"Where the Crawdads sing“ – романтичен разказ за несломимата сила на човешкия дух

 

Когато една книга се превърне в световна сензация, признанията за нея започнат да валят, става най-четена в „Амазон“ и избор на книжарите в „Хеликон“ за 2019 година, и всички ние се питаме какво е това, което превръща "Where the Crawdads sing” (“Където пеят раците”) в такъв хит?

Дебютният роман на 70-годишната Дилия Оуенс излиза на английски език през август 2018 година, а написването му отнема на авторката цяло десетилетие. Е, оказва се, че си е заслужавало, защото още с появата си на пазара книгата влиза на челна позиция в класацията за художествена литература на The New York Times, където остава цели 53 седмици...

Действието на "Where the Crawdads Sing” се развива в най-пустото мочурище на Северна Каролина, където малката Кая бива изоставена първо от майка си, после от братята, сестрите си и накрая от баща си. В тези сурови условия Дилия Оуенс разкрива цялото си майсторство, за да начертае с безпределна доброта силата на това момиче, което се превръща в жена. Виждаме как тя оцелява благодарение на природата, на смирението си и… разбира се, на една голяма любов.

Романът проследява развитието на героинята, но ни поставя и в центъра на заплетен криминален случай. Двете сюжетни линии вървят паралелно, докато не се застъпят накрая. Разнопосочният талант на Дилия Оуенс ни води умело през догадки, страхове и предположения за едно тайнствено убийство. Следва обрат след обрат и точно това прави романа толкова многопластов.

Съвсем скоро ще видим тази завладяваща история на голям екран, като с проекта се е заела самата актриса и продуцент Рийз Уидърспуун.

Дилия Оуенс е авторка на още три книги, написани съвместно с бившия ѝ съпруг Марк Оуенс. "Cry of the Kalahari" e абсолютен бестселър, следван от "The Eye of the Elephant" и "Secrets of the Savanna". Двамата живее цели осем години в дълбоката пустиня на Калахари – без други хора около себе си, без пътища и водоеми, които да улесняват бита им.

Семейството прекарва повече от две десетилетия в Африка, за да изучава местните животни. Основната им мисия е тяхната фондация за опазване на дивата природа. След престоя си в Африка те се завръщат в САЩ, за да намерят най-дивото място, което могат да обитават, с цел да изучават гризлитата, вълците и влажните зони. Днес Дилия живее в уединение в Айдахо.