Най-добрите книги за личностно развитие

В някои житейски ситуации се сблъскваме с качества в себе си, които не харесваме, чувстваме се неудовлетворени и търсим начини да се променим, защото, както знаем, това е единственото сигурно нещо, върху което можем да работим – върху начина, по който ние приемаме света. 

Ето защо започваме да търсим книги за личностно развитие, които да ни насочат към конкретни практики, свързани с темите – решителност, любов към себе си, самоувереност, творчество, благодарност, фокусираност, положителен начин на мислене.

Представените книги за личностно развитие ще ви помогнат да откриете начин да намерите по-пряк път към себе си и своите нужди и да постигнете баланс.

 

Тънкото изкуство да не ти пука – Марк Менсън

 

Една от съвременните мантри, които ни учат да сме в баланс със себе си, е „не ми пука“. Книгата си „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън посвещава на това как да живеем според тази философия, правейки всичко, което искаме, без да се влияем от хора и обстоятелства.

Идеята на автора е да се научим „да ни пука“ само за важните, съществени неща, а не за общоприетите – високоплатена работа, скъпа кола, къща, семеен статут и т.н., които се подклаждат и от социалните мрежи и консуматорски ориентираното ни общество.

Менсън засяга темата за „казването на НЕ“ – за да ценим едно нещо, значи не ценим друго, като дава пример с избора на брака като ценност. Според него човек трябва да се заявява, защото отказът да избираме, избягването на конфликтите в името на хармонията е изтънчена форма на овластяване.

За него овластените хора искат да се чувстват добре през цялото време, егоцентрични са, избягват болката, а всъщност живеят безсмислен живот. Умението да отказваме заздравява отношенията ни с околните и емоционалните ни преживявания.

Менсън е написал и „Всичко е прецакано. Книга за надеждата“, той е известен от социалните мрежи и неговия блог. От книгата „Тънкото изкуство да не ти пука“ са продадени над 2 милиона екземпляра по цял свят. Тя е обявена за бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“.

 

Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота – Дейл Карнеги

 

През годините Карнеги е помогнал на стотици хора по целия свят със своите техники. Според автора към всяка промяна трябва да подхождаме като възможност да укрепим силите си на личности.

Карнеги споделя конкретни техники за овладяване на стреса, които включват:

  • изолиране на бъдещето
  • повече чувство за хумор
  • ангажираност с работа
  • да бъдем себе си, защото всеки човек е уникален

 

Ако следваме съветите в книгата „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“, може да елиминираме половината от тревогите, да добавим един час на ден от живота ни, както и да се справим с депресията.

Той дава пример с Хенри Форд, който на 40 години открива, че иска да се  занимава с автомобилостроене. Това му дава невероятен шанс само защото е послушал интуицията си.

Една от много полезните техники за преодоляване на трудните моменти е да си представим най-лошия сценарий, до който може да доведе наша постъпка. Да го приемем предварително, с което се застраховаме от по-голям стрес.

Карнеги е американски писател и лектор, един от най-известните и продуктивни мотиватори в света.

Aвтор на много книги в областта на личностно развитие, сред които:

  • „Как да печелим приятели и да влияем на другите“
  • „Изкуството да говорим пред другите“
  • „Общуването като път към успеха“ и други

 

Някои от тях са посветени на умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг и публично говорене.

 

12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса – Джордан Питърсън

 

В книгата си 12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса“ обявения за най-влиятелния интелектуалец на западния свят Джордан Питърсън обединява психология, философия, литература и религия. 12-те правила, които ни споделя, нямат за цел да ограничат свободата ни, а да ни направят по-свободни.

Те противодействат на страданието, което е неразделна част от битието. С практичния си светоглед авторът дава много полезни съвети като психолог.

Едното от правилата е да подредим дома си, което е първата стъпка към подреждане на хаоса в главата ни, както и винаги да казваме истината. Това е пътят към преодоляване на страданието.

За автора особено важна е дискусията за отговорността и смисъла на живота. За него е повърхностно да се търсят моментните удоволствия и привилегии и да се избягва отговорността. Защото това води до крехка и лабилна психика.

Джордан Питърсън е клиничен психолог, критик и професор по психология в Университета на Торонто, автор на книги за самопомощ и научни изследвания в сферата на оценка и усъвършенстване на личността.

През 1999г. пише „Maps of Meaning: The Architecture of Belief“, а през 2018 г. – „12 правила за живота: противоотрова срещу хаоса“.

 

Да прецакаш дявола – Наполеон Хил

 

Историята на ръкописа на „Да прецакаш дявола“ е забулена в мистика – цели 70 години книгата е заключена в дома на Наполеон Хил, тъй като жена му Ани Лу е против нейното публикуване.

Книгата е написана през 1938 г., но публикувана след смъртта на съпругата на автора. Тя е предназначена за обществото, което страда от духовна и икономическа несигурност, показвайки как всеки от нас може да надхитри дявола в своя живот.

Бестселърът от Наполеон Хил помага на хората да се освободят от бариерите, които вероятно им пречат да постигнат мечтания успех.

От нея ще разберете:

  • как да гледате позитивно на живота
  • да живеете със страст
  • да управлявате страховете си
  • да материализирате желанията си
  • да бъдете този, който искате

 

Цялото познание той е открил, интервюирайки 500 известни личности, които са постигнали целите си.

Наполеон Хил (1883–1970) е американски предприемач и световноизвестен мислител, провокатор, мотиватор и автор на бестселъри. Голяма част от живота си прекарва в изследване на успеха на известни личности, като – Томас Едисон, Хенри Форд, Джордж Рокфелер и много други.

Книгата му „Мисли и забогатявай“ също е бестселър по личностно развитие, а Хил неслучайно е наричан Човекът чудо – създателят на милионери.

 

Излекувай живота си – Луиз Хей

 

Ако можем да извършим необходимата работа с ума, можем да се излекуваме от всичко, смята Луиз Хей. Според нея ние създаваме ситуациите си, а после обвиняваме друг за разочарованията си. Тя поставя въпрос към читателите – кое важи за вас – „Всички искат да ме измамят“ или „Всички искат да ми помагат“.

Смята още, че единственото нещо, с което имаме работа, са мислите ни. А те могат да бъдат променени. Преживяванията ни са техният външен израз, т.е., ако повлияем на мислите, ще предизвикаме и други чувства.

Системата й за личностно развитие и самопомощ е достъпна за всеки, съдържаща ежедневни практики и утвърждения, които да приемем за себе си. По отношение на болестите тя е категорична, че ако приложим силата на мисълта, можем да излекуваме всичко. Самата тя преборва рака.

Луиз Хей е американски автор на книги за личностно развитие и основател на "Hay House". Пише редица книги за самопомощ, включително излязлата през 1984 г. „Излекувай живота си“. Трудното й детство бележи целия и жизнен път, изпълнен с много препятствия и уроци.

 

 

Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си – Лиз Бурбо

 

Според Лиз Бурбо петте рани са - отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост, които се появяват в ранното детство.  В следствие от тях всеки човек си слага маска, зад която съзнателно или не прикрива травмата.

Освен на емоционално и психологически ниво травмата се проявява и на физическо – всеки един от петте типа хора е илюстриран, така че да можем да го разпознаем и външно.

Петте анализа от „Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“ включват и подробни обяснения, характеристики и съвети как можем да преодолеем тези рани, така че да заживеем живота си по-свободни.

Лиз Бурбо е световноизвестeн автор и мотиватор, с 24 издадени книги. През 1982 г. основава школата по личностно развитие „Слушай своето тяло“ в Канада, която с времето придобива голяма популярност и към днешна дата са създадени работни ателиета в повече от 20 страни.