Японски магически реализъм и пътуване във времето с Тошиказу Кавагучи

Японският писател Тошиказу Кавагучи се превърна в един от най-ярките основоположници на жанра съвременно фентъзи с поредицата си за легендарното вековно кафене на малка уличка в Токио. Освен кафе тук се предлага и необикновено преживяване: докато пиете глътка по глътка и преди то да е изстинало, можете да се върнете назад във времето. Пътуването обаче крие рискове и се осъществява по определени правила.

Посетителите на магическото кафене „Фуникули Фуникола“ (по името на стара неаполитанска песен) трябва да са идвали повече от веднъж и да са запознати с легендата за тайното меню: пътуване във времето. Най-често се случва да пламне отново огънят на любовта, отчуждени членове на семейство да се съберат отново или да се търси прошка от близки. Условието е всеки, впуснал се в приключението, да се върне в настоящето за времето, преди кафето да изстине. Това дава и заглавието на първата книга, която излиза на японски през 2016-а, а на английски език през 2018-а в превод на Джефри Трусело. През 2017-а изданието е номинирано за книга на годината в Япония.

Първата книга на Кавагучи "Before the Coffee Gets Cold" („Преди кафето да изстине“) е адаптирана като филм през 2018 г. Тя е международен бестселър с над 1,5 млн. продадени екземпляра в цял свят, преведена на 34 езика. В Европа става много популярна от 2020-а насам. Очаква се скоро да излезе и на български език.

Във всяка от книгите Кавагучи представя по четири истории на дръзки герои, предприели екзистенциалното пътуване в търсене на смисъла. Сюжетът е в стил японски магически реализъм.

Най-новата книга в поредицата е четвърта поред и носи заглавието "Before we say goodbye" („Преди да се сбогуваме“) – излезе в последните дни на септември.

С кого бихте искали да се срещнете още веднъж за последен път? Ето ги и новите четирима герои с техните трогателни истории:

  • Съпругът, който съобщава нещо важно...
  • Жената, която не можа да се сбогува с кучето си...
  • Годеницата, която не можа да отговори на предложение...
  • Дъщерята, която изгони баща си...

 

Писателят и драматург Тошиказу Кавагучи е роден през 1971 г. в Осака, Япония. Преди да започне да пише книги, е продуцент, режисьор и сценарист за театралната група "Sonic Snail". Романът „Преди кафето да изстине“ е адаптиран от пиеса на 1110 Productions от Кавагучи, която спечели голямата награда на 10-ия драматичен фестивал Сугинами.

***

Ако искате да наваксате с останалите части от поредицата на Кавагучи, ето ги по поредност на излизането им. Могат да се четат и самостоятелно:

  • Before the Coffee Gets Cold („Преди кафето да изстине“)
  • Tales from the Cafe („Приказки от кафенето“)
  • Before the Memory Fades Away („Преди споменът да избледнее“).

 

before-the-coffee-new-title