Книгомания | Блог

Menu

Осмата книга за Хари Потър с нощна премиера и в България

В 02:01 часа българско време през нощта срещу 31 юли Книгомания ще пусне за продажба в книжен център „Гринуич“ (бул. Витоша 37) новата книга за Хари Потър. Книжарницата ще отвори врати за един час заради пристигането на Harry Potter and the Cursed Child (Little Brown). Това е реверансът на книжарницата и на фирмата разпространител на оригиналното издание към най-заклетите фенове на Дж. К. Роулинг и магическата поредица у нас. Тук няма да има среднощно парти, както са обявили големите вериги книжарници в САЩ и Англия, но все пак най-нетърпеливите ще могат да разтворят книгата в първия възможен момент.

Както винаги досега и около осмата история за Хари Потър кипят емоции, макар да става дума не за роман, а за пиеса с премиера, насрочена за вечерта на 30 юли в Лондон. След падането на последната завеса пада и забраната за разпространяването на книжния вариант на Harry Potter and the Cursed Child, подписан от Дж.К. Роулинг, от режисьора Джон Тифани и драматурга Джак Торн. Действието се развива 19 години след събитията в „Даровете на смъртта“: Хари Потър вече е на 37 години, улегнал служител на Министерството на магията с три деца, но пак ще трябва да воюва с призраци от миналото.

Пищната постановка вече е официално открита в West End’s Palace Theatre след два месеца представления на закрито. Скептичните читатели могат да си отдъхнат с облекчение – критиците са омагьосани. Престижната медия Independent описва пиесата като „наистина вълшебна … пиеса на необятно чудо“ в своя петзвезден преглед, докато Guardian похвали режисьора Тифани за организацията на това „вълнуващо зрелище“. Радио Times пък нарече представлението „наистина грандиозно“ и „стряскащо изобретателно“ в областта на драматургичното изкуство.

Пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“ е разделена на две части и изисква издръжливост – времетраенето е пет часа, но, както отбелязва Daily Mail, „поклонниците на Потър ще я обикнат“. Куентин Летс смята, че продължителността е „артистично егоистичен“ и вярва, че впоследствие може да бъде преформатирана в един спектакъл. Evening Standard пък се присъединява към възторжените медии и как сюжетът е „пълен с патос“. Върти се около необичайното приятелството между сина Потър Албус и наследника на неговия враг Драко Малфой – Скорпион. Вплетени са също и много шеги. Но действието се движи предимно от новото поколение в училището за магьосници. Така започва и първата сцена от пиесата – Хари Потър е с малката си дъщеря Лили на раменете и изпраща двамата си синове Албус и Джеймс Потър за учебната година в Хогуортс от спирка Кингс Крос в Лондон. Заедно с тях Хогуортс Експрес чака и майка им Джини.

Според „Ройтерс“ книгата е сред най-поръчваните заглавия онлайн по света. Пиесата е начело в списъка със заявки на Amazon и макар мащабите у нас да са различни, а и книгата още да не е преведена на български език.

Categories:   Uncategorized

Comments

Sorry, comments are closed for this item.