Биографии на известни личности

Защо искаме да четем книги за богатите и прочутите?

 

Какво е общото между Опра Уинфри, Бил Гейтс, Роджър Федерер, Бионсе, Барак Обама, Лионел Меси и Джеф Безос? Вероятно веднага ще се сетите, че всички изброени са известни и много богати хора.

Да, те наистина са станали милионери, но не по наследство или само заради късмета си, а защото са проявили достатъчно талант и характер да се наложат сред най-добрите в своята сфера. Имат и още нещо общо: независимо дали са пробили в търговията, в технологиите, в шоубизнеса, в политиката или в спорта, за това е било разказано в книга (понякога не само една). И всяка от тях се е наредила сред световните бестселъри.

Такива биографии и автобиографии винаги ще бъдат сред най-четените издания, те са истории на успеха, до който всеки иска да се докосне. Но се търсят и книги, свързани по някакъв начин с имената на прочутите и с техните идеи.

Вече се вдигна доста шум около „Как да избегнем климатично бедствие“ (How To Avoid A Climate Disaster) на Бил Гейтс. Вътре има съвсем малко подробности за живота му, той резюмира изследванията на учените от своя екип – защото смята, че темата за надвисналата екологична катастрофа и начините за предотвратяването ѝ е най-важната сега. Книгата се очаква да излезе до няколко седмици и на български език.

Българският читател не прави изключение от общото правило, макар че някой сигурно ще възрази – а нямаме ли си достатъчно наши знаменитости, че да се интересуваме чак толкова от постиженията на чуждите?

Статистиката за най-търсените личности през Гугъл за поредна година опровергава съмненията:

  • през 2019-а в челната тройка са били папа Франциск, Цветан Цветанов и Джени Суши
  • през 2020-а – Васил Божков, Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Съотношението 2:1 в полза на интереса към чужденците се запазва.

Актуалният скандал (примерно Кубрат Пулев срещу Джени Суши през 2019-а) обикновено генерира много кликвания в нета, без да стига до книга. Но тема като президентските избори в САЩ винаги има продължение между корици.

Знае се, че Бил и Хилари Клинтън са натрупали над 240 млн. долара от книги и изнасяне на речи. Семейство Барак и Мишел Обама  пък са получили общо към 65 млн. долара аванс за писане по време и след мандата. Издателите явно не са сгрешили в прогнозите си за печалбата – само от „Обетована земя на експрезидента Обама, излязла през ноември 2020 г., по официални данни са разпродадени 890 000 екземпляра на територията на САЩ и Канада за един уикенд.

Тази книга на Барак Обама вече е сред най-търсените и у нас. В нея става дума и за политическите му амбиции преди влизането в Белия дом, и за сблъсъците му с противниците на неговите възгледи в страната след встъпването в длъжност, и за срещите му с останалите влиятелни държавни лидери по света – включително Владимир Путин.

Анализаторите на книжния пазар в Америка обаче не са сигурни дали и Доналд Тръмп ще има достатъчно добри предложения от издателите като експрезидент – независимо от това, че името му е продало доста заглавия, докато е печелел милиони долари като бизнесмен. Сред тези заглавия на едно от първите места в класациите се нарежда „Как да станеш богат“ (в съавторство с Мередит Макайвър).

А това отново потвърждава факта, че именно успехът продава. Читателите искат да разберат как се стига до него, понякога и да се уверят, че големите звезди също имат слабости – почти като обикновени хора.

Каква ли е била Бионсе, преди да навърти над 100 млн. записа като соло изпълнител и още 60 млн. с Destiny’s Child? От „Бионсеграфика“ на Крис Робъртс разбираме, че като момиче се свивала срамежливо в ъгъла, тормозена от съучениците. Подигравали се на странното ѝ име, казвали дори, че е грозна – можете ли да си представите?!

Е, Бионсе не е забравила това, но го е преодоляла. Тя може да си позволи да си признае:„Аз съм човешко същество... Чувствата ми биват наранявани. Страхувам се и се изнервям като всеки друг.“ Защото това не ѝ е попречило да стане най-влиятелната жена в развлекателния бизнес за първото десетилетие на XXI век (според Forbes).

За още по-трудно детство споделя най-популярната телевизионна водеща Опра Уинфри. Тя е била бита и изнасилвана още преди да навърши 10 години и никога не го е крила; за човек с недостатъчно силен характер това би било катастрофа. Но Опра не само умее да преминава през тежките и драматични събития в живота си с вдигната глава, а и знае как да извлича максимума от основната си дарба – да общува.

Нейните интервюта я направиха некоронованата кралица на телевизията и първата афроамериканка, станала милиардерка. Още преди да разприказва пред камерите принц Хари и херцогиня Меган, Опра продаваше милиони копия от книгата за живота си – написаната от Хелън Гарсън биография вече е изчерпана по книжарниците и у нас. Но  пък още може да се намерят бройки от „Какво знам със сигурност“ и от „Храна, здраве и щастие“ (в съавторство с Лиса Коугън).

И на мъжете с милиарди в сметките им се случва да страдат понякога. Джеф Безос загуби част от легенарното си състояние, но спечели известно съчувствие, когато през 2019-а се разведе с жена си Макензи. Това не значи, че хората ще спрат да търсят „Джеф Безос и векът на Амазон“; те със сигурност ще искат да четат и новоиздадената у нас книга „Писмата на Джеф Безос“.  Какво пък, нали и неговият път нагоре започва от един гараж...

От кварталните мачове по улиците на Росарио в Аржентина тръгва кариерата на един от най-големите във футбола – Лионел Меси. В „Месиграфика“ от Санджийв Шети са разказани и показани най-интересните факти за Бълхата, както наричали навремето момчето, диагностицирано с недостиг на хормона на растежа.

Авторът на книгата набелязва знаците за бъдещия му бурен финансов растеж така:Първата „заплата“ на Меси била под формата на сладолед, задето правел много „точки“ с топката по улиците на Росарио. След подписването на първия си договор с „Барселона“ на 16-годишна възраст той започва да получава напълно приемливата сума от 1500 евро на седмица...“

Приемлива ли? Зависи от гледната точка. Меси вече от години е на върха, а това няма как да не се отразява и на банковите му сметки. През 2020-а той влезе в тройката на спортистите с най-високи доходи (104 млн. долара).

На първо място в тази класация се изкачи брилянтният тенисист Роджър Федерер с 106.3 млн. долара. И ето че  в каталога на Книгомания може да се намери книга за него от същата богато илюстри(не по случайност!)рана поредица, в която влезе Меси.

„Федеграфика“ на Марк Ходжкинсън е възможно най-изчерпателното четиво, анализиращо постиженията на Федерер. След като го прочетете, няма как да не се съгласите с оценката на Джон Макенроу: „Той е истински гений. Най-великият тенисист за всички времена!".