Книгомания | Блог

Menu

 

In Memoriam: 10 мъдри мисли на незабравимия Стивън Хокинг

На 14 март 2018 г. почина един от най-известните учени и светли умове на нашето време проф. Стивън Хокинг. Това са 10 негови мъдри мисли, които вдъхновяват и ни напомнят за вярата, остроумието и приключенския му дух.

  1. Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим колко интелигентен живот може да се развие в нещо, което не бихме искали да срещаме.
  2. Картината, която имахме за Космоса, се е променила значително през последните 40 години и аз съм щастлив, че съм допринесъл поне малко за това.
  3. Когато се попита: „Какво е правил Бог, преди да създаде Вселената?“, Свети Августин не ни отговаря: „Подготвял е ада за онези, които задават подобни въпроси“. Вместо това казва, че времето е характеристика на Вселената, която Господ е създал, и то не е съществувало преди зараждането на тази Вселена.
  4. Трябва да има нещо много специално относно границите на Вселената. И кое е по-специално от твърдението, че няма граници? Не бива да има граници и за човешките усилия. Всички сме различни. Колкото и лош да изглежда живота, винаги има нещо, в което да успееш. Докато има живот, има и надежда.
  5. Никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен.
  6. Когато очакванията са сведени до нула, човек наистина оценява всичко, което има.
  7. Животът би бил трагичен, ако не беше забавен.
  8. Във Вселената е възможно примитивният живот да е много често срещан, докато интелигентният – твърде рядко. Някои биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята.
  9. Напълно в реда на нещата е да се правят грешки. Нищо не е съвършено, защото ако съществуваше съвършенство, не бихме съществували ние.
  10. Айнщайн е грешал, като е казвал, че: „Бог не играе на зарове“. Наличието на черни дупки предполага, че Бог не само си играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги видим.

Categories:   Uncategorized

Comments

Sorry, comments are closed for this item.