Накратко за манга изкуството и книгите с Анна Цочева

В тези две видеа ние от екипа на Книгомания ви срещаме с Анна Цочева – аниматор, комикс автор и илюстратор, преподавател по рисуване. Почитател е на мангата от тийнейджърските си години и е превърнала хобито си в професионално занимание. Можете да видите нейната богата колекция от манга, да научите любопитни факти от историята на манга изкуството и как се създава манга героиня.

Първите прояви, наподобяващи днешната манга, са книжки от 1811 г. със скици/графики на японския художник Хокусай (1760–1849). Тези сборници (общо 15) той нарича „Хокусай Манга“ и съдържат рисунки и етюди на различни теми и предимно с хумористична нотка. По-бурно развитие мангата бележи след Втората световна война, когато Япония се опитва да направи свой вариант на вече популярните комикси на „Дисни“ и „Марвъл“. Така манга става наименование на комикси, чиито произход е Япония и отразяват японския начин на мислене и култура.

„Мангата като алтернативен начин на разказване – вече се използва и извън японската манга, в други комикси. Сюжетите не са само за супергерои, а имаме и хорър истории за възрастни, приключенски и нинджа истории за деца и тийнейджъри, криминални романи за възрастни. Разнообразието на теми, герои и сюжети е изключително голямо и точно това привлича хората.

Създателите на комикси в Япония се наричат мангака. Рисуват обикновено с молив, а после омастиляват изображенията с туш и перо. Напоследък много автори преминават към използването на дигитални техники, разказва Анна Цочева, и във видеото показва прилагането на фолиа със специален ефект или текстура.

Ако се питате дали има цветни варианти на манга – да, има, но се издават рядко по финансови причини, тъй като са по-скъпи. Типичната манга е черно-бяла и в по-голям обем – 200–300 страници, докато американските комикси са по 32 страници. В сравнение със западните комикси, в които рисунките и текстът са равнопоставени, то в японската манга текстът е една идея по-малко от изображенията.

В следващите минути Анна ни разказва увлекателно:

  • Кога се заражда манга изкуството?
  • Как се развива мангата през годините?
  • Как си обяснявате манията на съвременните хора към мангата?
  • Кои са основните техники за рисуване на манга?
  • Защо повечето манга комикси са черно-бели?
  • Защо в мангата има основно рисунки и по-малко текст?
  • Мангата и комиксите ли е начинът да бъдат привлечени младите хора към книгите?

 

Ако децата ви обичат да четат манга и избягват произведенията от задължителните списъци по литература в училище, не ги упреквайте. Тези творби също имат своите послания – например колко важно е да се научим на екипност, упоритост, постоянство, да подхождаме със страст в начинанията си, да бъдем трудолюбови.

Има и много комикси, които са адаптации на книги от световната литература и с тях бихте могли да насърчите интереса им към четенето.

„Това, че илюстрациите подпомагат разказването, не ги прави по-малко книга или литература. Има комикси, които са удостоени с големи литературни награди“, обяснява  Анна Цочева

Видео част 1:

 

Видео част 2:

 

Ако сте почитатели на мангата, можете да следите наличностите на нашите манга колекции на английски език: https://knigomania.bg/komiksi/manga.html

***

За още новини от Книгомания и книжния пазар – следвайте ни в социалните канали. Не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube: Книгомания.

Facebook: https://www.facebook.com/knigomania.bg

Instagram: https://www.instagram.com/knigomania.bg