Вкусно, безопасно, нискокалорично  – къде има такива диети?

Ето че отново идва пролет, с обичайния глад за слънце, зеленина и разходки. Но зад еуфорията от затоплянето се спотайва коварният въпрос – а ще бъдем ли достатъчно стройни, за да се харесваме и след като свалим дебелите якета?

Уви, тази година проблемът с натрупаните през зимата излишни килограми се очертава по-тежък от обикновено. Причините са очевидни: мерките срещу пандемията и дългото затваряне вкъщи, работата на крачка от домашния хладилник и (вероятно) честото потушаване на тревожността с похапване.

Месеци наред социалните мрежи преливаха от снимки на хрупкави баници, сметанови торти, печено месо и други подобни утехи. Сякаш искахме да забравим, че при липсата на достатъчно движение трябва да внимаваме още повече с калориите.

Е, вече е крайно време да сложим край на разсеяното хрупане пред екраните на компютрите и телевизорите. Трябва да се опитаме да влезем във форма по възможно най-ефикасния начин. Но как точно да го направим? 

Диетичните формули са много, често новата отрича предишната, а полезното за един може да е вредно за друг. В интернет е пълно със съмнителни рецепти за отслабване и е най-добре диетата да започне именно с тяхното ограничаване.

Здравословният подход включва правилен подбор на източниците: търсете книги на специалисти, които стоят с имената си зад съветите. От първостепенно значение е те да разбират не само от кулинария, а и от ензими и минерали, от физиката и химията в процеса на храненето. Популярно поднесена, такъв тип информация е най-добрият пътеводител в свалянето на килограми без опасни странични ефекти.

Можете да започнете веднага с книгата на Джоуел Леви и Джини СмитКак работи храната. Това е полезно четиво, от което можете да научите много. Например как така някои диети с намалено количество въглехидрати предизвикват лош дъх? Или защо хората, които усвояват прекомерно количество фруктоза – тоест проста плодова захар, са застрашени от диабет тип 2?

В книгата, написана след консултации с д-р Сали Бруър, става дума и за споровете около твърдението, че консумирането на умерено количество вино намалява риска от инсулт. Но няма второ мнение за факта, че алкохолът разваля стройната фигура!

Спомняйте си за това всеки път, когато посегнете към кенче бира (155 калории), чаша червено вино (125) или малка ракия (95). Преговаряйте си и поговорката на столетниците от Окинава: „Яжте, докато сте 80 процента сити!“.

Привикването към умереност води до много ползи за организма, но се постига трудно и без да сме в постоянен стрес – защото според западната култура, както изтъкват авторите на „Как работи храната“, е неучтиво да не си изядеш всичко в чинията. Значи е по-добре там да има предимно диетични неща. А дали ще са вкусни?

Когато нещата опрат до рецепти, веднага се сещаме за един многократно проверен източник: 500 нискокалорични ястия, които непременно трябва да опитате от Дебора Грей. Дори сладкишите там са безопасни за талията. А разнообразните закуски сигурно ще ви накарат да преосмислите кафето на гладно сутрин. Ето един пример:

Ръжени сухари с авокадо и сьомга

Продукти: половин авокадо; лимон, сол и черен пипер на вкус; два ръжени сухара (или препечени филийки ръжен хляб); два резена сьомга и две тънки филийки червен лук.

Издълбайте месестата част от авокадото в купичка, намачкайте и поръсете с лимонов сок, сол и черен пипер. Намажете върху сухарчетата, сложете сьомгата и лука отгоре.

Добър апетит! А ако се притеснявате не само за килограмите, ами и за токсините, ще добавим друго интересно предложение от същата серия на „Книгомания“:  „500 сока и смутита за пречистване”, които непременно трябва да опитате“ от Керъл Бекерман.

Някои рецепти са изцяло плодови, в други се добавят и зеленчуци, но общото между тях е, че съставките са премислени внимателно. За да ви помогнат да наваксате с витамините и минералите, без да пълнеете.

Ако искате да разгледате всички кулинарни издания на Книгомания и да се възползвате от 10% отстъпка при онлайн поръчка, разгледайте тук:

https://knigomania.bg/knigomania-izdania/knigomanija-gotvarstvo.html