Книгомания издава луксозен фотоалбум за Васко Василев по повод юбилея му

Най-известният български цигулар в света Васко Василев ще празнува на 14 октомври своя 50-годишен юбилей в София с фотоалбум, концерт и филм. „Да пътувам в различни страни, да работя с различни музиканти, да свиря в различни жанрове, да срещам и нова, и непозната публика – това е смисълът на моя живот“, признава с лъчезарна усмивка сърцатият музикант. Напуска страната на 9 години, за да учи в Москва, печели трите най-престижни международни конкурса за цигулка, както и титлата „Суперсолист“ на Лионската опера, на 23 г. е най-младият и първи концерт майстор на Кралската опера в Лондон. Днес е творчески продуцент там, създател на формация „Лауреат“, автор на албуми и филмова музика.

На 8 октомври излиза луксозният фотоалбум „Васко Василев – зад сцена“ с логото на Книгомания. Автор на фотографиите е талантливият Христо Русев, който само преди броени дни спечели наградата Honorable Mention в категория Advertising/Music на Световните фотожурналистически награди на Париж именно с кадри от фотоалбума.

Красивото издание е с твърди корици, 240 с. и с изключителна полиграфия. Тя отразява реален отрязък от последната една година от живота на Васко – Христо Русев пътува с него и успява да направи уникални бекстейдж кадри от негови концерти през 2020-а в Лондон, Валенсия, Токио и София. Сам Васко в интервю пред Краси Генова за септемврийския брой на сп. “Eva” по повод юбилея си разказва за книгата, че с Христо Русев са направили почти исторически проект, като се има предвид бедния концертен живот в момента.

 

„Пътуването ни до Лондон, Валенсия, Токио и още десетки български градове, запечатало концертите от една нестандартна гледна точка, и особено реакцията на пълните зали – всичко това сега ми се струва като от друга епоха, а беше само миналия ноември…“

 

Преобладаващите черно-бели кадри във „Васко Василев – зад сцена“ са стилно подбрани и изящно подредени от самия 26-годишен Христо Русев, който печели както международни награди за фотография, сътрудничество с издания като Time и National Geographic, а и сърцето на виртуозния цигулар. Това пътуване по света с Васко е сбъдната мечта за младия пловдивчанин, който е почитател на музиката му от години. Така двамата впускат в свои четири годишни времена, отразявайки четирите най-любими дестинации на цигуларя. За всяка от тях ще прочетете как я възприема Васко и какво впечатлява Христо. В края на начинанието им фотографът споделя:

 

Пътуването ми в България с Васко Василев беше едно незабравимо 15-дневно приключение. Беше като качване в онези скоростни влакчета в увеселителните паркове – страхотни моменти, живот на бързи обороти, много адреналин и интересни предизвикателства, с които да ценя още повече постигнатото. (…) Снимката, която е на корицата на този прекрасен албум, се появи чак на десетия ден в Асеновград. Трудно се поддържа това темпо – да работиш винаги на 100 процента, да задържиш фокуса върху работата и нищо друго, но пък смятам, че това е начинът да се постигнат високи резултати. Сега, след като турнето отдавна приключи, се питам – ами ако имах още пет дни, дали нямаше да успея да надскоча себе си, да развия уменията си, да направя още по-хубави кадри?

 

Най-нетърпеливите почитатели на музиканта днес ще получат екземплярите си с автограф от него, преди книгата да бъде пусната в продажба по книжарниците.

На 14 октомври рожденикът ще отбележи юбилея си с концерт в столичния клуб JOY station и ще празнува с публиката си. Личен, сърцат, изпълнен с музика за и от душата ще бъде този концерт, споделят от организаторите. Това ще бъде и единственият му концерт в България за тази година заради рестрикциите за Ковид-19. „Концертът ми в JOY Station е колкото импровизиран саундтрак към тази книга, толкова и начин да кажа „Благодаря!“ на моята публика“, споделя Васко. На импровизирана премиера на книгата след концерта желаещите от публиката ще могат да закупят албума и да получат личен личен автограф.

Васко Василев е един от героите в новата филмова поредица на журналиста Георги Тошев „Децата на Другата България“, която вече се излъчва по bTV. На 10.10. от 12,30 ч. зрителите могат да гледат филма „Светът на Васко Василев“, като съавтор отново е Христо Русев. Проследява се пътят на музиканта от детските години, когато напуска България на 9, за да учи в Москва; става лауреат на трите най-престижни международни конкурса за цигулка, премества се да живее в Лондон, за да учи в Кралския музикален колеж. През годините работи с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Ууд от „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.