„Неприятностите са моят занаят”, или да почетем днес Реймънд Чандлър

Да си спомним днес за Реймънд Чандлър – майстора на детективските романи! Макар да ни е напуснал преди 61 години, книгите му, чиито главен герой е Филип Марлоу, остават интригуващи и до днес. Претърпяват множество преиздания, оценявани са като шедьоври в жанра на трилъра и криминалето, а оценката на времето ги титулува като световна класика. Издания на български и английски език на световноизвестния автор можете да поръчате онлайн от сайта на Книгомания или да откриете в книжарниците.

Реймънд Торнтън Чандлър (23 юли 1888 – 26 март 1959) остава в историята със заниманието си като писател и оказва силно влияние върху американската масова литература. Но всъщност се отдава на разказваческата си дарба едва през 1932 г., когато е вече на 44 години и загубва работата си заради последствията от Голямата депресия и лошата си дисциплина и нрави, макар да се е издигнал до изпълнителен директор в петролната компания. Първата му публикация е на краткия разказ „Изнудвачите не стрелят”, който излиза в популярното по онова времепълп списание „Черната маска” година по-късно след уволнението му. Години наред се посвещава на пълп  литературата и работи на хонорар за това издание, считан е за един от основателите на детективската художествена литература наред с Дашиъл Хамет и Джеймс М. Кейн. Но истинският успех и признание за Чандлър идва след отпечатването на първия от седемте му романа (осмият е завършен след смъртта му от Робърт Б. Паркър) – „Големият сън” (The Big Sleep, 1939). Постепенно Чандлър се утвърждава и като сценарист – почти всичките му романи (с изключение на „Плейбек”) са екранизирани. Героят му Филип Марлоу става нарицателно за частен детектив, като за популяризирането допринася и знаменитият Хъмфри Богарт, който играе тази роля във филмите.

Филип Марлоу е гениален детектив, който умее да разнищи всяко заплетено престъпление, борави умело с оръжието си, както и с незабравими фрази. Оределян е като „професионален пияч, покорител на женски сърца и самотник в безмилостен свят”.

„Бях спретнат, чист, избръснат, трезвен и хич не ми пукаше дали някой знае за това. Изглеждах точно така, както трябва да изглежда добре облечен частен детектив. Бях дошъл на посещение при четири милиона долара.” Така започва емблематичният роман „Големият сън” – разследва се случай на изнудване, като следите отвеждат Марлоу до хазартни мошеници, неуловими бандити, порочни красавици, разглезени богаташи и опасни убийци. Естествено, за легендарния детектив на Чандлър нито една смъртоносна интрига не може да остане ненаказана.

„Чандлър, изглежда, е създал върховния американски герой: проницателен, надежден, разсъдлив, смел, сантиментален, циничен и непокорен”, обобщава Робърт Б. Паркър. „С Марлоу презираме висшето общество, защото вони на фалш”, пък казва приживе Реймънд Чандлър по повод реалистичността на героите си и гротесковите характери на богатите хора в романите си.

Любими на милионите читатели са и другите романи, отъждествявани с шедьоври:

  • Сбогом, моя красавице (Farewell, My Lovely, 1940), считан от критиката за най-добрата му творба. Накратко може да бъде описан така: класически ноар, в който има всичко – неустоим детектив, откраднати бижута, загадъчни красавици, литри алкохол, остроумни лафове и великолепен стил. Преди осем години грамадата, наречена Малой Лоса, и сладката червенокоса Велма са на крачка да се оженят, докато някой не накисва Лоса за въоръжен грабеж.  Сега той иска да си върне Велма повече от всичко. През един слънчев ден в Холивуд Филип Марлоу среща Малой и решава да му помогне. В търсене на Велма от един бар на друг детективът попада на опасни типове, които имат лошия навик първо да стрелят, после да питат. И скоро това, което започва като безобидно издирване, се превръща във въпрос на живот и смърт… 

  • Дългото сбогуване (The Long Goodbye, 1953) е смятан за най-личният роман на Чандлър и сам го възприема за най-доброто си творение. Тери Ленъкс рядко е трезвен, но сега има по-сериозен проблем – свръхбогатата му съпруга е мъртва. Жена му отдавна му изневерява и когато е намерена убита, той бързо трябва да се махне от Лос Анджелис. Затова се обръща за помощ към единствения си приятел – Филип Марлоу. Полицията обаче арестува детектива и нещата загрубяват, но Марлоу никога не би предал приятел. Броени дни по-късно е освободен и научава, че Ленъкс е приключил със себе си в Мексико. Марлоу е сигурен, че приятелят му не е убил жена си, и започва да разследва.

  • „Високият прозорец (The High Window, 1942) разказва историята на Елизабет Мърдок, която наема Филип Марлоу да открие липсващ скъпоценен дубльон, която й остава от починалия й съпруг. Заподозряна е Линда, снахата на вдовицата Мърдок, която работи като певица в нощен клуб, и изчезва по същото време, когато и монетата. Детективът започва разследването, но се натъква на поредица от необясними убийства. Влиза в ролята не само на следовател, но и на психоаналитик, за да разреши загадката с асистента на мис Мърдок, както и да разбере какви точно са взаимоотношенията между неговата клиентка и нейния син. Марлоу ще бъде удовлетворен едва когато постави на място и последното парченце пъзела.

 

В последните години от живота си Реймънд Чандлър се ползва с изключителен авторитет като майстор на творческото писане в жанра на мистериите, след като е признат от образци като Стивън Кинг и Агата Кристи. Година преди смъртта си оглавява асоциацията на Американските писатели на мистерии.

Внимание заслужава и сборникът със седем новели на Чандлър „Неприятностите са моят занаят” (Изток-Запад), който излезе неотдавна на българския книжен пазар в нов подбор и нов превод. В две от тях главен герой е отново Филип Марлоу, а останалите пет ще ви срещнат с други емблематични персонажи на автора – незабравими образи, описани с майсторство, което нарежда Чандлър до имена като Артър Конан Дойл, Дашиъл Хамет и Агата Кристи. Можете да го поръчате онлайн тук.