Още една книга в поредицата „Накратко“

Новото попълнение в научнопопулярната поредица на Книгомания е „Древният свят накратко“

 

Поредицата с малки исторически справочници „Накратко“ излиза у нас вече 7 години, като почти всички заглавия от нея имат по две или три издания. Като най-търсени се утвърдиха книгите „Големите идеи накратко“, „Световната история накратко“ и „Психологията накратко“, но не по-малко интересни са и останалите теми, включени в поредицата: философията, математиката, бъдещето, великите речи.

Новото попълнение, което вече можете да намерите в книжарниците или да поръчате онлайн, е „Древният свят накратко“ (издателство Книгомания) от Чарлс Филипс, автор на общо 35 книги, свързани с история, митология, изкуство.

Изданието включва 200 кратки текста и придружаващи черно-бели и илюстрации, които  представят всичко най-важно в рамките на 5000 г. от писаната история. Този справочник е удобен и лесен за ползване от всички, които се интересуват от история, култура и архитектура, артефакти от древните цивилизации, емблематични произведения на изкуството. Макар и да изглежда малко на пръв поглед, томчето е богато на факти и добре поднесена синтезирана информация за:

  • възникването на първите градове в Шумерия и Вавилония
  • културата на маите, инките и ацтеките
  • ключови битки, герои и учени от Древна Гърция
  • най-важните династии, религиозни течения и свещени поеми на Древна Индия
  • най-важните династии, религиозни течения и изобретения в Китай и Япония
  • финикийците, Асирийската империя, евреите и Персийската империя
  • поява и разпространение на християнството и исляма
  • основаването, възхода и разпадането на Римската империя
  • заплахата на Европа: готи, хуни, вандали

 

В началото на книгата „Древният свят накратко“ Чарлс Филипс обръща внимание с какво свързваме цивилизацията и кои са нейните ключови елементи. Струва си да ги припомним в един по-дълъг цитат: „Практикуването на земеделие осигурява хранителни излишъци, което освобождава време на хората да се занимават с културна дейност и да осъществяват търговски операции. Според някои учени хората не могат да бъдат класифицирани като цивилизовани, преди да са изградили централизирана власт (държава) и преди да са се запознали с технологиите за добив и обработка на метали. Други ключови елементи на цивилизацията са натрупването на математически знания, а също и развитието на геометрията с оглед строителството на храмове, светилища и дворци“.

За да бъдат предавани знанията, историята на завоеванията и постиженията за поколенията, човечеството изнамира писмеността. Тя дава възможност историята да бъде записана. А от комбинацията на писмеността, математическите изчисления и познанията по астрономия се стига до изобретяването на различни календари – на шумерите, римляните и маите.

Появата на йероглифите пък свързваме с гробниците, храмовете и пирамидите. Неслучайно понятието йероглиф на гръцки означава именно „свещени гравюри“, а египтяните ги наричали „меду неджер“ – „словата на бога“. Вярвали, че знаците са създадени от бог Тот и изписването им предпазва фараона, тъй като словото има голяма и опасна сила. Древните египтяни вярвали още, че след смъртта чрез магически формули и заклинания могат да преминат през подземния свят и да пребъдат в задгробния живот. Тези тайни слова, изписани по стените на гробниците носят названието „Книга на мъртвите“, дадено им от историците.

 

снимка на фараон Тутанкамон, Древен Египет

 

Питали ли сте се защо Тутанкамон е най-известният египетски фараон? Защото гробницата му в Долината на царете по чудо остава неограбена и е открита чак през 1922 г. По време на неговото управление са построени двореца в Карнак, храма в Тива и известната колонада към храма в Луксор.

„Древният свят накратко“ разказва за още редица владетели: Аменемхет III, Ехнатон, Рамзес II и Рамзес III, Птолемеите. Но въпреки величието на обединеното Египетско царство, то не успява да запази съществуването си. Когато Александър Велики нахлува в Египет, египтяните смятат, че ще се избавят от персийското владичество. Така той овладява страната без нито една битка. Така започва обаче елинизацията на Изтока. Александрия се превръща в център на древногръцката култура и познание.

По-слабо познаваме културата на Северна и Южна Америка – най-старата цивилизация там възниква в крайбрежните северни части на Перу около 3500–3200 пр.н.е. Подобно на египтяните, народът, носител на културата Паракас в Южно Перу, също има стриктни погребални обичаи с полагане на дарове и мумифициране на покойниците от елита. После са увивани в красиви бродирани наметала и спускани в дълбоки шахтови гробници и некрополи.

В този справочник Чарлс Филипс разказва още за маите (имат най-кръвожадна религия), олмеките, сапотеките (първи имат писменост), толтеките, инките, ацтеките, както и за явления като загадъчните линии в Наска. Огромните изображения (до 370 м) на паяк, колибри, маймуна, пеликан, абстрактни спирали и други се виждат добре само от голяма височина. Според някои учени те изобразяват съзвездия, според други – това са свещени пътеки.

Когато говорим за славата на Древна Гърция, наред с гръцката поезия и театър, философи и учени като Херодот, Аристотел, Платон, Питагор и други, емблема са също Олимпийските  игри. Това най-известно спортно събитие от 776 г. пр.н.е., провеждано веднъж на 4 години в Олимпия, било част от религиозен празник в чест на Зевс. Малко популярен факт е, че в повечето от състезателните дисциплини участниците били... голи! Според митологията техен основател е самият Херакъл, син на Зевс. По-късно Олимпийските игри били забранени, но за първи път в по-ново време се провеждат в Атина през 1896 г.

 

възникване на олимпийските игри в Древна Гърция

 

С Индия асоциираме будизма, математиката (индийците първи въвеждат нулата), ведическата астрология и... най-дългата поема на света „Махабхарата“, която съдържа над 100 000 куплета. Това е 7 пъти повече от „Илиада“ и „Одисея“ на Омир, взети заедно, отбелязва Чарлс Филипс в „Древният свят накратко“. „Махабхарата“ е съчетание между митове, легенди за герои и философски идеи. „Бхагават гита“ (Песента на Бога) е част от поемата и се смята за най-свещения текст за индуистите.

В краткия справочник ще намерите още за Индия как ислямските математици адаптират индийската числова система, за да получат т.нар. арабски числа 0, 1, 2, 3 и т.н., защо Тибет се превръща в светилище за будистите, какво е представлявала великата цивилизация Харапа, Кушанската империя, династията Гупта и т.н.

В частта за Древен Китай и Япония историкът Чарлс Филипс поставя три важни артефакта, запазени и до днес: Великата китайска стена, хартията и чаят. Стената е служила за преграда срещу нашествениците, която нарекли „Уан-ли Чан чън“ – в превод „стена, дълга 10 000 ли. „Името очевидно не било предназначено да посочва точните размери, защото 2 ли били равни на 1 км, а по-скоро да показва, че тя е извънредно дълга“, коментира авторът на „Древният свят накратко“.  „Според традиционните представи нейната дължина била 6700 км. По-голямата част от оригиналната стена днес не е запазена, но 8850 км от по-новото и по-дълго защитно съоръжение, построено от династията Мин през XIV в. сл.н.е. се издига и досега в северната част на страната“, пише още Филипс.

Изобретяването на хартията завинаги променя цивилизацията на човечеството, особено и след прилагането й в книгопечатането. Откритието й от 105 г. свързваме с Цай Лун. Макар китайците да се опитват да я запазят в тайна, производството й става известно първо на съседна Корея (около V в.), а после и на Япония (VI в.). Тибет усвояват правенето и в средата на VII в., а оттам достига и до Индия. В Европа обаче се научават да правят хартия едва през XII в.

Чаят има доста по-дълга и любопитна история: смята се, че митичният китайски император Шъннун открил чая като напитка още XXVIII в. пр.н.е., след като случайно чаени листенца попадат в съд с вряла вода. В началото се използвал само за медицински цели и много по-късно, около III в., пиенето му придобива социално измерение и е обичайна практика. Смятало се, че чаената запарка подобрява мисленето. През VI в. будистки монси пренасят този обичай в Япония, а три века по-късно ритуалите на японската чайна церемония вече са твърдо установени.

 

възникване на чайната церемония в Китай и Япония

 

Последните две части на „Древният свят накратко“ са посветени на Древен Рим. Разгледани са ключови събития от основаването и Пуническите войни, управление на Първи и и Втори триумвират, популярността на Антоний и Клеопатра, изригването на Везувий, разделянето на империята на източна и западна от император Диоклециан до набезите на хунския вожд Атила и вандалите. Като най-емблематична старина на Древен Рим възприемаме гигантският амфитеатър Колизеум. Доскоро се смяташе, че тук са се провеждали битки между ранни християни и диви животни, за да задоволят страстите на кръвожадната публика, но днес тази хипотеза се подлага на съмнение. Но величието на този артефакт, превърнал се в едно от Седемте чудеса на света, остава и днес като най-големият амфитеатър.

В заключение, нека обощим, че справочното издание „Древният свят накратко“ има за цел да събуди любопитството на читателите и да ги насърчи да задълбочат изучаването на историята и в други източници. В историческото ни минало се крият уроците и възможните пътища за бъдещото ни развитие.