Валута
Кошница

Изкуството. Цялата история

На склад
ISBN
9789548432511
49,90 лв.

Една амбициозна и изпълнена с жизненост книга, която ни показва емблематичните световни образци на изкуството – онези, които ни посрещат, щом посетим галерия или погледнем корицата на някой роман. Текстът проследява еволюцията на художественото мислене и изразяване от най-древни времена до наши дни, с илюстрирано резюме върху всеки жанр – от живопис и скулптура до концептуално изкуство и пърформанс. Хронологическата последователност на културните събития улеснява ориентацията на читателя в съответния исторически контекст. В изданието ще намерите:

 • История на световното изкуство написана по възможно най-достъпен начин.
 • 1100 цветни илюстрации на най-известните изобразителни и пластични творби.
 • Анализи за всички жанрове на изобразителното изкуство – от живопис и скулптура до концептуално изкуство.
 • Информация, поднесена по лесен за ориентиране и приятен за ползване начин.
Повече информация
Автор Стивън Фартинг
Страници 576
Корица твърда
Език български
Година 2013
Дата на получаване 5.04.2013 г.
Издателство Книгомания
ID на книга 83466
ISBN 9789548432511
Категории Книгомания Изобразително изкуство
Подаръчни издания

„Перфектно замислен цялостен справочник в една книга... задължителна.“ – Artists & Illustrators

Няма общество без изкуство. Рисунките и украсата, подобно на преданията и музиката, са толкова естествени и присъщи за хората, колкото свиването на гнездо за птиците. Формите, които приема изкуството в различни времена и места под влияние на разните социални и културни условия, са твърде специфични и разнообразни. Каква е изначалната цел на тези творби и как да ги разбираме днес? Защо в даден исторически период изкуството процъфтява, а в друг – не? Защо някои произведения са толкова значими?

„Изкуството: цялата история“ започва с проницателен исторически анализ, който разглежда изкуството в контекста на социалното и културното развитие в световен мащаб още от първобитното общество. Организирана хронологично, книгата проследява еволюцията на изобразителното изкуство в отделните периоди и течения. Богати илюстрации и задълбочен текст съпътстват всеки жанр – от живописта и скулптурата до концептуалното изкуство и пърформанса. Цялостната оценка на идеите и работата на ключовите художници разкрива както взаимните им влияния, така и техните стремления. Детайлизирана културологична и персонална хронология хвърля светлина върху историческия контекст.

Специално внимание се отделя на избрани шедьоври, които въплъщават характерните особености на отделен период или движение. Детайлният анализ дава възможност за безпрецедентна пълноценна интерпретация. Оставаме удивени от заплетените моголски  миниатюри, научаваме за значимостта на японската гравюра през XIX век, разбираме научното основание на теорията за цвета, залегнала в забележителната картина на Сьора „Неделен следобед на остров Гранд Жат“; откриваме защо „Госпожиците от Авиньон“ на Пикасо шокират съвременниците си.

Още от най-ранните праисторически фигури и скални рисунки човечеството се стреми да остави свидетелства на своя творчески импулс. Днес нуждата от рисуване, печатане и склуптиране е по-осезаема от всякога и продължава да ни дава отговори на въпросите кои сме ние и как живеем. Ако обичате изкуството и искате да го разберете по-добре, разтворете страниците на „Изкуството: цялата история“. Съдържа над 1000 цветни илюстрации.

***

Стивън Фартинг е художник и „Ротщайн Хопкинс“ професор, изследовател по рисуване в Университета по изкуства в Лондон. През 1990 г. е избран за директор на Рисувалното училище „Ръскин“ към Оксфордския университет, а през 1998 г. – за член на Кралската академия по изкуствата, Лондон. От 1977 г. преподава изящно изкуство. Той е главен редактор на “1001 Paintings You Must See Before You Die” (1001 картини, които непременно трябва да видите).

Ричард Корк (автор на предговора)е историк на изкуството, критик, куратор и радиоводещ. Бивш „Слейд“ преподавател по изящно изкуство в Кеймбридж и „Хенри Мур“ старши преподавател в Института по изкуство „Кортоулд“ в Лондон; води редовните радиорубрики за изкуство по BBC. Проявява специален интерес към движението на вортицизма.

Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Изкуството. Цялата история
Вашият рейтинг
 • София / Книгомания / Офис
 • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
 • София / Книгомания / бул. Прага 17
 • София / Greenwich Book Center, бул. Витоша 37
 • София / Ciela - Книгомания / Mall Paradise, бул. Черни връх 100
 • София / Ciela - Книгомания, Mall of Sofia, бул. Ал. Стамболийски 101
 • София / Сiela, ул. Граф Игнатиев 44
 • София / Книжна борса „Болид", бул Искърско шосе 19
 • София / Ciela, бул. Цар Освободител 22 (подлез на Ректората)
 • София / Orange / Тhe Mall, бул. Цариградско шосе 115
 • София / Orange / Мall Serdika, бул. Ситняково 48
 • Варна / Orange / Grand Mall Varna, бул. Андрей Сахаров 2
 • Пловдив / Ciela / Mall Plovdiv, ул. Перущица 8
 • Варна / Ciela / Фестивален и конгресен център, бул. Сливница 2
 • Стара Загора / Ciela / Park Mall, Никола Петков 52
 • София / Orange / Бизнес парк, жк Младост 4, Бизнес парк
 • Плевен / Ciela / Панорама Мол Плевен, пл. Иван Миндилков 1
Бестселъри

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.