Книгомания | Блог

Menu

Смях и драматични приключения в писмата на Роалд Дал

 Мила мамо,

Тази сутрин получих картичката ти от Тенби; изглежда, имаш първокласна къща. Забавляваш се страхотно сигурно – береш иглики, ходиш в „Манобиър & Колди” и тям подобни места, и как само ти завиждам.

Тук няма много новини. Дъждовете продължават – от понеделник до петък вечерта валя стабилно и силно без никакво спиране денем и нощем и всичко беше адски подгизнало. Моравата ни е под вода, както и колата ми (почти). Кучето Самка се разхожда по цял ден по бански костюм и се мисли за императрицата на Австралия.

Страшно зрелище имаше миналата седмица. Джордж, Дейвид и аз подпийнахме в клуб „Гимкхана” след игра на дартс. Спечелихме и отпразнувахме победата по обичайния начин; в клуба има огромна черна дъска за отбелязване на резултата с тебешир и някой от нас – май беше моя милост – нарисува Адолф Хитлер, и тримата изобретихме нова игра. Да го уцелиш по топките, се броеше за 10, по инструмента – 15, по пъпа – 5, по мустака – 20 и т.н. Играта продължи весело час-час и нещо и едва на другия ден разбрахме, че в помещението е имало германец. Наблюдавал ни как целим със стрелички топките на Хитлер, без да продума, но после дребният подлец хукнал право към Германското консулство; оттам се свързали с правителството и свикали Клубния комитет на извънредно общо събрание, и прочее дивотии. Сега ни остава само да натиснем звънеца и да поискаме протокола.

Голяма врява настана – така де, тук има много германци и всичко ври и кипи – явно сме настъпили някого по мазола. Е, ние просто наблюдаваме комедията от безопасно разстояние.

Поука: Не хвъряй стрелички по топките на Хитлер на публично място, те са частна собственост.

С обич и поздрави на всички:
Роалд

flight-dahl

 

Това писмо носи дата 14 май 1939 година и е пуснато в Дар ес Салаам, Танганайка – едно от многото екзотични места, които Роалд Дал успява да обиколи преди да стане прочут писател. В новата книга на Доналд Стърок С ОБИЧ: МОМЧЕТО („Книгомания“) са подбрани и други интересни послания от над 600-те, изпращани в продължение на 40 години от Роалд до майка му Софи Магдален. Първото е от 1925-а и е пълно с грешките на 9-годишния ученик, изпратен да трупа знания далече от дома. Последното е от 1965-а, писано две години преди смъртта на Софи, която грижливо пази всички в пликовете им.

Тези писма са пълни с хумор, закачки и нежност, дори най-тежките моменти в тях са описани така, че да не предизвикат притеснения. Но отношенията между майката и сина са само една от темите, върху които хвърля светлина книгата  С ОБИЧ: МОМЧЕТО. Поднесени хронологично, с пояснения от редактора и снимки от семейния албум, писмата оформят своеобразна автобиография, в която възходите се редуват с изпитанията.

s heming

Подполковник от авиацията Роалд Дал и неговият литературен кумир
Ърнест Хемингуей в Лондон (1944). Във Вашингтон Роалд се среща с мнозина знаменитости
от литературния свят. Според него Хемингуей
е „странен и потаен мъж“, към когото изпитва „силна привързаност и уважение“.

 

След нелеките ученически години по пансиони със строги порядки Роалд приема порастването като възможност за повече свобода. Втората световна война го заварва на служба за петролна компания в Африка, после го запокитва в Ирак и на Балканите, където той се отличава като първокласен военен летец и едва оцелява след тежка самолетна катастрофа. Покрай дипломатическата си кариера във Вашингтон и таланта си на разказвач Роалд се сближава със семейството на президента Рузвелт, с кумира си Ърнест Хемингуей и с куп холивудски звезди като Уолт Дисни, Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Гари Купър, Спенсър Трейси, дори се жени за красавица от тези среди –  актрисата Патриша Нийл, бъдеща носителка на „Оскар“. Късметът не е непрекъснато на негова страна, но пък той винаги е готов да си отвоюва щастието обратно: и когато такси блъска количката с 4-месечния му син, и когато жена му получава инсулт, бременна с петото им дете. С грижите си Роалд връща към живота и двамата, без да губи присъствие на духа нито за миг. Писмата му са пестеливи на подробности около тези драми, но пък дават добра представа за начина, по който писателят използва фантазията си, за да ги превърне в добра литература.

Ирина Вагалинска

Categories:   Uncategorized, Биографии, биография, Представяне на автор

Comments

Sorry, comments are closed for this item.