Джон Гришам с нов напрегнат трилър

Джон Гришам безспорно е един от царете на политическия и съдебен трилър. Американският писател, който е след най-тиражираните в света, изключително умело, почивайки на богата фактологическа база (самият той работи като адвокат над 10 години), изгражда сюжетите си така, че ни държи в напрежение до самия край.

Поредното доказателство за майсторството на Гришам е най-новият му роман The Guardians, който излезе в средата на октомври в САЩ и вече можете да откриете по рафтовете в книжарниците на Книгомания или да поръчате онлайн тук.

Историята в The Guardians се завърта около неправителствената организация the Guardian Ministries, която се занимава с това да определи дали някой, който вече е осъден, е действително е виновен. И ако това се установи – членовете й, начело с бивш епископ, са готови на всичко, за да измъкнат от затвора невинния си клиент.

В тяхното полезрение попада Куинси Милър, който изглежда перфектната жертва – чернокож младеж, задържан за убийство, за което няма сигурни доказателсва, че е извършил. Нито улики, нито свидетели, нито открито оръжие на престъплението...И въпреки това той е осъден и лежи в затвора 22 години...

Гришам отново ни понася във вихрушка от събития, герои, емоции,  заговорничество, предразсъдъци, лъжи, интриги.... И в центъра на всичко е правната система, чиято безпристрастност за пореден път е подложена на тест... Докато накрая всички се питаме какво означава истината и има ли място тя в съвременния свят?

„Надявам се тази книга да хвърли светлина и да привлече внимание върху случаите на невинни хора, които са осъдени неправомерно в САЩ. Защото, нека не забравяме, че в тази страна нямаме точно определени стандарти що се отнася до криминалистика. А в затворите из цяла Америка има хиляди хора, които са осъдени на база доказателства, събрани от „фалшиви“ експерти, повечето от които не се основават на факти, а на предположения. Активно подкрепям и работя по проекти, свързани с отмяна на подобни присъди“, коментира самият Гришам книгата.

Романите на Джон Гришам са сред най-известните в света, преведени са на повече от 29 езика с тираж над 250 милиона екзепляра. Писателят става известен предимно със съдебните си трилъри. Някои критици посочват като най-голямо достойнство на творбите му информативният им характер. Гришам създава най-малко по една книга на година, като споделя, че самата работа по сюжета му отнема средно около шест месеца.

Почти всички романи на Гришам се превръщат в бестселъри и той се нарежда сред най-високотиражните съвременни писатели. Седем години негови романи заемат челна позиция в класацията на бестселърите (1994, 1995, 1998, 1999, 2000, 2002 и 2005 г.). Publishers Weekly обяви Гришам за най-продаван писател на 90-те години с общо продадени 60 742 289 копия.

Голяма част от неговите книги са филмирани. На български език в книжарниците на Книгомания можете да откриете: „Теодор Буун. Съучастникът“, „Разплата“, „Братята“, „Ударът“, „Бар „Петлите“, „Остров Камино“ и на английски език: The Reckoning, The Rooster Bar, Camino Island, The Scandal: “Theodore Boone”, The Innocent Man, The Whistler, The Client, The Associate, The Confession, The Street Lawyer и др.