Едуард Сноудън издаде мемоарите си

Една от най-чаканите и най-противоречиви книги този сезон вече е и на български език! Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън издаде мемоарите си в средата на септември миналата година, озаглавени Permanent Record и се превърна в бестселър топ 10 на Sunday Times. На български език книгата носи заглавието Лично досие и още с излизането си в края на февруари 2020 г. попадна в бестселър класациите за нехудожествена литература в редица книжарници. В книгата Сноудън разказва за живота си и обяснява защо е рискувал свободата си, за да се превърне в, може би, най-прочутия изобличител на всички времена. Книгата можете да намерите на български и английски език в книжарници Книгомания.

Припомняме, че преди шест години 29-годишният тогава Сноудън шокира света, когато при раздалята си с Американското разузнаване разкри огромните мащаби на електронното следене, чрез което САЩ тайно събира информация за всеки човек чрез телефона му, СМС-ите и/или имейл адреса му. Информацията за подслушването, извършвано от Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския Център за правителствените връзки (GCHQ), Сноудън предостави на журналисти на The Washington Poste и The Guardian през юни 2013 година.

В Permanent Record (Лично досие) Сноудън, който допринесе за началото на дебатите за личните данни и достъпа до класифицирана информация, описва ролята си в събирането на метаданни и разказва за съвестта, която го е накарала да открадне секретните документи и да ги сподели с представители на медиите.

Правата за книгата са откупени от над 20 държави, в това число САЩ, Германия и Великобритания.