Писателят и пилот Йордан Колев разказва за трилогията Хилядолетната битка

През февруари 2023 г. излезе от печат втората книга на Йордан Колев от трилогията „Хилядолетната битка“ със заглавие „Пазителят и Кобрата“. Борис/Исмаил се е заклел да опази тайната на Лабиринта в Сирия дори и с цената на живота си. Американски и руски спецслужби обаче достигат до нея и настъпва конфликт. Ще се стане ли неконтролируема операцията Guardian of Secrets и колко ще са жертвите накрая?

В това видео писателят Йордан Колев ни разказва за професията си на летец, как се раждат героите във въображението му и какво още да очакваме в трилогията му „Хилядолетната битка“. Първата част „Лабиринт“ е историческо-приключенски роман, а втората – „Пазителят и Кобрата“ – е типичен шпионски трилър; отбелязваме, че може да се чете и самостоятелно. „В писането не следвам хронологичен ред. Идват ми идеи по всяко време, затова съм свикнал да работя със звукови файлове“, разказва Йордан Колев. Споделя също, че в тази трилогия героите му нямат прототипи. Особен сантимент изпитва към Сирия, за която става въпрос в последната му книга, намира я за привлекателна материя от гледна точка на география, история, архитектура. Работното заглавие на третата книга засега е „Вирус".

Преди трилогията Йордан Колев пише още един роман, посветен на професията му – „Кацането“ (2019). Сюжетът е основан на действителни случки, личности и събития. Високо оценен от популярния български писател Владимир Зарев.

Книгата, която мечтае да напише, е драматизация на биографията на Димитър Списаревски, който е непопулярен сред младото поколение. „Той е достоен за подражание на едно ниво с Левски и Ботев", споделя Колев.

Пред камерата на Книгомания поговорихме с писателя и пилот Йордан Колев по следните въпроси:

  • Казвате, че писането Ви дава това, което летенето Ви отнема? Кое е то?
  • Как се чувствате, когато седнете пред компютъра да пишете нова книга?
  • Защо точно този жанр на писане ви плени така силно?
  • Как се раждат Вашите герои?
  • Кое изисква повече усилие от автора – да напише реална или измислена от него история?
  • Доколко трилогията „Хилядолетната битка“ стъпва на реални факти?
  • Кога да очакваме третата книга от трилогията?
  • Имате ли още хиляди идеи за следващите книги?

***

„Писането ми дава свободата. Работата на пилота е изключително ограничаваща. Макар в небето да няма пътни знаци, има страшно много правила, за да се подобрява безопасността на полетите. Затова свободата ни, както и да се реем във въздуха, е безкрайно ограничена.“ – Йордан Колев

 

 

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали. Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: https://www.instagram.com/knigomania.bg