Мира Добрева събра в книга най-добрите истории  от тв проекта „Столетниците на България“

Популярната тв водеща и журналист Мира Добрева подбра в книга с документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата е със заглавие „Столетниците – благословия или орисия“ и излиза с логото на издателство Книгомания (дизайн: Тодор Манолов), ще се разпространява по книжарниците от 3 ноември. Елегантното томче от над 330 с. включва подбрани 38 истории (от над 100 предавания) и засяга важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта, какво харесват мъжете у жените, клюките, надеждата, навиците, човешките идеали и най-вече добротата.

„Защо написах тази книга? Какъв по-добър шанс да надникна във времето на хора, които са живели в толкова различни Българии! Някои от тях са свидетели на Междусъюзническата война, други са носили лекарства на войниците от Първата световна война. Трети са участвали във Втората световна война. Имам срещи със съпруги на офицери в Царска България, ревностни привърженици на комунистическия строй, и такива трогателни радетели за демокрация! Всеки се опитва да се изплъзне на времето, да го надхитри, да го победи. Но сякаш столетниците са единствените, които успяват. Защото за тези, които са се примирили с него. Останали само беловласи свидетели на времето, в заника на дните си те са сключили своеобразно примирие с него. Отдали са се на всевластната му орис. Благословия или орисия е да си столетник? Може ли да се остарява красиво? Кой те обича, когато остарееш? Какво още можеш да дадеш? Какво искаш да кажеш? Има ли кой да те чуе? В свят, който продава изящни лица, изваяни тела, буйни коси и блестящи усмивки, написах книга за столетници. Не отвърнах очи от набраздените им лица там прозрях всичко, което търся през годините: Неподправеност и дълбока, понякога уморена, но разтърсваща емоция. Споделям с Вас вълнението си.“ – Мира Добрева

Първият положителен отзив за книгата дава д-р Неделя Щонова, която познаваме от популярната й рубрика „Духът на здравето", излъчвана в предаването "Преди обед" по bTV. За „Столетниците – благословия или орисия" Неделя Щонова казва: „В личната история и в емоционалната философия на всеки един от тези специални хора има невероятна сила. Мира, благодаря ти за вдъхновението!". Тези думи стават и част от анотацията на изданието.

Преди книгата да влезе в книжарниците своите екземпляри с автографи получиха всички стотици нетърпеливи почитатели, които направиха предварителни поръчки в сайта на Книгомания.

Пожелаваме успех на „Столетниците - благословия или орисия" и още нови срещи на Мира Добрева с мъдреците на България!

Видеоклип за книгата можете да гледате тук.