По пътя на книгата в Столична библиотека

Какво се случва с една книга, когато попадне в библиотеката, и как тя стига до читателите

 

Лесно е да си представим какво се случва с тиража на една току-що излязла книга – издателството го изпраща в книжарниците, а после изданието става част от домашните библиотеки на купувачите. Пътят на книгата обаче от една обществена библиотека до читателите е малко по-дълъг, но много интересен и е полезно да го познавате.

Съвсем наскоро екипът на Книгомания провери на живо през какви етапи премина новата енциклопедия „Свещените места на България“ в Столична библиотека, за да достигне до четящите. В това видео ви показваме:

  • Защо е важно издателите да депозират препоръчителния брой екземпляри от всяко свое ново издание?
  • Какво представлява инвентарният номер и сигнатурата и за какво служат?
  • Защо библиотеката поставя своя печат на страниците 17 и 33?
  • През какви отдели на библиотеката преминава всяка книга, преди да можете да я заемете и четете?
  • Как библиотекарите умеят бързо и лесно да намерят желаното от нас заглавие в огромните библиотечни хранилища?

 

Гледайте как енциклопедия „Свещените места на България“, която подарихме на фонда на Столична библиотека, съвсем реално премина през всички етапи на обработка – каталогизация, получаване на баркод и библиографско описание. Ако изгледате видеото до края, ще знаете и конкретно на коя лавица можете да я потърсите.

 

„Не само младите, всички са се върнали към книгата, интересуват се не само от електронните издания, а и от книжния вариант“, отбелязва Силвия Джамбазова, отдел Каталогизация

 

enciklopediq Sveshtenite mesta na Bulgaria - picture

 

Книгомания благодари за сътрудничеството на целия екип от Столична библиотека, които ни преведоха по пътя на книгата.

Ако имате читателска карта, тя ще ви послужи не само да заемате книги за определен период от време, а и да ползвате удобните електронни каталози на библиотката, да се включите в списъка за чакащи на най-желаните заглавия и да си направите резервация за книга, която в момента не е налична. Тъй като Столична библиотека предлага и онлайн обслужване, ще бъдете уведомени, когато вашата книга е на разположение.

„Има заглавия, за които чакат ред по 30 души“, разказва Светослава Тончева от отдел „Обществени, естествени и точни науки“: „Все повече млади хора започват да ходят в библиотеката и да имат читателска карта, да ползват ресурсите на библиотеките. Ако мога да споделя, сред най-търсените в Столична библиотека са книгите на Мария Лалева“.

В заключение, обръщаме внимание на чудесната ежегодна инициатива на Столична библиотека – Зелени библиотеки. Книгите идват при читателите с брандиран весел библиобус. Всяка събота и неделя през месеците юли и август всички библиотекари от Столична библиотека са в парковете, включително и на Витоша, където се раздават безплатни читателски карти на желаещите нови читатели. А тях вече видяхте как да използвате. Може би първата книга, която ще потърсите в читалня, е енциклопедия „Свещените места на България“?

 

 

 

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали.

Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: Книгомания.бг

Instagram: knigomania.bg