Кои са най-добрите антидепресанти сред български филми и книги

Витамини, маски, дистанция, разходки сред природата и ... повече комедии, моля!

Така би трябвало да изглеждат профилактичните препоръки на СЗО и другите здравни организации в условията на пандемия. Защото добрата хигиена не включва само миене на ръцете, а и „проветряване“ на затлаченото с негативни новини съзнание – чрез повече поводи за смях.

Скорошно изявление на италианската психоложка Сара Реджинела за лековитата сила на вицовете на тема „коронавирус“ бързо обиколи света, но в основата си идеята далеч не е нова. Още в края на 70-те години на ХХ век основателят на гелотологията (от лат. gelotos — смях) Норман Казънс доказа, че гледането на комедийни филми и четенето на хумористични книги може да изправи на крака човек, отписан от лекарите. Само че тук няма да задълбаваме в механизма, по който смехът стимулира производството на ендорфини, а ще опитаме да издирим най-популярните кино „хапчета“ срещу стрес и техните продължения в книгите.

Филмовата 2020-а стана първата от много време насам, за която касовите приходи не казват достатъчно. Трудно се определят хитовете на годината при периодично затваряни киносалони. Хората си останаха пред компютрите и телевизорите, а статистиките за най-теглени/гледани филми няма как да са точни. Все пак имаше опити за класации и в тях две нови комедии се мяркаха достатъчно често: „Джентълмените“ на Гай Ричи и „Борат 2“ на Джейсън Уолинър. Можем смело да предположим обаче, че и в ковид ситуация масовият български зрител е продължил да се радва най-вече на телевизионните повторения на родните филми тип „усмивки от старите ленти“. И дори ги е търсил онлайн.

Колко често?

Прегледът на посещенията в YouTube показва, че „Оркестър без име“, който влезе в тройката на най-харесваните от публиката (според проучването на БНТ от 2015 г.) продължава да събира гледания в няколко формата: целият филм има 113 хил., песента от финала – още 287 хил., избрани моменти – 133 хил., култовите реплики от филма – 189 хил., т.е. сборът е 722 000 преглеждания към датата на написването на статията. А общото между тази филмова лента и други две любими на зрителите комедии – „Господин за един ден“ (896 853 гледания) и „Двойникът“ (21 497, но само за няколко  месеца от качването през застойната 2020 г.), е комедийният талант на актьора Георги Мамалев. Книгата му Усмихни се, човече! логично се нарежда сред най-търсените заглавия на „Книгомания“. В същата наградена от АБК книжна поредица „Любимци на публиката“ сладкодумно разказва за филмите и за живота си Надя Тодорова („Един живот в пет тетрадки“).

Тя е колоритното присъствие и в друга популярна от телевизията и киното комедия, която събира гледания в YouTube от времето на локдауна – „Дами канят“ с незабравимия Стефан Данаилов. Той е главното действащо лице и във великолепното филмово забавление „От нищо – нещо“ (165 856 показвания), и в безспорния книжен бестселър Романът на моя живот“.

Когато стане дума за хубава комедия, снимана у нас в края на 70-те или през 80-те, обикновено се сещаме за Тодор Колев („Двойникът“ , „Опасен чар“, „Господин за един ден“). Но българският комик на всички времена е големият Георги Парцалев. Само култовите моменти от „Два диоптъра далекогледство“ са гледани 447 553 пъти в YouTube, а подборката с неговите „Незабравими филми и фрази“ има още 211 819 показвания. При това тези бегли полети над дарбата му да разсмива не може и да се сравняват с доближаването до неговата личност в книгата на Георги Тошев Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“.

За финал ще припомним най-цитираните думи на великия Чарли Чаплин: „Ден без смях е пропилян ден!“. Повече отвсякога сме сигурни, че е бил прав.