10 топ заглавия за юноши за 2021

Безспорно една от най-предизвикателните литератури е тази за тийнейджърите – възраст, която свързваме с различни полюсни състояния – от истеричен смях до тежка депресия, от тряскане на врати до спонтанна логорея. Затова и можем да кажем, че аудиторията на книгите за юноши е една от най-критичните. Ако нещо не му хареса на подрастващия човек, той веднага ще го захвърли. Ето защо представените десет заглавия на книги за юноши за 2021 г. са безкомпромисни хитове:

1. Двор от сребърни пламъци – Сара Маас

Четвъртата книга от поредицата „Двор от рози и бодли“ надминава всички очаквания за завладяващ фентъзи роман, написан епично, романтично, емоционално и забавно, както го определя самата Сара Маас. Както и в останалите книги, така и в тази, главната героиня открива силата да оцелее вътре в себе си. Неста Арчерън е емоционална и лесно губи търпение, но животът й поставя най-различни препятствия, които трябва да преодолее. Срещата й с Касиан се оказва решаваща, защото само той успява да я предизвика на различни нива. Огънят между тях пламва силно от близкото им съжителство, а заплахата на войната дебне отвсякъде.

2. Среднощно слънце – Стефани Майър

Среднощно слънце“ е по-сложен и заплетен от предишните романи на Стефани Майър, а „Ню Йорк Таймс“ го определя като „литературен феномен“. Авторката на бестселъра „Здрач“ този път очарова читателите с романтична история, разказана от името на вампир. Вътрешните му борби с „чудовището“ създават напрежение и неочаквани обрати, а пламналата любов към новата ученичка Бела го изправят пред истински изпитания. За да докажат, че тя може да бъде безсмъртна, двамата трябва да се откажат от изкушенията, поднесени от живота. „Среднощно слънце“ е финалист в надпреварата за читателския вот на Goodreads за 2020 г. в категорията за „Най-добро фентъзи и научна фантастика за юноши“ с 35 466 гласа.

3. Хари Потър и философският камък – Дж. К. Роулинг

Първият роман от поредицата за Хари Потър на световноизвесната писателка на бестселъри Дж. К. Роулинг е може би най-четеното фентъзи през последните петнайсет години. Няма тийнейджър, който да не си е помечтал да учи в „Хогуортс“ особено ако живее с хора като семейство Дърсли. Добре познатият  приказен сюжет за „избрания“ герой, на когото нищо не може да попречи да следва личната си легенда, се преповтаря и тук по вълшебен начин, въвличайки четящия в изключително пъстрия свят на невъзможните неща, които стават възможни с определени умения, част от които се учат в специалното „Училище за магия и вълшебство“, а други са вродени, какъвто е случаят с Хари Потър и наследствеността, която носи от родителите си – магьосници.

4. Кулата на Нерон – Рик Риардън

Американският писател Рик Риардън се нарежда сред любимците на юношите с поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, чиято първа част – „Похитителят на мълнии“, от няколко години се изучава и в часовете по литература в училище. Идеята за тази първа книга се ражда, докато Рик Риардън разказва истории за старогръцки богове на единия от синовете си преди да заспи. Поредното доказателство, че най-добрите неща се случват без да ги планираме. Историята в „Кулата на Нерон“, част от пенталогията „Изпитанията на Аполон“, започва с един обикновен ден, в който Лестър пътува с влак заедно с Мег. Скоро монотонното пътуване е разнообразено от появата на двуглава боа, „нагиздена с копринен син бизнес костюм, нагъвайки тялото си в ръкавите на сакото и крачолите на панталона си така, че да напомнят човешки крайници…”. Пътешествието продължава с неочакван обрат, а боата не просто си седи кротко като средностатистически пътник, а го предизвиква с думите: „Синът на Хадес, на мъртвите царят, на бегълците в пещерите е другарят.  Дързост ще ви покаже тайния път до трона, ала животът ви зависи от слугата на Нерона”.

5. Лош татко – Дейвид Уолямс

Дейвид Уолямс е английски комедиен актьор, телевизионна звезда и автор на хумористични и вълнуващи разкази за юноши. Той е изключително продуктивен и оригинален писател, с право сравнява с великия майстор на краткия разказ – Роалд Дал. В „Лош татко“ Дейвид Уолямс ни среща с перипетиите на таткото на Франк, който не че е лош, ами за лош късмет е попаднал на непочтени хора и някак трябва да се справи с това. Двамата със сина му преминават редица изпитания като истински мъже. Е, почти. Изключение прави техният не особено мъжествен ритуал „прегушка“ – комбинация между прегръдка и гушкане.

6. Случаят с изчезналия Маркиз – Нанси Спрингър

Главната героиня Енола Холмс от романа на Нанси Спрингър е малката сестра на Шерлок Холмс, която наследява нюха към детайлите от брат си: „да вижда счупено стъкло на напукания тротоар; наперено крачещи плъхове с отвратителни, провлачени, голи опашки“ и какви ли не други не особено привлекателни неща като „дрипави деца, които тичат боси между плъховете и счупени стъкла“. Енола, чието име на обратно се чете „аlone“, остава сама навръх четиринайстия си рожден ден. Майка й, разсеяна художничка, излиза от къщи и не се връща, а тийнейджърката хуква да я търси из цял Лондон под дърво и камък. В пристъп на безизходица решава да адресира телеграма дори до спецотряда – двамата си братя  –  Шерлок и Майкрофт Холмс. Вместо да намери майка си обаче, тя се озовава в ръцете на... млад маркиз.

7. Вината в нашите звезди – Джон Грийн

Джон Грийн е американски автор с множество признания, сред които „Медалът на Принц“ и наградата „Едгар“. Освен романите, спечелили сърцата на милиони тийнеджъри, Джон Грийн е известен влогър с канал за образователни видеа в YouTube, който създава заедно с брат си. Като човек с обсесивно-компулсивно разстройство Грийн пресъздава много въздействащо и автентично героите си във „Вината в нашите звезди“. Главната героиня е шестнайсетогодишната Хейзъл, болна от неизлечима болест, която живее с майка си и посещава група за взимопомощ. Като момиче в бунтарска възраст Хейзъл се противи на времето, прекарано в тази група, и заявява на майка си, че не иска да ходи повече, а вместо това си мечтае да има „фалшива лична карта, за да може да обикаля клубовете, да пие водка и да взима марихуана“. Майката не остава очарована от желанията на дъщеря си и докато се чуди как да я мотивира, Хейзъл среща Огюст, който идва в същата тази, до вчера непоносима група за взаимопомощ. Новият човек променя живота на момичето завинаги.

 

     

 

8.Матилда – Роалд Дал

Едва ли има запален читател, който не се е срещал с увлекателните истории на Роалд Дал, британски писател-хуморист от норвежки произход, неслучайно провъзгласен за най-добрия разказвач в целия свят. Роалд Дал е автор на произведения за възрастни - разкази с неочакван край, както и на много романи за деца, сред които : „Вещиците“, „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Костенурке, костенурке“ и много други. Един от най-големите му пробиви, „Матилда“, очарова с историята за необикновеното момиченце и неговите сблъсъци с директорката Трънчбъл. Кой тийнейджър не е имал моменти, в които живописно си представя как отмъщава на учителката си за несправедливо отношение от нейна страна? Да, тук това се оказва възможно, защото Матилда открива, че има свръхчовешки способности.

9. Дневникът на един дръндьо, книга 14: От нищо нещо – Джеф Кини

Поредицата от забавни илюстрирани истории „Дневникът на един дръндьо“ от Джеф Кини заема почетно място сред книгите за юноши и за 2021 г. Този път мисията носи кодовото име „Къща мечта“. След известно количество спорове за новия статут на полученото наследство от леля Реба, семейният съвет на Хефли се въоръжава с търпение и инструменти и започва да ремонтира новия имот. Нашествието от гризачи обаче се оказва само един от проблемите, които ще довлече много неприятни емоции на членовете на семейството и много забавни часове на читателите.

 

   

 

10. Загадката на имението „Клумбър“ – Артър Конан Дойл

Този роман е абсолютно нетипичен за познатата част от творчеството на неподражаемия майстор на детективския роман Артър Конан Дойл, отвеждайки ни в света на окултното и паранормалното. Това, което живо вълнува автора, е какво се случва с хората след смъртта им и как да се свържем с тях посредством ритуали. Темата е вдъхновена от вярата и убежденията, които Артър наследява от баща си, влияние му оказва и поредица от загуби на близки хора. Можем смело да обявим „Загадката на имението „Клумбър“ като антитеза на детективските открития на Шерлок Холмс, като надделяване на спиритуализма над рационалното. Главният герой на романа, Джон Бъртиър Хедърстоун, страда от параноя и решава да се пресели в отдалеченето имение „Клумбър“ заедно със семейството си. Той забранява на децата си да напускат дома и да завързват случайни контакти с непознати. Те, разбира се, не се вслушват в съветите му и това предизвиква напрежение и поредица от неочаквани събития.