Топ книги от Хоби изданията на Книгомания –  всичко, от което се нуждаете

Хобито е любимо занимание, което ни носи удоволствие, зарежда ни положително, сближава ни с други хора с подобни интереси. Каквото и да правим, ние винаги намираме време за него, защото ни балансира и е важна част от нашия живот.

Някои хора мечтаят да работят хобито си, а други смятат, че двете дейности не бива да се смесват. Основната разлика с работата е, че хобито рядко ни носи доходи, нямаме шеф, работно време, нямаме големи задължения и отговорности.

Най-различни са заниманията, които могат да се превърнат в любими. Някои са екстремни и ни носят много адреналин, други са успокояващи и творчески. При всички случаи ни балансират и ни доставят удоволствие.

 

Какво имаме предвид под хоби издания?

 

Едно от най-екстремните хобита, което може да се превърне и в мисия – да опознаваш природата и нейните най-скрити, недостъпни кътчета, е алпинизмът.

В книгата „Убийството на невъзможното. Известни катерачи от целия свят дискутират за предела в алпинизма“ от Райнхолд Меснер, посветена на Боян Петров, всеки запален планинар-алпинист ще открие изключително ценни и интересни истории по темата.

Написана е 50 години след излизането на статията „Убийството на невъзможното“ от същия автор, в която той отрича няколко помощни средства, които всеки истински алпинист трябва да изключи при преходите си в планината.

  • Това са:
  • „допълнителен кислород“
  • „болтове“
  • „комуникации, иначе се губи чувството за изолация“
  • „дрога, защото естествената еуфория е по-силна - при това, в планината тя не води към пристрастяване“.

 

В отделни статии авторът Райнхолд Меснер обяснява интересни казуси от своя опит и съответните места за преодоляване, с цветни фотографии – „Идеалната линия на Винацер“, „Средното ребро на Сас дла Круш в Доломитите“, тактики, философия, както и исторически факти от развитието на алпинизма.

Втората част съдържа 42 истории от най-известните алпинисти, сред които Бернд Арнолд, Пиер Мазо, Боян Петров, Барбара Цангерл и много други. Те оспорват тезата на Меснер и разказват за изкачването на най-трудните планини и скални стени.

Всеки един от тях поставя висока летва на своята издръжливост и воля, тръгвайки да покорява най-високите върхове в целия свят. Освен добра физическа подготовка са необходими и много качества на характера, така че алпинистът да покори даден връх.

Заедно с преодоляването на себе си алпинизмът крие и други мотиви, един от които е загатнат още в наслова от  Фабрицио де Андре – „Самотата може да доведе до необичайни форми на свобода.“

И ако изкачването на върхове крие много неизвестни и поставя живота ни на косъм, то и светът на фокусите и вълшебствата може да бъде пълен с предизвикателства. Всички сме виждали на живо или по телевизията как илюзионист разрязва тяло на жена, затворена в картонена кутия.

Изглежда толкова реалистично, че ни побиват тръпки. Има и по-безобидни фокуси, които пък можем да правим вкъщи и пред приятели.

За тях разказва харизматичният Ненчо Илчев в Забранена книга за фокуси. Там са споделени 51 тайни на фокусите, както и вдъхновяващата история на автора, който още от малък намира призванието си. Животът го среща с едни от най-големите илюзионисти у нас и в чужбина – Мистър Сенко, Орфи, Дейвид Копърфийлд, Лепас.

 

Книгата е подходяща за всички хора, чието хоби са фокуси като:

  • пробиване на балон
  • хипнотизираната химикалка
  • кибрит, в който се появява монета

Към развлекателната книга са приложени  карти, които, ако правилно следвате стъпките на Ненчо, ще научите как да телепортирате, обръщате, променяте. С две думи, да предизвиквате усмивки и възхищение сред хората около вас и да открехнете завесата на един магически, нов свят.

Безспорно, когато говорим за хобита, от които адреналинът ни се покачва, не можем да подминем едно от най-разпространените – футбола. Освен като спорт, който можем да тренираме с приятели и да разтоварваме напрежението, натрупано през деня, можем да станем и фенове на футболни отбори, да ходим по мачове, да правим залагания в интернет.

Един от най-успешните наръчници, събрал опита и мъдростта на най-големия ни футболист, Христо Стоичков, е Как да печелим във футбола. В книгата са събрани 88 съвета на „легендарната осмица“, прозрения, до които авторът стига през всичките години на успешна кариера.

 

Сред тях са:

  • „Топката е по-бърза от всеки“
  • „Смяната на посоката може да бъде предимство“
  • „Футболът не може без страст“ и други

Основният въпрос, на който отговаря книгата, е „Как да победим?“. Всеки един от съветите е представен кратко, ясно и с илюстрация.

И ако спортът ни приобщава към групи от хора, фенове на даден отбор, то изкуството като хоби ни носи успокоение и уединение. В Оцветявай за спокойствие ще откриете прекрасни мандали с многобройни елементи, които да оцветите, за да се разтоварите, усамотите и заредите с нова енергия.

Книгата съдържа 100 рисунки за медитация и релаксация, написана е от Лейси Маклоу, арт терапевт и илюстрирана от Анджела Портър. Предназначена е за заети възрастни хора, които да потърсят спокойствие и хармония в изкуството и неговите терапевтични функции.

Разделена е на шест теми:

  • мандали
  • водни пейзажи
  • геометрични изображения
  • растения и цветя и други

 

Същото послание носи  и Оцветявай с радост от Книгомания – да оцветяваме за разтоварване и да останем насаме за известно време, за да си чуем вътрешния глас. В нея са включени темите „Природа“, „Музика“, „Изкуство и архитектура“ и други.

 

   

 

Красивите изображения имат силата да пренесат всеки един в пъстрия, богати хармоничен свят на въображението, където да оцвети всяко кътче в цвета, който сам си е избрал. Освен релаксиращо те могат да ви подействат и вдъхновяващо, като освободят пространство в съзнанието ви за нови идеи, така че  да продължите деня си по-спокойно и балансирано.

Понякога е трудно да се усамотим с хобито си особено ако имаме деца, затова можем да споделим заниманието и с тях в 3D оцветяване на градове.

Албумът дава възможност в домашна обстановка да попаднем в различни градове, като изпъстрим с цветове техните най-известни сгради. Книгата е в удобен формат за рисуване, осигуряващ достатъчно голямо пространство, за да развихрим въображението си, докато се забавляваме и разтоварваме от напрегнатия ден.

Малките детайли за оцветяване на всяка една сграда напомнят на гоблените, които нашите баби са бродирали. Както знаем, целият процес е особено вдъхновяващ, защото учи на търпение, концентрация и пълно отдаване.

Към книгата има и очила, с които накрая да се визуализира всяка една от рисунките в триизмерен вариант, така че да бъде максимално реалистична. Авторът е известният илюстратор Хана Дейвис, която живее и твори край морето.

Неслучайно споменахме гоблените – Хана се вдъхновява от текстилните изделия и наслагва цветове, повлияна от текстилните си модели, щампи, акварели, създавайки невероятни градски сцени.

Хобито ни дава самочувствие, увереност, чувство за пълноценност и баланс, а не по-малко важно е тези усещания да се пренесат и в общуването с противоположния пол.

 

 

Една от най-успешните книги, превърнала се в бестселър с един милион продадени копия, която дава насоки по тази тема, е Кодекс на пича от Барни Стинсън.

150-те правила ще помогнат  на всеки мъж да заинтригува женската аудитория, давайки му самочувствие и конкретни стратегии за действие. По нея е създаден сериалът „Как се запознах с майка ви“ от Картър Бейс, Крег Томас и Мат Кун.

Както от Наръчник на плейбоя от същия автор, така и от картите 101 позиции далеч от леглото“ всеки заинтригуван от темата ще получи ценни съвети как да разнообрази интимния си живот.