Нова биографична книга за Рафа Надал – тенисистът, когото АТП награди като Любимец на феновете за 2022

Определено обича игрите, в които действието се развива около топката. Влюбен е във футбола, не пропуска да порита с приятели и да наблюдава играта на любимия си отбор. Прекарва съсредоточено с часове в удряне на топката от първата до последната дупка на голф игрището. Но играта с флуоресцентно жълтата топка определя жизнения му и професионален живот и го превръща в един от най-великите звезди в историята на тениса с рекордните 22 титли от Големия шлем. Преди броени дни Рафа Надал бе избран за Любимец на феновете за 2022 по време на годишните награди на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП). 

Рафа Надал. Кралят на корта“ от Доминик Блис е богато илюстрирана биография, в която се представя харизматичната личност и забележителната спортна кариера на Матадора от Майорка. Авторът е тенис журналист с дългогодишен опит, срещал се е с Рафаел Надал само няколко пъти, но го наблюдава отблизо както на корта, така и извън него, и задълбочено проучва играта и характера му.  

Книгата е луксозно издание с твърди корици, с хубава хартия и отличен печат. Томчето от 240 страници би било запомнящ се подарък за любителите на тениса. Изданието е структурирано около 10-те ключови мача в забележителната кариера на спортиста – от първата му победа в националния шампионат за юноши на 14-годишна възраст (когато играе с счупен пръст и болката е нетърпима) до 21- вата му титла от Големия шлем, когато след загуба на първите два сета успява да осъществи невероятен обрат и да победи в петсетов маратонски мач.

Проследяването на върховете, неуспехите, мислите, работата, играта и начина на живот разкриват развитието и израстването на феноменалния тенисист, изграждането на силата на неговия характер, за да играе за всяка точка така, сякаш животът му зависи от това.

От всички действащи тенисисти Рафаел Надал има най-отличителния стил на игра – агресивен, физически, понякога дори плашещ. Самият той казва, че тенисът му е агресивен, но повече технически, отколкото физически. Това, че е физически подготвен обаче, винаги помага. Но физическата игра не би могла да бъде успешна без подкрепата на психическата сила. Заедно с това той е и един от тенисистите, които постоянно развиват и подобряват своята игра.

В книгата детайлно са представени всички компоненти от играта на Надал, за да се разясни какво прави стила му толкова ефективен. Освен огромния талант всичко в подготовката на тенисиста има значение –  от фитнеса, през захвата, стойката, изпълнението на ударите и сервиса до ракетата, сумтенето и разбира се, щабът и подкрепата на семейството.

 

rafa-nadal-kralqt-na-korta

 

Тенисът е тежък спорт. Състезанията по тенис през годината са многобройни и когато излиза на корта, тенисистът е сам и освен срещу своя съперник, той се изправя срещу своите емоции и съмнения, срещу очакванията на всички, които го подкрепят. За това се иска сериозна физическа и психическа подготовка. Надал е уникален в тази комбинация и е изграден комплексен играч. Тенисът, който играе, натоварва неимоверно тялото и контузиите са неизбежни. В книгата има интереснa илюстрация на тялото му с контузиите, които е получил през годините. Истинско чудо е, че кариерата му продължава толкова дълго. Неслучайно в интервюта е споделял, че по време на кариерата си се е научил да се наслаждава на играта, страдайки. Издръжливостта му, колкото и на някои да им се иска да я обяснят с приемането на допинг, се дължи освен на подготовката и силата на волята му, така и на философията да приема нещата такива, каквито са, и винаги да гледа напред, никога назад.

Биографията „Рафа Надал. Кралят на корта“  представя многобройни факти и сведения от неговата невероятна спортна кариера, но тя по-скоро е интересна с изследването на личността му. Защото зад развилнелия се на корта „испански бик“ всъщност стои един земен, много емоционален и скромен човек, който ни става симпатичен със своите желания, безпокойства, дори страхове.

Нееднократно Надал е подчертавал, че тенисът е игра: може да спечелиш и това носи страхотно удовлетворение; или да загубиш и тогава много боли. Но след мача животът продължава и в него има много повече важни неща. Привързан е много към семейството, приятелите си от детинство и мястото, където е роден. Никога не е мислил да стане данъчен изгнаник и да живее другаде, за да увеличи многократно парите си заради облекчаване на данъци. В Майорка се чувства себе си. Дали ще отиде до супермаркета, на кино или ще рита топка с приятели, той си е Рафа. Всеки го познава и не го възприема за нещо изключително и където и да се появи, няма снимки и автографи.

 

rafa-nadal-kralqt-na-korta-kniga

 

Освен футбола и голфа той обича риболова, заради тишината и спокойствието на морето. Запален е по мюзикълите и слуша музика почти постоянно. Със своята академия за млади тенис таланти, с благотворителната си дейност и всичко, което Рафа обича да прави, той води доста интензивен живот, който не би жертвал заради поредна победа на корта, колкото и да я желае.

„Рафа Надал. Кралят на корта“ проследява пътя на Рафа от болезнено  срамежливото момче, през нуждата бутилките му с вода да бъдат подредени по „определен ред“ на корта, до благотворителната му дейност за набиране на 17 млн. долара в помощ на усилията на Червения кръст в подкрепа на засегнатите от пандемията от коронавирус. Книгата разглежда всеки ъгъл на Рафа като човешко същество и за всеки, който обича и се вълнува от тениса, уважава и се вдъхновява от играта и личността на един от най-великите тенисисти на всички времена.