Книгомания | Блог

Menu

Сенека и братя Коен в помощ на логическото мислене – или защо да прочетем „Колекция от философски куриози“

Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече“.

Фразата звучи актуално, сякаш е измислена от наблюдател на сегашните боричкания за имоти и за пари. Но нейният автор е живял преди 20 века и е оставил още много епиграми за богатството и за бедността, за щастието и за нещастието, за живота и за смъртта.

Луций Аней Сенека (4 г. пр.Хр. – 65 г. сл.Хр.) е след най-почитаните и най-изучаваните римски философи – цитиран е многократно в учебниците, бил е тема на статии и есета, дори има кратер на Луната, който носи неговото име. Но ето че един съвременен философ намери още по-оригинален начин да покаже уважението си. Той се казва Рой Сьоренсен и е автор на книгата Колекция от философски куриози. Сборник със загадки, странни случаи, мистерии и двусмислици“.

В тази книга има много забавни ситуации за разучаване с препратки към личности като Платон, Декарт, Волтер, Кант, Шопенхауер, Фройд. Сенека също е сред героите в нея заедно с най-прочутия си, но и най-опасен ученик – император Нерон. Притеснен от поредицата политически убийства в Рим, старият мъдрец опитал да озапти тиранина, като го предизвика: „Има един човек, когото дори ти не можеш да убиеш!“. И лесно доказал правотата си пред смаяния Нерон, защото наистина дори най-могъщият император не може да убие… наследника си. В случая той се казвал Галба, но това е без значение, тъй като нито един от двамата участници в слъсъка не доживял да го види как се възкачва на трона.

Нататък в „Колекция от философски куриози“ има още интересни ситуации, разиграни не само с реални личности, но и с филмови и литературни герои. Така например проф. Сьоренсен илюстрира предсказването на случайния избор със сюжет от лентата на братя Коен „Няма място за старите кучета“.  Там Хавиер Бардем играе ролята на убиец психопат, който понякога позволява на жертвите да си опитат късмета на ези-тура. В такъв момент човек със сигурност би искал да знае всичко за шансовете да се падне едната или другата страна на монетата.

Но дори никога да не ни се наложи да играем за своя живот или да разговаряме с Хавиер Бардем за ролята му на някой холивудски коктейл, пак е добре да сме подготвени: вероятността да се падне ези е по-голяма, а при подхвърлянето се дава предимство на първоначалното положение. Има ли начин да се постигне случаен резултат? Има и професор Рой Сьоренсен описва точно какъв е в три стъпки:

1.Хвърлете монетата два пъти.

  1. Ако и двата пъти се падне една и съща страна (ези + ези или тура +тура), повторете стъпка 1.
  2. Ако се падне ези и после тура, приемете случайността за ези. Ако се падне тура + ези, приемете сучайността за тура.

Макар и написана от специалист с научна титла, „Колекция от философски куриози“ се чете леко, неусетно обогатява общата култура, както и уменията за достигане до логични заключения. Друго предложение за полезно запълване на останалите дни от лятното безвремие и като допълнение към фило „Загадки от вселената на Айнщайн“книга с всевъзможни главоблъсканици, логически задачи и шифрограми, вдъхновени от вкусовете и откритията на гениалния учен.

Вече е доказано, че има поне 6 причини да избираме такъв тип четива – така се засилват концентрацията и решимостта ни за решаване на проблеми, покачват се нивото на увереност и на организираност, подобряват се емоционалните и социалните умения. А медиците допълват: тренирайте ума си, всички тези занимания подобряват невропластичността, т.е. способността на мозъка да се изменя под влияние на опита. Освен всичко друго те ни правят по-малко податливи на стреса и намаляват риска от изпадане в депресия.

Categories:   Нови ревюта, Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.