Роалд Дал, наследникът на героя от „Смело сърце“

24.10.2016

Каква е връзката между автора на „Матилда“ и Холивуд? Писмата, събрани в книгата „С обич: Момчето“ подсказват няколко отговора

Когато преди малко повече от 20 години Мел Гибсън взе пет „Оскар“-а със „Смело сърце“, нямаше как да не си помислим, че публиката наистина обича зрелищно заснетите исторически драми. Но и през ум не ни мина, че един от най-забавните разказвачи на истории за деца, а и за възрастни – Роалд Дал, може да има нещо общо с това. Сега вече знаем и каква точно е връзката:  от книгата на Доналд Стърок С ОБИЧ: МОМЧЕТО (Книгомания) става ясно, че по майчина линия Дал е пряк потомък на средновековния рицар и бунтовник сър Уилям Уолъс, героят от „Смело сърце“. Сър Уолъс (1270-1305) и днес е почитан като национален герой от шотландците заради ролята му във Войната за независимост срещу Англия.

Самият Роалд, кръстен на покорителя на Южния полюс Амундсен, има и собствена героична история. Като момче минава през побои и тормоз по пансионите към училищата, в които го праща неговата майка Софи Магдален – без да й се оплаче нито веднъж. Знаем го със сигурност, защото са запазени всичките му над 600 писма, пращани до дома в продължение на 40 години. Тъкмо те са в основата на книгата на Стърок, обогатена с редакторски бележки там, където писмата не казват достатъчно.

След края на училищните мъчения Дал се хваща на работа за петролна компания и заминава за Африка. Втората световна война го заварва в Дар ес Салаам, където отговаря за зареждането на хидропланите, а през свободното си време ядосва германците, мятайки стрелички от дартс по снимка на Хитлер в местния клуб за чужденци. Писмата му от Африка са пълни със забавни истории за местния бит и обичаи, макарче малко по-късно Дал минава курс за летец и едва оцелява в тежка самолетна катастрофа. Като герой от войната го пращат на дипломатическа работа във Вашингтон, а оттам пътят до Холивуд се оказва къс и лесен.

Покрай чара си на разказвач Роалд се запознава с Уолт Дисни, Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Гари Купър, Спенсър Трейси. И дори се жени за красавица от филмовите среди –  актрисата Патриша Нийл, бъдеща носителка на „Оскар“. Нататък не всичко е като от холивудска приказка, но Роалд стоически посреща нещастията – и когато такси блъска количката с 4-месечния му син, и когато Патриша получава инсулт, бременна с последното от петте им деца. Той е неотлъчно до близките си, самообразова се с медицински книги и дори патентова нова хирургическа клапа, която облекчава положението на детето му след катастрофата. Успява и да изправи жена си на крака, когато всички други са я отписали.

С обич: Момчето“ осветява и други интересни подробности от живота на писателя тъкмо в годината, когато се навършва един век от неговото рождение. След излизането на тази книга Роалд Дал (13 септември 1916 – 23 ноември 1990) вече няма да е просто онзи с абсурдното чувство за хумор, който ни остави „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“ и другите многократно преиздавани шедьоври за деца.

« Back
© Developed by CommerceLab