Да си спомним за сър Артър Кларк - вълшебникът на научната фантастика

Днес, 19 март, се навършват 12 години, откакто ни напусна гениалният британския писател фантаст сър Артър Кларк (16 декември 1917 – 19 март 2008 г.). Вълшебникът на научната фантастика, както го наричат, е и създателят на знаменитата "Космическа одисея 2001" (“2001: A Space Odyssey”) заснета от Стенли Кубрик.

В началото на Втората световна война Кларк е призован в Кралските ВВС, където е служил като лейтенант. След войната завършва с отличие Кралския колеж в Лондон със специалности физика и математика. През 1956 г. Кларк се премества в Шри Ланка, а през 1960 г. получава гражданство там. До смъртта си живее в Коломбо, където освен със своята литературна дейност посвещава времето си и на център за модерна технология, носещ неговото име.

В свое интервю Кларк споделя, че не съжалява за неосъществяването на нито една космическа разходка. Все пак той дава ДНК-проба от косата си, която щяла да бъде изпратена в космоса: Един ден някаква непозната днес цивилизация би могла да открие тази останка от един изчезнал вид, така че аз бих могъл да оцелея в едно далечно бъдеще, надява се той.

Дебютът на Кларк във фантастиката са разказите "Амбразура" и "Спасителен отряд" (1946). През живота си той написва над сто романа, като най-известните от тях са: „Краят на детството“ (1953), „Градът и звездите" (1956), „Среща с Рама" (1973), „Земя имперска” (1975), "Фонтаните на Рая" (1979) и мн.др.

През Артър Кларк е носител на ордена на Британската империя, а през 1962 г. е награден с премията „Калинг“, за постижения в популяризирането на науката.

Малцина са писателите, които пишат с такава любов към Космоса, Вселената и всичко онова, което се крие в необятното пространство над главите ни!

В книжарници „Книгомания“ можете да открете най-известните книги на Артър Кларк на български и английски език, сред които са: „Одисея в космоса“, „Песните на далечната земя“, „Песните на далечната земя. Градът и звездите“, „The City and the Stars”, “The Fountains of Paradise”, “Rendezvous with Rama”, "A Fall of Moondust"  и разбира се, култовата „2001: A Space Odyssey“.

В памет на Сър Артър Кларк ви представяме фрагменти и послания от неговата фантастична вселена:

  • „Съдиите на хората могат да покажат милост. Срещу законите на природата обаче никой не може да обжалва.”
  • „Съществуват две възможности – или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво ужасяващи.”
  • „Информационната ера предлага много на човечеството и ми се иска да мисля, че ще се справим с предизвикателствата, пред които ще ни изправи. Но е жизнено важно да помним, че информацията – в смисъла на сурови данни – не е знание, че знанието не е мъдрост и че мъдростта не е предвидливост. Все пак информацията е първата съществена стъпка към всяка от тях.”
  •  „Когато бележит, но възрастен учен заяви, че нещо е възможно, той най-вероятно е прав. Когато обяви нещо за невъзможно, той най-вероятно греши.”
  • „Единственият начин да открием границите на възможното е да рискуваме да ги преминем, навлизайки в невъзможното.”
  •  „Всяка достатъчно развита технология е неразличима от магия.”
  •  „Изглежда, че всяка революционна идея предизвика три фази на реакция. Те могат да бъдат обобщени с фразите: „Това е напълно невъзможно – не ми губете времето.”
  • „Възможно е, но не си струва да го правим.”
  •  „Зад всеки жив в сегашния момент човек стоят трийсет призрака, защото такова е съотношението между броя на живите и броя на мъртвите.”
  •  „Една от най-големите трагедии на човечеството е, че моралът е бил отвлечен от религиите.”
  •  „Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентни форми на живот. Всяка от тях е достатъчно интелигентна, за да не дойде тук.”
  •  „Колко неподходящо сме нарекли нашата планета – Земя. Много по-правилно би било Океан.”
  • „Аз съм оптимист. Всеки, който е заинтересован от бъдещето, трябва да бъде. В противен случай просто трябва да се застреля.”
  • „Политиците трябва да четат научна фантастика, а не уестърни и детективски истории.”