Пролетен панаир на книгата 2023 – среща за автограф с Линда Петкова

Линда Петкова представи първата си кулинарна книга със 70 здравословни рецепти

 

По време на Пролетния панаир на книгата 2023 любителите на книгите имаха възможност да се срещнат с някои от най-популярните автори и лица от екрана на щанда на Книгомания. В поредица от видеа ще ви представим накратко как преминаха срещите за автограф. Представяме на читателите Линда Маккензи-Петкова, чиято първа книга – „Кулинарният свят на Линда“ – излезе от печат в началото на юни.

Красиво оформеното издание по дизайн на Тодор Манолов съдържа разнообразие от 70 здравословни рецепти, подходящи за вегани и хора с хранителни алергии, както и за любители на готвенето без глутен, захар и мляко. Това прави книгата различна от останалите готварски издания и й отрежда да изпълни специална мисия – да ни научи как да заменяме продукти, как да ги съчетаваме и как да се храним по-здравословно, като не се лишаваме от десерти и печива.

В „Кулинарният свят на Линда“ ще откриете интересни и вкусни предложения за закуски, супи, салати, сандвичи и предястия, основни ястия. Към всяка рецепта е поднесена кратка история как тя се превръща в част от домашното меню. Кулинарката споделя с читателите и немалко снимки от семейните албуми, защото в основата на добрите готварски умения стои любовта.

Личното кулинарно пътешествие на Линда Петкова преминава от стари семейни традиционни рецепти през остров Ванкувър, Нова Скотия, Онтарио, Германия, Брюксел, Торонто, Бостън. През 2007–2012 г. семейство Петкови се установява в България, а пред Линда предстои предизвикателството да усвои тукашните нрави и език, както и да е майка на три дъщери. Афинитетът към здравословни рецепти идва след като самата Линда установява, че има безглутенова непоносимост, а дъщеря й Ема е диагностицирана с диабет тип 1.

 

linda-v-sladkarnica-ameli Линда Петкова участва в шестия сезон на предаването “Master Chef” и завладява сърцето на журито и най-вече на Силвена Роу с безглутенова торта „Гараш“. Печели златна престилка в предаването, но отпада от състезанието заради приготвяне на паста – причината е, че отдавна не работи с бяло брашно.

През 2018 г. Линда Петкова отваря уютната бутикова сладкарница „Амели“ на ул. Сан Стефанов. Как се приготвят някои от емблематичните сладки изкушения там можете да научите от книгата. Споделени са рецептите на различни видове мъфини, брауни, бишкоти, чийзкейкове, торти и пайове, дребни сладки и други. Всички те са по рецепти без глутен и без захар. Има и традиционни празнични печива като козунак и щолен, както и рецепти за сладко и мармалад. Фотографиите на готовите десерти (дело на Любомир Асенов) със сигурност ще ви съблазнят да се опитате да ги приготвите. Някои от най-впечатляващите са:

  • Барчета Нанаимо
  • Малинов чийзкейк с бял шоколад
  • Кето торта „Гараш“ с бял шоколад
  • Пай с лимон и лайм
  • Най-добрата морковена торта
  • Бадемово-портокалова веган торта с боровинки

 

В началото на книгата има полезни съвети за вегани и хора с хранителни алергии как да заменят продукти като мляко, яйца, бяло брашно, масло и все пак добрият вкус да не се загуби. А към всяка

Първите читатели на „Кулинарният свят на Линда“ се срещнаха с Линда Петкова на щанда на Книгомания на Пролетния панаир на книгата, като научиха лично кои са любимите рецепти на семейството, с какво се отличават канадските палачинки, какви български гозби приготвят най-често вкъщи и кой готви на Бъдни вечер.

kulinarniqt-svqt-na-linda-stranici

Пред камерата на Книгомания зададохме на Линда Петкова въпросите:

  • На какво ухае книгата „Кулинарният свят на Линда“?
  • Какви рецепти може да намери читателят кулинар?
  • Защо има специфични рецепти без глутен, без захар?
  • Откъде черпихте идеи за рецептите в книгата?

***

 

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали.

Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания

Facebook: Книгомания.бг

Instagram: knigomania.bg