Книга за живота на Евелин Хюго – бестселър за 2021 година сред тийн публиката

Романът The Seven Husbands of Evelyn Hugo (на български език излезе със заглавието „Скандалният живот на Евелин Хюго“ от изд. Локус) от Тейлър Дженкинс Рийд е един от световните топ 50 бестселъри последните две години. Книгата е особено популярна сред YA читателите в платформата TikTok.

Сюжетът представя мистериозната холивудска икона Евелин Хюго, която e изключително потайна и до преклонна възраст пази личния си живот в тайна. От години живее в усамотение, но решава, че е дошъл моментът на признанията. Свързва се с едно от големите списания с молба да бъде интервюирана от журналистката Моник Грант. Изненадана и развълнувана, младата репортерка вижда в това предложение добра възможност да си стъпи на краката, защото се намира в труден период от живота си. Когато двете се срещат, става ясно, че Хюго не просто иска да даде интервю, а има намерение да разкаже биографията си пред Моник. Кинолегендата обещава, че ще разкрие с подробности цялата си нецензурирана история за своите седем брака, за безумните си амбиции и шеметната си кариера на старлетка, за неочаквани приятелства, за дълго пазена тайна и… за голямата си, но изгубена любов.

Поканена в луксозния апартамент на Евелин в Манхатън, Моник слуша очарована, докато актрисата разказва пътя си от Лос Анджелис през 50-те до оттеглянето си от шоубизнеса през 80-те години на ХХ век. В процеса на работа журналистката започва да чувства холивудската звезда много близка, а когато историята на Евелин наближава своя край, става ясно, че съдбите им се пресичат по трагичен начин.

Като прототипи на Хюго критиците разпознават любими актриси от Златната ера на ХоливудМерилин Монро, Елизабет Тейлър, Катрин Хепбърн, определяйки героинята на Рийд като бляскава звезда, достойна за възхищение, но и непреклонен боец. Съкрушителната й история е едновременно красива, драматична и приковаваща вниманието до последната страница.

Книгата бързо се превръща в бестселър, а авторката на „Първо идва любовта“ („First Comes Love”) Емили Гифин го определя като „завладяващ роман за любовта, блясъка и цената на славата“. Според изданието BuzzFeed той е „сърцераздирателен и изпълнен с блясъка на стария Холивуд”, а PopSugar пише: „Епичните приключения, които Евелин създава през целия си живот, направо хипнотизират читателите. Това пристрастяващо пътешествие на уединената холивудска звезда е с неочаквани обрати и драми.”

Писателката Тейлър Дженкинс Рийд първоначално работи в кастинг агенция, където попада на една от любимите си актриси – Дженифър Анистън. Решава да напише есе, с което да разкаже на колеги и приятели за вдъхновяващата среща със своя кумир. След положителните отзиви от есето тя разбира, че писането й доставя истинско удоволствие и започва да разказва истории от живота си. Работи на различни места, докато не взима решението, подкрепена от съпруга си, да превърне хобито си в професия. Други нейни романи, превърнали се в бестселъри, са „Daisy Jones & The Six“ и „Malibu Rising“.