Топ 10 книги от раздел Изкуство на Книгомания

 

Как да се научим да рисуваме и да разглеждаме шедьоври у дома

Още ли си мислите, че гледането на картини е занимание за хора с излишък от свободно време? Тогава сигурно не ви е попадала новината, че според изследване на Лондонския университетски колеж посещаването на галерии и музеи може реално да повлияе на дълголетието.

Проучването е направено на територията на Великобритания, като са анализирани здравословното състояние и навиците на почти 20 000 души. А според резултатите дори две обиколки годишно на произволно избрана сграда, съхраняваща колекции с произведения на изобразително изкуство, повишава шансовете за по-дълъг живот.

Дали и виртуалното посещаване на галерии би имало подобен ефект? В пандемични условия въпросът ще става все по-актуален. Но дори да се наложи да почакаме за този конкретен отговор, винаги има и друг вариант.

Великолепните албуми с картини на художници като - Дали, Климт, Шагал, Кандински остават все така достъпни за онези, които не обичат да съзерцават изображения на екран, а нямат възможност да стигнат до оригиналите. Но пък защо само да съзерцават?

Eто че стигаме до още едно интересно наблюдение – поне у нас хората, които търсят самоучители по рисуване са повече от тези, които искат да се наслаждават на създаденото от друг. Доказателствата са в класацията на Книгомания за най-продаваните книги за изкуство.

 

Какво ще откриете в раздела ?

В топ 10 на първо място излиза наръчник, преиздаван вече няколко пъти – Изкуството да рисуваш“. Защо ли се търси толкова?

Да започнем с елементарните изчисления - два часа частни уроци при добър преподавател ще ви излязат по-скъпо от книгата с 200 страници упражнения и над 1000 рисунки.

Но причината да се чете не е само в простата аритметика. Този наръчник за начинаещи и напреднали по рисуване съдържа всички основни принципи, изложени по разбираем начин и с най-подходящите за целта изображения.

Изброени са материалите за рисуване, както и техниките – от скицирането с молив до нанасянето на обемни светлосенки. Темите и обектите са разнообразни – от купите с плодове до пейзажите и портретите.

В „Изкуството да рисуваш“ има съвети за постигането на правилна перспектива и добра композиция, за правдоподобност при изобразяване на различни повърхности и какво ли още не...

Но за успеха на наръчника е важно и това, че е създаден на базата на книгите на прочутия Уолтър Фостър (1891–1981). Предприемчивият американски художник, учител, колекционер и издател, започнал от нулата и стигнал до огромни тиражи на различни езици по цял свят.

Тъкмо той развива в стройна система основните правила в рисуването и доживява до 90 години, като осигурява на наследниците си печеливш бизнес, а на читателите – възможност да придобият умения в рисуването по най-лесния и щадящ самочувствието начин. Нали първите опити невинаги са за показване пред публика...

Ще добавим и че съдържанието на тази книга никога няма да остарее, нито да излезе от мода. А колкото до ползата – тя не е само в придобиването на нови сръчности у хора на различна възраст – от деца до пенсионери.

 

Тези съвети ще ви помогнат с лекота да усвоите техниката на рисуването и благодарение на тях още от самото начало това прекрасно творческо занимание ще ви достави истинско удоволствие“, обещават издателите.

 

 

Да, приливът на радост в процеса на сътворяването е доказан факт, а към него се добавят още загърбването на тревогите, тренирането на паметта, развитието на въображението и креативността.

Изследванията на психолозите показват, че рисуването не е само приятно преживяване, но и възможност за изразяване на потиснати емоции и мисли. То е още едно прозорче, през което умните родители могат да надникнат в душата на своето дете, особено ако е на възраст, в която е склонно да се затвори в себе си.

Така те ще разберат дали е щастливо у дома, има ли притеснения в училище, гневи ли се на околните, как вижда света около себе си... И млади, и възрастни могат да лекуват травмите си с четка и моливи – или поне да намират временно убежище от ежедневния стрес.

Ако картината се получи добре, тогава идва и възхищението на околните, а с него приижда новата вълна от радост и повишаване на самочувствието.

Казват, че апетитът идва с яденето. Това е в сила дори когато става дума за усъвършенстване на уменията в сферата на изобразителното изкуство. Убедителното доказателство е в подредбата на бестселърите в топ 10 на книгите за изкуство.

След  „Изкуството да рисуваш“ на второ място идва Изкуството да рисуваш за 15 минути“, отново с богат избор от теми за нахвърляне върху хартия и съвети за постигане на бърз ефект.

 

Трета по продажби е Изкуството да рисуваш в цвят, с много упражнения за нанасяне на боите и постигане на реалистични изображения на растения и животни, на пейзажи и натюрморти, на човешки фигури и архитектурни ансамбли, на автомобили и друга техника.

 

На четвърта позиция излиза книгата Изкуството да рисуваш природа, направена в помощ на любителите на дивата красота. Какво им трябва за начало? Нищо тежко или ето какво по-точно -

 

„Голямото предимство на молива, въглена за рисуване или черната акварелна боя се състои в това, че тези материали са удобни за носене, когато рисуваме на открито. При това не са и особено скъпи. Ако изпробвате различните техники на рисуване (с молив, въглен, акварел), ще разберете с кое се справяте най-добре“.

 

Независимо дали искате да се усъвършенствате в изобразяването на животни, растения или пейзажи, този наръчник позволява напредък със сбор от правилни съвети.

 

За да добиете повече представа, ще ви представим основните, които засягат:

  • как да подходите към ябълков цвят или към четири синигера в клонака.
  • как да подходите към игриво конче на поляната или към малко китно градче, гледано от високо.
  • как да подходите към перестите облаци в небето или към палмите до плажа.

 

Логично под номер 5 в списъка с бестселъри излиза наръчникът Изкуството да рисуваш животни“, отново вдъхновен от книгите на Уолтър Фостър. Ето някои от първите съвети в него -

 

„...Често начинаещите рисуват дадено животно според своите представи, а не както изглежда в действителност. За да избегнете тази грешка, препоръчително е да не започвате да рисувате директно животното, а да го разградите на прости основни форми: кръгове, овали, квадрати или триъгълници... Работете бързо, смело, с прости щрихи...Направете различни скици на обекта, гледан от различен ъгъл... Целта е да направим бързи „моментални снимки“ с молив.

 

При това книгата не дава насоки само за това как се рисуват реални животни – от лъв до домашна котка. Там ще откриете и съвети за скицирането на фантастични същества като минотавър, пегас, феникс.

 

На шесто място в топ 10 се нарежда едно изключително полезно издание, оценено и от преподавателите в горните класове на специализираните училища –  Изкуството да рисуваш анатомия“.

Унас от години няма качествени заглавия по темата, подходящи за обучение на младите художници. Ето защо познанията на Уолтър Фостър отново идват на помощ.

Книгата включва 192 страници с упражнения и съвети как се постигат правилни пропорции на лица и тела, как се изобразява човешка фигура в движение и в покой. Бонусът на финала са няколко идеи за рисуване на герои от света на манга комиксите.

 

Седмата книга в списъка е и първата, която помага да осмислим необятния свят на изобразителното изкуство, преди да започнем да го обогатяваме – „Изкуството. Цялата история“.

И заглавието, и темата са много амбициозни, но всеки читател ще може да се убеди лично колко достъпно и логично са подредени фактите и илюстрациите около най-известните творби в сферата на изящното и на пластичното. Обхванати са всички жанрове – от графиката и класическата живопис до модерната скулптура и концептуалното изкуство.

Тази книга ще ви позволи да натрупате знания, а и да ги прилагате – вече няма да мълчите притеснено, когато около вас обсъждат символистите или постимпресионистите. И ще можете да „разчитате“ лесно дори картините на кубистите.

 

Осмата позиция в топ 10 отново ни връща към самоусъвършенстването, но по много специален начин: с „Ръководство за рисуване на фентъзи герои“. Книгата на Мат Диксън е истинско откровение за любителите на жанра.

Те ще научат как да достигнат висоти в изобразяването на:

  • елф
  • джудже
  • хобит
  • гном
  • гигант
  • вампир
  • фея
  • духче
  • нимфа
  • гоблин
  • орк
  • трол
  • човекоядец
  • демон или таласъм

 

        

 

 Препратките са много и разнообразни – към литература от типа на „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин и „Цветът на магията“ от Тери Пратчет, но и към филми като „Легенда“ на Ридли Скот и „Джабъруоки“ на Тери Гилиъм.

Пряко на въображението въздействат творбите на големи художници като - Салвадор Дали, Йеронимус Бош, Гюстав Доре „Божествена комедия“) или Франсиско Гоя (особено заради неговите „Капричос“). А средствата са и класически, и съвременни - от скицник и молив до MP3 плейър и набор компютърни програми.

 

На девето място в списъка откриваме Изкуството да рисуваш за 15 минути ЛИЦА. Много полезно четиво за онези, които искат да станат добри в шаржа или бързите скици от натура.

 

Последна в топ 10 е книгата „Кое прави изкуството велико“ от Лусинда Хъксли и Анди Панкхърст. За онези, които ще си помислят, че могат да отговорят на въпроса от заглавието и без да четат, ще поясним.

Тук няма общи приказки, а само достъпно изложен анализ на 80 световни шедьовъра и причините за тяхното въздействие. При някои става дума за композиция или колоратура, при други – за избор и пресъздаване на важна тема. Но каквото и да е обяснението, винаги можете да добавите нещо свое към него – защото изкуството е лично преживяване за всеки, достатъчно изкушен да го опознае и коментира.