Три пътешествия, три книги и кратко видео – Румяна Николова и Николай Генов разказват за Италия, Китай и Индия

Румяна Николова и Николай Генов са семейство пътешественици, които обикалят заедно из България и по света. Тя е журналист, а той фотограф и вече дълги години описват в книги впечатленията и знанията си за посетените дестинации – подготвяли са както прочитни книги с пътеписи, така и пътеводители, луксозни албуми и енциклопедични издания.

Идеята за изданията им се ражда по време на самите пътувания, когато те самите усещат, че имат нужда от определен тип информация, за да бъде пътуването им пълноценно.

„Има гидове, разбира се, но те невинаги са достатъчно пълни, невинаги съдържат информацията, която ни е нужна... За България пък нямаше никакви гидове“, споделя Румяна Николова, „Стремежът ни е да разкажем това, което ще е полезно на пътуващия човек“.

Така се появява поредицата „Голяма книга за...“, като в нея излизат обемните томове за Италия, Китай и Индия. Изданието за Индия от няколко дни е в книжарниците – побира 752 страници с 2000 снимки и пресъздава маршрут над 120 000 км.

В това видео поговорихме с Румяна Николова и Николай Генов за пътешествията като начин на живот, как се създават книги, с които четящите да усетят тръпката на пътуването и какви са впечатленията им за Изтока. Пред камерата на Книгомания ги попитахме:

  • Според вас Китай е трудна за разбиране страна. Защо имате такива впечатления от Изтока?
  • За какъв тип читатели е „Голяма книга за Китай“?
  • Как се четат вашите „Големи книги“ – на малки глътки или на големи хапки?
  • А нещо повече да ни разкажете за „Голяма книга за Индия“?

 

***

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали. Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: https://www.instagram.com/knigomania.bg