30 години от създаването на Музея на Шерлок Холмс в Лондон

Музеят на Шерлок Холмс в Лондон навършва 30 години от създаването си. А ние нямаме нужда от причина, за да си припомним за най-известния лондонски детектив и приключенията му!

"Аз чета само криминалната хроника и скръбните вести. Те са най-поучителни." – Шерлок Холмс

В района на една от най-известните станции на метрото в Лондон – “Бейкър Стрийт“ (“Baker Street”) винаги е оживено, дори и в дъждовни дни. А, такива, както знаем, на Острова има много.

При по-внимателно вглеждане ще забележите две големи опашки от хора. Едните са се скупчили пред световноизвестния “Музей на восъчните фигури“ на Мадам Тюсо. Другата опашка се вие пред най-известния “измислен“ aдрес в света – добре познатия на всеки почитател на добрите британски кримки – 221b Baker Street (211Б “Бейкър Стрийт”) – домът на знаменития и гениален Шерлок Холмс.

Необходимо е да отбележим, че на този адрес е трябвало да живее един от най-известните персонажи на сър Артър Конан Дойл, но този номер реално не съществува като реална номерация на улиците в Лондон. Така че, за да посетите Музея на Шерлок Холмс в британската столица, трябва да свиете в дясно между номерата 237 и 239 на „Бейкър Стрийт“. Там пред вас ще се открие единствената оцеляла викторианска къща на цялата улица. А тя, повярвайте, е пълна с чудеса!

Музеят, който тази година, на 28 март, отбелязва 30 години от създаването си, ще очарова всеки фен на мистър Холмс и верният му другар в приключенията – Доктор Уотсън.

В него, срещу 15 паунда входна такса, ще можете да видите стаята на Шерлок Холмс точно такава, каквато е описана в романа. Останалите помещения от къщата също се изпълнени с предмети, свързани с героя. Има, разбира се, и сувенирен магазин.

А ето и малко история. Още през далечната 1887 г. лекарят от Портсмут Артър Конан Дойл (Arthur Conan Doyle) публикува повестта „Етюд в червено”. В нея за първи път се появяват Шерлок Холмс и доктор Уотсън. „Етюд в червено” обаче не привлича особено вниманието на читателите, както следващата повест с Холмс - „Знакът на четиримата”. Но през юли 1891 г. Дойл започва да публикува кратки детективски разкази за приключенията на детектива в списание „Странд”. Разказите са публикувани като поредица в периода юли 1891 - юни 1892 г. Именно тогава четящата публика започва да се увлича по лондонския детектив, чиято популярност достига феноменални размери.

От Книгомания също сме почитатели на Шерлок Холмс и другаря му д-р Ъптсън, затова в каталога на издателствотоможете да откриете книгите със загадки, които ще ви превърнат в истински детектив – ще ви изправят пред заплетени случаи, загадки и мистерии:

  • Шерлок Холмс: Заплетени случаи - Доктор Уотсън представя десет оригинални случая, които да разрешите сами, като използвате логическа дедукция, достойна за самия Шерлок.
  • Шерлок Холмс: Изгубените случаи. Колекция загадки - Над 140 предизвикателства за мисълта, вдъхновени от най великия детектив на света. Използвайте своите дедуктивни способности,за да решите над 140 оригинални загадки, свързани с „Изгубените случаи“ на Шерлок Холмс.

На английски език в книжарници “Книгомания” на бул. „Левски 28“ и бул. „Прага 17“, както и онлайн на knigomania.bg можете да откриете:

The Adventures of Sherlock Holmes различни видове издания, The Case-Book of Sherlock Holmes, The Sherlock Holmes Mysteries”, „Тhe Return of Sherlock Holmes”Sherlock Holmes: The Complete Novels and Stories” и много други. Пълен списък на изданиятани за Шерлок Холмс можете да разгледате тук.

А ето и някои емблематични цитати на знаменития не само със способностите си, но и с остроумието си г-н Холмс:

  1. "Проявил си изключително постоянство в разследването си, Уотсън. В момента не мога да се сетя за нито една грешка, която да си пропуснал да направиш. В резултат на действията си, успя да вдигнеш тревога навсякъде и все пак нищо да не откриеш."
  2. "Хора, които се хвалят, че разбират от всичко, рядко могат да се похвалят със задълбочени познания."
  3. "Ти също виждаш, но не умееш да забелязваш. Разликата между едното и другото е ясна."
  4. "Всички смъртни са уязвими!"
  5. "Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети."
  6. "Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие."
  7. "В този свят не е важно колко сте направили. Важно е да убедите хората, че сте направили много."
  8. "Главата е предназначена не само за украшение, понякога с нея трябва и да се мисли."
  9. "Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда."
  10. "Опасно е да отнемеш тигърчето от тигрицата и заблуждението от жената."
  11. "Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен."