Книгомания | Блог

Menu

Oчаквайте скоро от Книгомания – „Уговорено: Тайните сделки, които променят нашия свят“

Очаквайте скоро от Книгомания популярното в САЩ бизнес издание „Уговорено: Тайните сделки, които променят нашия свят“ от Жак Перети. Тази книга разказва историята на задкулисните уговорки, които променят света и внасят революционни промени във всичко, което правим: в парите, с които плащаме; покупките, които правим; храната, която ядем; дори лекарствата, които вземаме, за да се чувстваме добре. Те никога не се появяват в новините – те се извършват в заседателните зали на небостъргачите, на голф игрищата, в луксозните автомобили. Всяка сделка е запечатана с ръкостискане, което променя света. Това е историята на тези ръкостискания.

Жак Перети (р. 1967) е професионален разследващ журналист с редица публикации в  The Guardian, The Independent  и BBC. Също така е автор и на множество отличени с награди документални телевизионни сериали, сред които: „Хората, които ни направиха дебели“, „Супербогатите и ние“ и „Остров за трилион паунда“.

***

Възможно ли е да не разбираме какво се случва в света? Възможно ли е фундаменталната трансформация във всекидневния ни живот да се дължи не на политици и световни събития, а на бизнес сделки? Тайни сделки – високо в заседателните зали, на голф игрището или на питие в бара.
Тези сделки промениха всичко: как харчим парите си, как работим, как гледаме на богатството и на риска, на данъците и неравенството; дори измениха формата на телата ни. Те промениха колективния мироглед и настроиха обществото да мисли по различен начин.
Всяка от тях тръгна от конкретна идея: „проектирано разочарование“ в момента на покупката, за да бъде потребителят заробен с постоянно актуализиране на продукта; изобретяване на „затлъстяването“ като застрахователна измама; модерен живот, живян на лекарства; овладяване на технологиите, за да се подменят хората с роботи.
Тези сделки не станаха случайно. Това са находчиви бизнес решения, взети от хора, пренаредили живота ни с една проста, брилянтна идея. В сърцевината си те имат една и съща концепция: да създадат проблем и след това да продадат решение.

Съдържание:
Кешът: кой го убива и защо
Рискът: как хаосът дойде на Уолстрийт
Данъците: защо навсякъде искат да са Кайманови острови
Богатството: неравенството като възможност за бизнес
Храната: да притежаваш дебелите и слабите
Лекарствата: медикализацията на модерния живот
Работата: от нещо, което правиш, към нещо, което си
Ъпгрейд: проектираното неудовлетворение
Властта: Фирмата, която знае всичко
Бизнесът: защо корпорациите дойдоха на власт
Новините: как изчезнаха фактите
Роботите: човешките машини
Технологиите: пет компании ще ни владеят
Глобализацията: как Азия пренаписа правилата

Categories:   Очаквайте

Comments

Sorry, comments are closed for this item.