Драматургът Яна Борисова се довери на Книгомания за издаването на първия си роман

На 17 ноември излиза първият роман на драматурга Яна Борисова„Чудна лятна нощ“. Нейни произведения са поставяни и четени в цял свят. През годините е с номинации за редица европейски отличия за драматургия и литература, участва в най-значимите театрални фестивали в Европа. Стилът на писане на Яна Борисова се смята за находка в съвременната българска литература заради органичността и темпото на диалозите, понякога преливащи в ярки поетични монолози. Нейни произведения са и: „Морето след теб”, „Господин нощ“, „Интервюто”, „Тихи невидими хора“. „За Любовта и всичко останало“, както и поредица сценични произведения за деца. „Чудна лятна нощ” е първият й роман и излиза с логото на Книгомания. Специално за сюжета на изданието Стефан Вълдобрев пише музика. Редактор и автор на предговора на изданието е Димитър Коцев-Шошо.

Яна Борисова пише “Чудна лятна нощ” в компанията на няколко от най-добрите си приятели, които тя нарича „уникални и талантливи творци”. Кани един от любимите си артисти Стефан Вълдобрев да напише музика към романа, което превръща „Чудна лятна нощ” в първата книга с авторска музика. Двамата са изключително свързани благодарение на театъра, където Стефан Вълдобрев играе в три постановки по нейни пиеси. Последният си драматургичен текст Яна написва специално за петдесетгодишния юбилей на актьора. Оркестрацията на музиката е направена от талантливия композитор Милен Кукошаров, с когото Яна Борисова работи през последните години и заедно създават поредица от сценични произведения. Редактор на творбата е известният режисьор и писател Димитър Коцев–Шошо, за когото авторката казва, че е „основен вдъхновител“ и причината да се издаде тази книга. Освен че са близки приятели, в последните години двамата често са и творчески тандем в общи филмови проекти. Към групата се присъединява и един от най-талантливите сценографи и художници Никола Тороманов. Той създава уникални илюстрации по романа „Чудна лятна нощ“, които предстои да бъдат отпечатани в специален тираж на книгата.

„Вярвам в творческите групи, в смисловите кръгове, в компаниите, в приятелствата и в семейството. Писането е самотно занимание, както предполагам и всеки личен, авторски творчески процес. Понякога, когато завършиш твоята част, не са останали сили да продължиш нататък. Затова вярвам в групите. Само така намирам сила и смисъл да продължа” - споделя Яна Борисова за своята творческа фамилия.

 

 

„Чудна лятна нощ“ е романтичен роман за любовта, таланта и последствията от тях. Партитура за силата на думите, за красотата на музиката и за смисъла и нуждата от изкуство. Една история за емоционалните, но притеснителни хора, които нямат възможността да изразяват чувствата и емоциите си. За тези, които не са шумни, които изпитват смущение и свян и нямат „оръжията“ на всички останали. За странниците, които независимо, че не приличат на другите, може би ще се окажат по-интересната част от човечеството. За таланта, вдъхновението и колко крехко и чупливо нещо е то, когато наоколо свири едно чуждо радио. Една любовна приказка, която променя света и го превръща в магическа реалност. И най-вече история за това как изкуството е по-силно от злото, което се опитва да го унищожи, защото мрази красотата.

Яна Борисова е писател, драматург и сценарист. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Най-известните й драматургични текстове са „Малка пиеса за детска стая”, „Приятнострашно”, „Хората от Оз” и „За теб”, които се играят вече повече от десет години. Многократен носител на наградите Икар и Аскеер, Наградата на независимата критика, Наградата за камерна пиеса, наградата Златно перо, наградата Нова европейска драма и др.