Бестселърите за 2020 година на български език

 

Представените книги са безспорни бестселъри за 2020, а част от тях са издадени и в предишни години. Сред тях са български и световни романи, исторически и автобиографични книги, научни открития, както и мотивиращи разкази за развитие и себепознанието на личността.

 

„Живот в скалите“ – Мария Лалева
   

Романът разказва за живота на „най-щастливия сирак“, отгледан от Михаил, Демир, Луиза, баба Настасия и гадателка. В отделните глави, носещи имената на героите, се разказва за преплитащите се съдби, за любовта и раздялата, за ангелите и демоните в човека.

За невъзможната любов, която като всеки ангел пази хората от тях самите, но е достатъчно близо, за да ги спаси, ако се наложи. ‘’На едни скали разстояние…“. Романът е сред безспорните бестселъри за 2020 година.

През есента на 2021 г. очаквайте в книжарниците новия роман на Мария Лалева – „Пасиансът на архангелите“.

 

 

„Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ – Георги Тошев   
         

Книгата разказва за неповторимия комик, Георги Парцалев, чийто живот остава скрит зад блясъка на чаровната му усмивка. Историята му ни потапя в неговия мечтан свят и нелицеприятния сблъсък с реалността.

В нея авторът търси отговор на екзистенциалния въпрос, зададен от самия Парцалев: „Да бъда или да не бъда в театъра? Това е въпросът, който ме измъчва през последните 6 сезона в Сатирата…“.

Книгата споделя безпристрастно и други любопитни факти от живота на „Хамлет от град Левски“ – за доста обсъжданата хомосексуалност, преследването от властта, потискането, невероятното му чувство за хумор. Близък от екрана, но непознат в личния си живот остава Парцалев за съвременниците си.


   

 

„Столетниците – благословия или орисия“ – Мира Добрева

Едно откровение за човешката съдба, опита, смирението, светлината на живота през очите на Друговремците хора, преживели толкова много, че могат да раздават с шепи мъдростта си. Благословия или орисия“ – да живееш до сто години е скритият въпрос, който книгата задава на читателите, а отговорът всеки открива за себе си.

От различните пъстри истории за живота на „Столетниците разбираме :

  • какво обичат да правят
  • пият ли алкохол
  • как се забавляват
  • какво никога не забравят
  • какво не могат да запомнят

Всяка една страница е пропита едновременно с мъдри и непринудени фрази от живота на столетниците. Например дядо Беро, който се ядосва, че старостта му отнема паметта и си търси кърпичката. На съвета да не се притеснява за нея той отвръща: „Ако ще да е на 100 години, важно е акълът да си му седи!“.

 

„Книга за песните“ – Стефан Вълдобрев  
            

Стефан Вълдобрев е един от най-известните поп и рок изпълнители, автор на театрална музика, актьор и много харизматична личност. Начинът му на общуване с публиката е красив, непринуден, запомнящ се, завладяващ.

В Книга за песните той споделя щастието от творенето, „защото щастието е състояние, за което се бориш ежедневно и е хубаво да не го правиш сам“.

Стефан разказва още и как се ражда песента, описва началото като медиативно състояние, което преминава през денонощно търсене, надграждане, опитване, докато се появи прозрението –  интересна дума, рима, фраза, оригинален музикален мотив или силна метафора. 

 

„Забранената книга за фокуси“ –  Ненчо Илчев 

Актьорът, който носи сърце на фокусник“, Ненчо Илиев, разказва за първите си срещи с Илюзията в ранна детска възраст, за развитието на артистичния му талант в класа на Стефан Данаилов, за подкрепата на много важни хора в неговия живот и за съдбовните срещи с майстори-илюзионисти – Орфи, Дейвид Копърфийлд, Мистер Сенко и Лепас.

В автобиографичната си книга Ненчо отгръща завесата на един нов вълшебен свят, от който ще си тръгнете омагьосани и обогатени с нови идеи за забавления вкъщи, с приятели и даже пред публика.

Така той открива тайнството на фокуси, като:

  • „Невидимата монета“
  • „Изчезващата кърпичка“
  • „Картите, които си сменят местата“ и много други

 Забранената книга за фокуси е настолна книга и за всяко дете, което иска да стане фокусник. Абракадабра“, шоуто започва!

 

„Времеубежище“ – Георги Господинов

Романът на Георги Господинов е писан в продължение на няколко години в типичния за автора носталгично-ретроспективен стил, с исторически препратки, поднесени с ирония и сарказъм.

 „Времеубежище ни превежда през различни европейски градове, други времена, , като едновременно разсмива и създава напрежение през очите на главния герой Гаустин, който сбъдва мечтата си – да лекува чрез миналото

Ако във Физика на тъгата усещаме емпатия, то „Времеубежище“ разказва за „вируса на миналото“, онова минало, което ни преследва, за да ни погълне, прави ни зависими, но и ни изгражда, защото е неизменна част от нас. Романът е и убежище, в което можем да се подслоним, когато не искаме да живеем в настоящето.

   

 

„Топ мистериите на България“ – Слави Панайотов

Ако ви се пътува из България, но не можете в момента, книгата на Слави Панайотов Топ мистериите на България ще ви пренесе на най-невероятни кътчета и ще ви разкаже за тях изключително любопитни факти.

Авторът е известен още като The Clashers и има много посещаван канал в  YouTube, където можете да гледате наистина впечатляващи видеа.

 Топ мистериите на България“ търси отговори на въпроси за произхода ни, като :

  • коя е най-древната астрономическа карта в света?
  • какво означават рисунките в пещерата Магурата?
  • има ли гробница на египетска богиня в Странджа?
  • какви са уменията на прабългарите да създават държава?

Интересни са интерпретациите на автора за загадката около с. Ключ, Царичина дупка, както и за заровеното послание в Странджа, край м. Градище и Мишкова нива. След големия успех на книгата си Слави Панайотов издава -Топ мистериите на света и Топ мистериите на Вселената“.


„Където пеят раците“ – Дилия Оуенс

Това е изборът на книжарите за 2019 г., тя е сред най-продаваните в Ню Йорк Таймс и първа в класацията за най-четени книги в Амазон. Романът разказва за малката Кая, изоставена от майка си, братята и сестрите си, и накрая от баща си.

Въпреки тежкото си детство тя не се отказва да се бори с живота и да проявява характер, защото, както знаем, което не ни убива, ни прави по-силни. Книга за смелостта, за границите на човешките способности, за каляването на волята и духа, качества, които ни правят несъмнено по-силни и устойчиви в един несправедлив, променящ се свят.

 

„Алманах. История на българщината“ – Милко Палангурски, Пламен Павлов 

Изключително полезна и изчерпателна книга, която ни връща към корените на българското и  отговаря на много въпроси, свързани с възникването и развитието ни във времето. Тя проследява корените на българския народ от Първата българска държава, минава през Средновековието, османското иго и периода след Освобождението.

Освен исторически преглед Алманахът. История на българщинатасъдържа и информация за изтъкнати учени зад граница, които са получили големи признания в областта. Заедно с това ни запознава и с различни теории и хипотези за миналото на българите.

В изданието ще откриете много снимков материал, портрети на важни исторически личности, както и снимки на официални исторически документи. Поместени са и изображения от  предаването „Фермата“.

 

„Татуировчикът на Аушвиц“ – Хедър Морис

Авторът ни разказва историята на Лале Соколов и неговата невероятна любов, започнала в концентрационния лагер Аушвиц. Книгата е пропита с напрежение, обрати, ужаси, смърт и любов към човека и неговата способност да оцелява при каквито и да е обстоятелства.

Лали Соколов решава да спаси еврейското си семейство, като заминава да работи за германците. Пратен е в Аушвиц-Биркенау, където му е възложено да татуира номера върху ръцете на лагерниците. Всички работници там предварително го инструктират: „не казвай нищо, не прави нищо“. На същото това място той среща любовта в лицето на Гита.

 

Темата за любовта е основна в „Цвят продълговат в морето“ от Исабел Алиенде, която също се нарежда сред бестселърите за 2020 година. Историческите събития, преплитащи се в живота на героите, задават посоката им – те остават далеч от родината, но с топли чувства един към друг.

Пътят на себепознанието и любовта е извървян и от Ела в романа „Любов“ от Елиф Шафак. Книгата е повлияна от философията на суфизма, търсеща отговор на вечния въпрос: може ли да се променим от любовта?

Да опознаваме човешката природа е посланието и на „12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса“ от Джордан Питърсън – световноизвестен мотиватор, неслучайно наречен най-влиятелният интелектуалец на западния свят. В книгата си той тълкува разноликата човешката природа, като прави препратки към древни философски течения и съвременни схващания.

Много от модерните теории за това как да живеем с любов към себе си разбиват стереотипи, които са били важни за хората преди. Такъв е случаят и с „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън.

Това е книга за умението да бъдем над нещата и да ни пука само за истинските и важните неща“, докато осъзнаваме заблудите, с които голяма част от хората си избират да живеят, за да изпълнят очакванията на близки, приятели и на обществото.