фантастичния роман на Едуард Аштън – „Mickey7“.

Историята се развива около робота Мики, който е част от човешка космическа експедиция. Изпратен е с мисията да извърши най-опасните и самоубийствени задачи, защото тялото му може да бъде възстановено. Робърт Патисън ще играе главната роля, придружен от Тони Колет, Марк Ръфало, Наоми Аки и Стивън Йън.

 

movie-clapper-inside-book

***

 

Кои са най-големите заглавия на сериали през тази година?

 

Докато при филмите за 2024-а жанровете варират в широк спектър от романтика, драма, комедия, екшън и фантастика, то при сериалите сякаш преобладават сюжетите с криминална нишка. Заплетените сюжети с неочаквани обрати дават добра основа за създаването на хитови заглавия, които да държат зрителя в напрежение до последния епизод.

Още в края на януари по Amazon Prime стартира минисериалът „Expats” („Емигранти“), създаден по драматичния роман от края на 90-те “The Expatriates” на Джанис Ю.К. Лий. Макар книгата да е популярна за интересуващите се от съвременната преводна литература, все още не е издавана на български език.

Режисьорската работа на Лулу Уанг насочва обектива си към три жени, чиито пътища се пресичат в Хонконг.

Всяка от тях трябва да се пребори с болезнената реалност и да осъзнае, че понякога да избереш себе си пред останалите, е единственото спасение. Една от главните роли се изпълнява от Никол Кидман – тя е и изпълнителен продуцент на сериала. Превъплъщава се в героинята, която се сблъска с най-големия страх на една майка – да загуби детето си. 

С участието на Робърт Дауни Джуниър и Сандра О от месец април можем да гледаме по HBO минисериал, адаптация на „Съпричастният“ – това е дебютният роман на Виет Тан Нгуен, който му носи награда „Пулицър“ през 2016 г. По жанр книгата обединява исторически роман с шпионски трилър, черна комедия, военна история и политика. От 2023 г. романът е част от каталога на издателство „Кръг“.

Сюжетът проследява бурните събития покрай изтеглянето на американците от Виетнам в средата на 70-те години на ХХ век, но и живота на първите виетнамски имигранти в САЩ.

Според рецензията на вестник “The Guardian” „Съпричастният“ „може да бъде четен като шпионски роман, военен роман, емигрантски роман, роман на идеите, политически роман, университетски роман, роман за киното, но най-вече като роман за други романи“.

saprichastniqt-kniga   edin-aristokrat-v-moskva-kniga  

 

Почитателите на писателя Еймър Тауълс най-сетне ще гледат сериала по нашумялата книга „Един аристократ в Москва“. Макар да възприемаме бестселъра на Тауълс предимно като исторически роман, всъщност в сюжета ще намерим от всичко интригуващо по малко: романтика, поетичност, шпионаж, политика.

Историята проследява граф Александър Ростов, който е принуден да остане в арест зад вратите на хотел в Москва, за да остане изобщо жив.

Битието му претърпява пълен обрат и се превръща в надиграване с времето и съдбата. Привидно най-тежките ситуации обаче може да ни донесат най-голямото щастие. В главната роля на руския изтънчен и остроумен благородник влиза Юън Макгрегър.

Почитателите на трилогията от жанра на научната фантастика „Трите тела“ (“Three Body Problem”) на Лиу Цъсин със сигурност с нетърпение и от години очакват сериала по нея: от края на март е в платформата на Netflix.

Още повече, че зад реализирането стоят създателите на „Игра на тронове“ (“Game of Thrones”) Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс. Ако сюжетът следва този на първата книга, от която е взето и името на поредицата, ще видим как  последователни необясними физични явления карат учените да се съмняват в законите на науката, а някои от тях дори ще отнемат живота си.

Най-продаваният криминален роман на Лора Липман „Дамата в езерото“ (“Lady in the Lake“, 2019) също ще бъде адаптиран за екран тази година. Лимитираният сериал на Apple TV+ е бъде сложна криминална драма с нюанси на филм ноар, развиваща се в Балтимор през 60-те години.

В главната роля влизат носителката на „Оскар“ Натали Портман и номинираната за „Еми“ Моузес Инграм. Както книгата, така и сериалът се фокусират върху темите за расизма и феминизма от средата на ХХ век

Романтични нотки имаме в стрийминг платформите – задава се третият сезон на „Бриджъртън“ (“Bridgerton”), базиран на поредицата исторически любовни романи на Джулия Куин.

С нов сезон се завръща и популярният сред тийн аудиторията “The Summer I Turned Pretty“, базиран по първия роман на Джени Хан от поредицата „Лято“ от 2009-а. Вече 15 години книгата е сред най-популярните любовни романи, търсени от тийн публиката. Сюжетът на Хан, който разкрива всички нюанси на любовта, завладява нови и нови поколения; попада в категорията “old but gold” (старо, но златно).

Романтика, но в LGBTQ вариант, ни поднасят новите епизоди на „Сърцебиене“ (“Heartstopper“), вдъхновени от забавните романи на английската писателка Алис Осман. Досега проследихме историите на двамата влюбени тийнейджъри Ник и Чарли, после на Тао, Ел, Тара и Дарси – във втори сезон. Колко ли мелодраматична ще бъде новата тийн тръпка?

 

Заключение

 

Накрая можем да обощим, че ни очаква една доста разнообразна филмова година, като някои от темите са истинско предизвикателство за възприемане и осмисляне.

Търпението за прочитането на книгата преди да гледаме филма обаче ни прави една идея по-извисени зрители, разширява кръгозора ни в чисто човешки план и ставаме по-съпричастни (или пък опоненти) към режисьорската гледна точка. Усилието си заслужава!