Новата книга на Джордан Питърсън – „Отвъд реда“ – ни дава още 12 правила за живота

Нова книга на Джордан Питърсън „Отвъд реда" (Beyond Order) предлага още 12 правила за живот. Изданието на английски език излезе в началото на март 2021 г., можете да намерите и в книжарници Книгомания или да поръчате онлайн. Този път книгата е организирана около идеята, че трябва да намерим начин да излезем от хаоса, който постоянно заплашва да погълне живота ни, като го приемем. Според Питърсън хаосът в излишък ни заплашва с нестабилност и безпокойство, а непровереният ред може да ни вкамени в подчинение.

Авторът обяснява как ловко да избегнем опасността от прекаления контрол върху действията ни и рецептата се оказва подобна на тази в предишната му книга, 12 правила за живот(12 Rules for Life): да поемем отговорност за ситуацията, в която сме, като я анализираме в дълбочина. Целта е да открием способността си за самодисциплина и да се справим възможно най-непоколебимо с неизбежните удари от живота.  

Във въведението на новия си наръчник за това как да живеем смислен живот Джордан Питърсън разказва за урагана от здравословни проблеми, който връхлита семейството му през 2019 и 2020 г. Жена му е диагностицирана с рядка форма на рак на бъбреците, а той е с повишена тревожност, опасно ниско кръвно налягане, двустранна пневмония и „непреодолими мисли за самоунищожение“. Състояния, които завършват със събуждане от кома в интензивно отделение на руска болница без спомен за предходните седмици.

Тези и други събития от личния му живот го вдъхновяват да потърси отговорите за техния произход в прекаления контрол, който хората изискват в днешния свят. Питърсън предупреждава, че твърде много сигурност е опасно. Нещо повече, в "Beyond Order” той ни учи как вместо това да следваме инстинкта си, за да намерим смисъл и цел дори когато се окажем безсилни. Според „Ню Йорк Таймс“ книгата е „най-въздействащата в целия западен свят в този момент.“

 

Ето и правилата:

  1. Не се отнасяй пренебрежително към институциите и творческите постижения.
  2. Представи си, че можеш да бъдеш и фокусирай мисълта си върху това.
  3. Не крий нещата, които не обичаш.
  4. Обърни внимание на това, че възможността е там, където отговорността липсва.
  5. Не прави неща, които мразиш.
  6. Забрави за идеологиите.
  7. Работи колкото можеш повече върху едно нещо и наблюдавай резултата.
  8. Направи една от стаите си вкъщи колкото се може по-красива.
  9. Ако старите спомени те натъжават, опиши ги внимателно и подробно.
  10. Работи старателно, за да поддържаш любовта във връзката си.
  11. Не си позволявай да лъжеш, да мрънкаш или да се държиш арогантно.
  12. Бъди благодарен независимо колко страдаш.

* по материали от guardian.com