Книгомания | Блог

Menu

“Sycamore Row”: завръщане към легендата

Дебютният роман „Време да убиваш” превърна Джон Гришам в легенда на съвременната американска литература през 1989 г. Тогава авторът направи страхотен избор, който постави основата на бъдещите му успехи. На първо място Гришам наложи съдебния трилър като нов жанр в литературата. От първия си роман той доказа също, че ще продължава да пише по теми от съдебната практика, открити за множество интерпретации, ще засяга важни социални проблеми.

Повече от 20 години по-късно излезе продължението на „Време да убиваш”“Sycamore Row”. Заглавието е предизвикателство за преводачите, защото изисква творчество и художествено представяне на важно послание от книгата. Възможни са поне 10 варианта за превод. Очакваме скоро българските специалисти да изберат най-подходящото. Художниците на оригиналната корица са доловили най-важните символи от текста на Гришам – догарящия пламък на надеждата и огромния чинар, отправящ читателите към дълбоките корени на стар социален проблем.

Новият роман запазва традицията от дебюта, поставяйки расизма в САЩ като централна тема. Главният герой е добре познатият ни адвокат Джак Бриганс. Изпеченият професионалист получава в кантората си ръкописен текст за завещание на космическа сума. Писмото е изпратено от Сет Хъбарт, богат бизнесмен, който решава да ускори неизбежната си смърт от рак на белите дробове със самоубийство. Изоставен от близките си, Хъбърт предписва почти цялото си наследство на своята прислужница. Разбира се, роднините повдигат своите „законни” претенции за парите.

От тази основа Гришам изгражда заплетен конфликт. Виждаме как острието на расовите предразсъдъци проблясва в мнението на съдебната власт. Класовите различия също свидетелстват за нетърпимостта в едно общество, проядено от ненавист към успеха на различните. Разказът сблъсква противоположни гледни точки на двете страни в съдебния спор за огромното наследство. В края на романа остават въпросите за справедливостта. Как определяме справедливостта? Кой диктува мнението ни за справедливостта? Сигурни ли сме в собствените си преценки?

Гришам остава верен на стила си с блестящи диалози и постепенно разкриване на загадки от миналото на своите герои. Някой детайли от текста остават в паметта: облечен в елегантен костюм бизнесмен виси мъртъв под клоните на огромен чинар. „Sycamore row” ще продължи славата на класиката “Време да убиваш”. Поредното потвърждение за таланта на Гришам.

Categories:   Нови ревюта, Романи

Comments

Sorry, comments are closed for this item.