На 12 март да си спомним за магичния свят на Тери Пратчет

Навършват се 5 години, откакто ни напусна фентъзи геният Сър Tери Пратчет (1948–2015). Той загуби битката с болестта Алцхаймер, а литературният свят се раздели с един от най-острите си умове. Любимата и най-популярна поредица „Светът на диска”, която включва 41 романа, се превърна в негова емблема и бестселър с над 90 млн. продадени екземпляра. Книги на Пратчет на английски език можете да намерите във всички книжарници „Книгомания“ или да поръчате онлайн.

Пратчет се утвърждава като любимец на почитателите на хумора и фентъзи жанра, през 90-те години е най-продаваният автор в историята на Великобритания, а книгите му бележат световно признание и са преведени на 37 езика.

Роден е в селото Форти Грийн, което днес е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Първият му публикуван разказ е „The Hades Business“ и излиза в училищното списание през 1961 г., а две години по-късно в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. Общо поредицата включва 41 романа, като последният – „Овчарската корона" (“The Shepard’s Crown” излиза посмъртно през август 2015 г.

През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Феновете на Пратчет обаче, ще ви кажат, че любимият им писател е много повече от това – той е цяла вселена, събрала в себе си стотици микровселени, които с невероятно чувство за хумор (което не е за всеки!), обрисуват съвременния свят, в който ние имаме късмета да сме се родили. Тери Пратчет улавя по неповторим начин абсурда на безграничната човешка алчност, високомерие и интелектуална бедност. Книгите му сякаш са написани на таен език, в който всяка дума има своето значение отвъд стандартното, тя е код, който ни препраща към друга житейска действителност. Британецът не само изгражда нови светове, но и гради мостове между тях и старите. Творчеството му поддържа живо нещо, което с отминаването на детството изглежда забравяме: играта е път към истината.

Ние от книжарници „Книгомания“ ви предлагаме да се насладите на най-великите произведения на Пратчет на английски език, с най-пълната колекция на творбите му от поредицата за „Света на Диска“. В нея ще откриете разкошно разнообразие от красиви издания на „Pyramids”(„Пирамиди“), „Imaginarium“ („Имагинариум“), „Reaper Man”, “MORT: Discworld Novel 4”, “Sourcery”, “Guards! Guards!”, “Wyrd Sisters”, “Hogfather”, “Equal Rites”, “Soul Music”, “Dodger” и др.

 

Ако пък не сте почитатели на тази, меко казано, всепоглъщаща поредица или просто ви се чете нещо различно, имаме нещо именно за вас!

Добре познатите колаборации с Нийл Геймън или Стивън Бакстър – като „Good Omens”“The Long War: Long Earth 2”, “The Long Mars”, "The Long Utopia" и „Only You Can Save Mankind” и други – излизат в нови издания. Читателите в България могат да очакват преводите на останалите части от поредицата „Дългата земя“, засега и в книжарниците можете да намерите са книга 1 и 2: „Дългата земя“ и „Дългата война“.

Пожелаваме ви приятно четене и нека не забравяме:

„Фентъзито е като велоалгометър за мисълта. Не може да те отведе никъде, но тренира муслула, с който може да стигнеш навсякъде“.

 

 

Мъдри мисли от Тери Пратчет

  1. Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.
  2. Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.
  3. Бе забелязал и известна прилика между секса и готварското изкуство. Хората се увличат и по двете, понякога си купуват дебели книги, пълни със сложни рецепти и занимателни картинки, и огладнеят ли достатъчно, започват да творят невероятни пиршества... във въображението си. А за вечеря се задоволяват с пържени яйца и картофки, стига да са свястно приготвени и да има малко салатка от домати.
  4. Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу.
  5. Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.
  6. Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.