Кирил Маричков подготвя премиера с изненади по повод излизането на биографичната си книга

През април 2023 г. по случай 55 години от създаването на групата „Щурците“ излезе от печат една емблематична биографична книга, която зарадва почитателите на българската рок музика – „На прага на времето“ от Кирил Маричков. Изданието е с твърди корици, отличава се с отлична полиграфия и съдържа 576 страници. Включени са много снимки (някои от които се публикуват за първи път) от личния архив на основателя на легендарната група и на фотографите Стоян Гребенаров, Младен Чавдаров, Симон Варсано.

На прага на времето“ излиза от печат с логото на издателство „Книгомания“, със съдействието и под редакцията на Веселина Паскова. Офомлението и корицата са дело на дизайнера Тодор Манолов.

Премиерата на биографичната книга ще се състои на 10 май (сряда) 2023 г. от 19:00 часа в столичния клуб City Stage. Входът е свободен и публика ще бъде допускана до изчерпване на местата в заведението. Изданието ще може да бъде закупено на място, като ще имате възможност да получите личен автограф. Кирил Маричков е подготвил музикална изненада за присъстващите и специална томбола с награди за закупилите книгата в празничната вечер.

Кирил Маричков е легендарен български рок музикант, композитор и аранжор, основател на една от най-популярните групи – „Щурците“, с която създава и изпява  редица обичани песни. Поколения са се усещали свободни чрез текстовете на песните му. Времето се оказва безсилно да укроти непримиримия дух на Маричков и вярата, че по-доброто винаги е възможно. Той продължава да е любопитен, да се интересува, вълнува и да има категорично мнение за всичко, което се случва в динамичното ни ежедневие. В главата му не спират да звучат нови мелодия и текстове, не прибира китарата, защото е от благословените сцената и публиката все още да го обичат и  даряват с енергия.

„На прага на времето“ на Кирил Маричков е колкото автобиографична книга, толкова и разказ не за една, а за няколко епохи, защото той обича историята и следи нейните уроци. Личните преживявания на Маричков се преплитат с ключови исторически събития; както  е искрен с музиката си, така е откровен и в разказите и преценката си за времето. А той обича и има какво да разкаже: „Един от моите албуми се нарича „Искам да кажа“. И ето, че го направих. Но през всичките тези години съм го казвал и с песните си, в които истинската ми същност често надничаше от стиховете на поетите“, споделя Кирил Маричков.

Биографията е структурирана в седем части, всяка съдържа кратки истории и  проследява израстването и развитието на артиста Кирил Маричков, пътя му до сцената и обичта на публиката, за да стигне до „Звезден час“ (1982) с „Щурците“ през 80-те години на ХХ век. Богато илюстрирана с повече от 100 снимки, книгата е споделяне на философията за рока и откровение за това, защо Щурецът Маричков не е комунист и никога няма да бъде – „Аз съм просто човек“ (1990).

 

kiril-marichkov-2001

 

Разказът започва от детските години и семейството. Музикантът отделя специално внимание и нееднократно подчертава, че без възпитанието, обичта и подкрепата на родителите и близките едва ли би успял да се реализира като рок музикант и то във време, когато тази музика е заклеймена и обявена за капиталистическа пропаганда. В частта, посветена на ранните години на музиканта, ще откриете:

  • Кога Маричков изпява първата си песен.
  • Кой открива музикалния му талант.
  • Кога научава нотите и кой е инструментът, на който импровизира първата си мелодия.
  • Защо получава шамара, който ще помни цял живот.
  • Кой е приятелят от детинство, с когото ще направят първата група.

 

„На прага на времето“ проследява как едно любознателно, малко срамежливо момче попада в света на музиката – чрез нея и заради нея изгражда характера си. В началото като че ли нещата изглеждат лесни, но в живота не се случва нищо значително, ако не се преодоляват препятствия. А те „По пътя“ (1987) не се оказват никак малко. Да бъдеш рок музикант през 60-те години е повече от трудно начинание. Иска се силна любов, търпение, работа и вяра, че ще се справиш. И най-вече решителност, за да се преодолее съпротивата на една система, която не допуска нарушение на реда и правилата за контрол. Младостта с „наивния си позитивизъм“ в комбинация с личните качества се оказват достатъчни.

В частта за „Бъндараците“ читателите ще си припомнят:

  • Кога и как се появява групата.
  • Кои са първите „спонсори“.
  • Защо театърът се оказва една добра школа за музикантите.
  • Откога е приятелството между Георги Минчев и Кирил Маричков.
  • Защо „Бъндараците“ се разделят.

 

Годините не са замъглили спомените и Маричков откровено рови в тях, за да бъде искрен в оценката за ентусиазма, усилията и проблемите, през които минава сработването на талант и характер в една група.

По същия път трябва да премине и с дългогодишната група „Щурците“. Историята на тази банда преминава през няколко периода, тя е много динамична, пълна с разнообразни случки – някои доста драматични, други весели и забавни, с пътувания и стотици концерти годишно. „Щурците“ преплита десетки истории за приятелство, разочарования, житейски препятствия, въодушевление и несигурност, тъга по загубата на приятели, съжаление за пропуснати възможности, обезвереност и удовлетворение от постигнатото. Но зад всичко това стои огромната любов и отдаденост към музиката и готовността да направиш всичко за нея, дори и компромиси.

Кирил Маричков споделя, че не са много случаите, в които съжалява за нещо от миналото – нито в личен план, нито като музикант – и отново би постъпил по същия начин. През годините е разказвал много от историите си, но при създаването на книгата някои от тях кристализират ясно, други, изненадващо се появяват и всички те създават пъстра и жива картина на времето.

 

shturcite-1980

 

В частите, отделени за периодите на „Щурците“, ще прочетете:

  • Коя е първата песен, която Кирил Маричков пише за „Щурците“.
  • Как преминават турнетата им в България, Германия и Съветския съюз.
  • Как преминава процесът по създаването на албумите на групата;
  • Кога и как Кирил Маричков среща съпругата си Веселина;
  • Какво се случва, когато в погледа на Маричков блесне особено пламъче;
  • Защо песента „Звезден час“ липсва от следващия тираж на албума „Вкусът на времето“.

 

„На прага на времето“ е биография, която предизвиква любопитството, ще ви накара да се върнете назад в спомените си и ще научите неща, за които дори не сте и подозирали. Със сигурност ще ви се прииска да чуете някои от любимите рок парчета.     

„На прага на времето“ представя израстването на големия музикант Кирил Маричков, но също и на поколенията, които обичат и имат нужда от българската рок музика. Рокът не е в минало време, а „Вчера“ (1998) продължава да е днес; „Вкусът на времето“ (1982) повече от всякога ни предизвиква и имаме нужда да се опрем на уроците от живота и историята.