Книгомания издава „Забранената книга за фокуси“ на Ненчо Илчев

По Коледа стават чудеса…

Сега ще ви научим в съвсем чист вид как да ги правите! Трябват ви само огледало, малко репетиции и търпение да усвоите магията! Не, не става дума да се преобразите в Хари Потър – все пак нямаме време за години обучение в Хогуортс, а само няколко седмици до Коледа. Ето как да се подготвите до празниците в правенето на чудеса и да смаете близките си.

Огледайте се! Толкова предмети край вас стават за магия!

Днес на 3 декември излиза от печат луксозното цветно издание „Забранената книга за фокуси“ на артиста и фокусника Ненчо Илчев. Всеки фокус е магия, малко чудо, което озарява публиката. А Ненчо споделя с читателите си, малки и големи, тайните на 51 фокуса. Всеки от фокусите е представен стъпка по стъпка, за да бъде лесно разбрана техниката за изпълнение, и трикът, който трябва да се пази от наблюдателността на зрителя. Към книгата са включени и реквизити за направата на три от описаните фокуси – със сигурност ще се изкушите да пробвате таланта си. Така лесно ще усвоите класически фокуси като „Невидимата монета“, „Изчезващата вода“, фокуси въженца, топчета, зарчета, бобчета и кибритени кутийки. Определено картите за игра са един от най-любимите реквизити на илюзионистите, така че и в книгата те са основен инструмент в немалко трикове. Има и някои по-необичайни фокуси – например с банан, който е нарязан отвътре, а с непокътната обелка отвън; балон, който е прободен, но не се пука; срязано въженце, което пак става едно цяло. И още, и още: фокус с червило, с компас, как 10 лева се превръщат в 20 лв. (това всички искаме да го владеем!), магията на изчезващата кърпичка, на променящия цвета си напръстник, на изчезващата химикалка и летящия молив.

Предстоящи представяния на книгата

  • 09.12. (понед.) 2019 г. – 18,30 ч. – Club 1, НДК – Официално представяне на „Забранената книга за фокуси“; вход свободен
  • 13,12. (петък) 2019 г. – 18,00 – 19,00 ч. – Панаир на книгата НДК, щанд 110 на Книгомания (партер, до статуята) – раздаване на автографи от Ненчо Илчев
  • 14,12. (събота) 2019 г. – 10,30 ч. – Литературен клуб „Перото“ – Детско шоу с фокуси с Ненчо Илчев: входът е свободен; „Забранената книга на фокуси“ ще се продава на място.

Да подариш чудо…

„Забранената книга за фокуси“ е чудесен подарък за всички, проявяващи интерес към изкуството на магията – освен споделените тайни на 51 фокуса, красивото илюстровано издание по дизайн на Тодор Манолов и с фотографии на Асен Тонев включва още кратка история на илюзионното изкуство, биографична информация за магичния път на Ненчо, откъде идват вълшебните думички „абракадабра“, „алаказам“ и „фокус-мокус“, какво ще има в Музея на фокусите, важни съвети към младите фокусници и др.

Уводната част разказва за първите „магьосници“ Айзък Хаукс, за Жан Южен Робер – Худин, който слага началото на модерната магия със своите „Фантастични вечери“ в Париж, за 90-минутното шоу на първата двойка илюзионисти Джей Ен Маскелин и Кук в Англия, за Аликзандър Херман, който пръв налага атрактивното сценично облекло, и разбира се, за Хари Худини – първият вълшебник, който въвежда взаимодесйтвието с публиката като част от шоу програмата, и първият, който умее да изчезва и да се транспортира в реално време. Легендарният маг Дейвид Копърфийлд постига може би най-големия зрителски интерес (идол и за самия Ненчо Илчев) – билетите за шоуто му в Лас Вегас се разпродават месеци напред. Българският артист и фокусник е от малкото, които се срещат лично с него и сбъдват детската си мечта.

„Публиката е моят най-верен партньор, съветник и приятел. Тя притежава безкрайно любопитство и е склонна да ме последва навсякъде. Това, което мога да ѝ обещая, е, че винаги ще я водя в нови светове, неочаквани посоки и ще споделяме заедно откритията от чудото да бъдеш жив!“ –  казва Ненчо Илчев след срещата си с Д. Копърфийлд

Биографията на Ненчо е пълна с чудеса –  днес е звезда в популярното тв шоу „Комиците“, притежава почти пълната колекция с фокуси на Мистер Сенко, в лицата на Любо Нейков и Евтим Милошев намира истинска подкрепа както в работата си, така и в набирането на архив за илюзионисти; като студент попада в класа на Стефан Данаилов, който развива артистичния му талант… Затова с чиста съвест Ненчо Илчев изоставя семейната професия на зъботехник без раздор… и това си е чудо: той цял живот среща пълното разбиране от страна на родителите си дори и за най-лудите си идеи. Те дори му изработват изкуствен палец – основен реквизит в илюзионното изкуство за много фокуси.

В биографичната част на „Забранената книга за фокуси“ ще прочете още как може един костюм да смае и Васил Найденов, и военните по време на парад; какъв е новият илюзионен спектакъл в театър „Българска армия“ и какво остава в сърцето на артиста зад завесите на спектакъла.

Музей на фокусите

Ненчо мечтае да осъществи поредното чудо в живота си: да основе музей на фокусите в родния си град Момчиловци. И тъй като „човек е голям, колкото са големи и мечтите му“, и колкото смелост има в сърцето му, – а Ненчо е силен и в двете – то със сигурност е само въпрос на време тази мечта да се сбъдне. Нека тази книга спомогне илюзионното изкуство да има все повече съмишленици и да донесе поне малко магия в живота на разгърналите я…