Бил Брайсън – пътешественик с дух на изследовател

Уилям (Бил) Макгуайър Брайсън е американски писател и журналист, пътешественик по душа и може би най-популярният автор на научни книги, написани на достъпен за обикновения читател език.

В най-новата си книга на научна тематика - “The Body: A Guide for Occupants” („Тялото: Начъчник за употреба“) Брайсън, с неподражаемия си стил, описва в над 700 страници историята на човешкото тяло и на невероятните опити на поколения медици и биолози да го разберат и да го предпазят от болести. Тази книга е резултат от усилен труд, множество интервюта с някои от най-големите съвременни специалисти и допитване до стотици специализирани издания. В нея се опровергават много митове и се дава ясна представа както за огромното количество нерешени въпроси в медицината, така и за невероятният напредък, постигнат в нея през последните десетилетия.

Брайсън е роден на 8 декември 1951 година буквано „по средата“ на Америка - в град Де Мойн, Айова, но по-голямата част от живота си прекарва в Северен Йоркшир, Англия. През 1995 година отново се завръща в САЩ със семейството си, но пребиваването му на американска земя отново не продължава дълго, за да се завърне окончателно в Обединеното кралство през 2003 година. Днес живее в Норфолк и сам признава, че сърцето му винаги ще принадлежи на Англия.

Той е един от най-популярните автори на нехудожествена литература, изтъкнат журналист (списвал е рубрики и материали за “The Times” и “The Independent”), пътешественик, любител изследовател.

Воден от безкрайното си любопитство, създава един от вечните бестселъри “A Short History of Nearly Everything” („Кратка история на почти всичко“) – книга, утвърдила се като една от емблематичните сред научнопопулярните четива. За нея той печели и световно признание с наградата "Декарт“ за популяризиране на науката.

Самият Брайсън не е учен, но пък писането му се удава и успява с лекота да преплете сложни научни термини и фактология с увлекателен разказ за всичко онова, което ни е необходимо да знаем за физиката, астрономията, биологията, генетиката и геологията. А от скоро – и за човешкото тяло.

У нас Брайсън е познат и със серията си пътеписи във Великобритания, Европа и САЩ, в които с неподправен хумор описва наблюденията си за някои народопсихологически специфики на различните народи. В книжарници “Книгомания“ от тях на английски език можете да откриете: “Notes from Small Island”, “One Summer: America 1927”, "Made in America: an Informal Hitory of American English", "Down Under: Travels from a Sunburned Country""The Road to Little Dribbling" и др.

През 2015 г. романът му „A Walk in the Woods“ е екранизиран в едноименния филм с участието на Робърт Редфорд, Ник Нолти и Ема Томпсън.