Кошница 0

Къде са ни книгите?

Това питат писателите, които утре (09.11) смятат да излязат на протест от 11:00 до 14:30 часа между президентството и Министерски съвет. На него ще бъде връчена петиция на министър-председателя Бойко Борисов, изготвена в рамките на Националната кампания за възраждане на библиотеките.

Оказва се, че 90% от нашите библиотеки не са закупили нови книги в последните три години. Ударени от финансови проблеми и ниската посещаемост, библиотеките имат нужда от стратегия, която да ги превърне от склад за книги в истински съвременни културно-информационни центрове. На библиотеките са им необходими компютри, мултимедия, културни инициативи, образователни възможности, обясни на пресконференция Александър Кьосев от СУ „Св. Климент Охридски“. Той е категоричен, че е крайно време нашите библиотеки да влязат в XXI век. А за целта трябват средства. Според експерти са нужни минимум 20 млн. лв. на година само за обновяване на книжния фонд.

Кампанията за възраждане на библиотеките „Къде са ни книгите“ продължава вече месец. Има петиция в интернет и група във Facebook в нейна подкрепа.

 

 

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.