Кошница 0

Подчинение на авторитета

На склад
ISBN
9786190113850
20,90 лв.

Експериментите на Стенли Милграм върху подчинението показват опасностите, които крие безкритичното приемане на авторитета и готовността на човек да изпълнява заповеди, независимо на кого може да навредят и какви последици имат.

През 60-те години на миналия век психологът от Йейлския университет Стенли Милграм провежда серия експерименти, които завинаги променят представите ни за морала и свободната воля. Участниците – „учителите“ – били инструктирани да прилагат електрошокове на друг човек – „ученика“, които ставали все по-силни и болезнени. Тези противоречиви, но вече категорично потвърдени от научната общност експерименти имат за цел да установят докъде биха стигнали хората в подчинението си пред авторитетни фигури, независимо от последствията.

Експериментът, свързан с подчинението, отразява склонността на хората да прехвърлят отговорността за поведението си върху издалия заповедите, извършвайки действия в разрез със съвестта си, които може да са жестоки, потенциално опасни и дори фатални. Тази склонност обяснява не само участието на много „добросъвестни“ германци в холокоста, но и редица други издевателства – като изтребването на мирни жители при бойни действия, жестокостта по време на разпити на заподозрени, проявите на полицейско насилие и т.н.

*  *  *

За автора:
Стенли Милграм (1933–1984) получава докторска степен по психология от Харвардския университет. Преподавал е в Йейл, където провежда известния си експеримент върху подчинението пред авторитети („Експериментът на Милграм“), и в Харвард, където провежда експеримента си „Светът е малък“, в резултат на който се ражда идеята за „шестте степени на разделение“. По-късно Милграм преподава като почетен професор в Центъра за следдипломна квалификация на Градския нюйоркски университет. Получава редица отличия и награди, сред които стипендия на фондация „Форд“, Награда за социална психология на Американската асоциация за развитие на науката и стипендия „Гугенхайм“. „Подчинение на авторитета“ е най-известната му книга.


Повече информация
Автор Стенли Милграм
Страници 272
Корица мека
Език български
Година 2024
Дата на получаване 21.03.2024 г.
Издателство Изток-Запад
Преводач Гергана Георгиева
ID на книга 618940
ISBN 9786190113850
Категории Популярна и приложна психология
Книги на български език
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Подчинение на авторитета
Вашият рейтинг
  • София / Книгомания / бул. Васил Левски 28
  • София / Книгомания / бул. Прага 17
  • София / Книгомания / The Mall, бул. Цариградско шосе 115

Knigomania.bg използва Бисквитки. Използвайки този уебсайт, вие приемате нашите Общи Условия и Политика за поверителност.